Rămâi conectat

Actualitate

Calendarul evenimentelor organizate în 2023 de Centrul Cultural Cugir, completat cu trei proiecte dedicate tinerilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Calendarul evenimentelor culturale derulate de către Centrul Cultural Cugir pentru anul 2023 a fost completat cu trei proiecte culturale noi dedicate elevilor și tinerilor, respectiv – Ziua de cultură – Școala altfel, Verde de Cugir -Săptămâna verde și Unitate în diversitate – Ziua Internațională a romilor.

Proiectul Ziua de cultură – Școala altfel își propune creșterea gradului de acces la spectacole a elevilor din școli. Întrucât, cu excepția unei categorii de vârstă, cea mai fragedă, se poate constata în rest un interes relativ scăzut al copiilor și tinerilor pentru actul cultural, proiectul Ziua de cultură din cadrul Școlii altfel își propune ca, în parteneriat cu instituțiile de învățământ să oferim elevilor, pe categorii de vârstă, spectacole dedicate la care să participe în mod gratuit. În cadrul acestei zile, elevii vor lua contact direct cu actul cultural, vor deprinde reguli de comportament în sala de spectacole și își vor dezvolta bagajul educației non-formale. Aceste reguli odată deprinse, acest obicei anual de a servi evenimente culturale va crea un viitor public fidel al spectacolelor și va contribui cu siguranță la dezvoltarea elevilor.

Proiectul Verde de Cugir – Săptămâna verde își propune plierea pe programul școlar implementat din acest an în instituțiile de învățământ și aducerea în atenția elevilor a zonelor verzi cu potențial turistic și de agrement din raza orașului nostru, cunoașterea și promovarea obiectivelor turistice și a traseelor scurte care pot fi parcurse în zonă. În parteneriat cu instituțiile de învățământ și cu asociațiile de profil tinerii pot ieși pe trasee, pot vizita obiective, vizualiza expoziții tematice sau filme educative în acest sens. Ne dorim prin acest proiect completarea educației pe care o oferă școlile în acest sens, printr-o implicare activă la nivel local astfel încât elevii să cunoască cât mai mult ,,verdele” care ne înconjoară, punctele de atracție care se regăsesc aici și istoria locurilor. În această manieră, educație prin cunoaștere, copiii și tinerii vor ajunge să valorizeze altfel locul în care trăiesc, să-l protejeze și să contribuie la dezvoltarea și promovarea lui.

Al treilea proiect propus, Unitate în diversitate, este un proiect reluat, destinat susținerii marcării la Cugir a Zilei Internaționale a Romilor, conform cadrului legal, Legea 66/2006 privind susținerea locală pentru marcarea acestei zile. Evenimentul a mai fost cuprins în calendarul cultural local în anii precedenți pandemiei și actualmente propunem reluarea lui și organizarea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Cugir. Evenimentul își propune o interacțiune între comunități cu implicarea mediatorul școlar, a mediatorul sanitar și a factorilor locali implicați în viața copiilor și a tinerilor comunității rome din localitatea noastră, cu scopul de a evidenția aspectele sociale, istorice și culturale ale acestei comunități.

Evenimentele culturale propuse în completarea calendarului cultural sunt în concordanță cu strategia europeană și națională în sectorul cultural și educativ urmărind atât promovarea aspectelor culturale locale cât și educarea non-formală a publicului tânăr.

Proiectele propuse generează acțiuni culturale care dau atât roade imediate prin starea de bine pe care o oferă participanților cât și efecte pe termen lung, ele participând activ la dezvoltarea personalității publicului tânăr, la evoluția personală prin educația non-formală și vor contribui la ancorarea și implicarea elevilor în comunitatea locală, atât în prezent cât mai ales în viitor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir