Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Călătoria magică a poveștilor, într-un proiect eTwinning, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Școala gimnazială Nr. 3 Cugir a luat ființă, în anul școlar 2024–2025, un proiect eTwinning deosebit: „Cody Trip with Eric Carle’s Ship”. Această inițiativă a pornit din imaginația a două cadre didactice – prof. Nicoletta Hustiuc din România și o colegă din Grecia, care au dorit să aducă împreună copii din România, Grecia și Turcia, într-o aventură educativă inspirată de cărțile magice ale lui Eric Carle.

Cu pagini pline de culoare și cuvinte care prind viață, poveștile autorului american au devenit firul roșu al acestui proiect. Copiii au călătorit imaginar alături de omida cea mâncăcioasă, gărgărița morocănoasă și alte personaje fascinante, descoperind nu doar lumea literaturii, ci și pe cea a colaborării, a prieteniei și a creativității.

În România, prof. Nicoletta Hustiuc de la Grădinița Vinerea (ambasador eTwinning ) și prof. înv. primar Țigău Anamaria, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, clasa Pregătitoare A, s-au implicat cu mult entuziasm. Împreună cu partenerii europeni, au construit o punte între învățarea timpurie și valorile colaborării internaționale.

În cadrul proiectului, copiii au pictat, au lipit, au dramatizat, au numărat și au învățat ora – toate pornind de la povești. Au realizat colaje inspirate din stilul autorului, au creat marionete pentru repovestire, au făcut jocuri de secvențiere și chiar au asociat orele fixe cu momente din poveste, învățând să citească ceasul jucându-se.

Această aventură a avut un impact real asupra copiilor: limbajul lor a devenit mai clar și mai expresiv, și-au descoperit creativitatea prin artă, și-au organizat gândirea și au învățat să colaboreze. Entuziasmul lor a fost molipsitor, iar curiozitatea – fără margini.

Cody Trip with Eric Carle’s Ship” nu a fost doar un proiect, ci o călătorie care a arătat cât de frumoasă poate fi învățarea atunci când este trăită cu bucurie, împărtășită cu alții și inspirată de povești cu suflet.Astfel, din România până în Grecia și Turcia, copiii au navigat pe corabia lui Eric Carle și au lăsat în urmă un drum presărat cu zâmbete, idei și prietenii care trec dincolo de granițe”, a declarant Nicoletta Huștiuc.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, prezentă la reuniunea din Irlanda pe proiecte Erasmus+, cu tema: „Educație pentru dezvoltare sustenabilă”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 30 iunie – 5 iulie 2025, două cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Nr.3 Cugir, Claudiu Mărginean-Bota (geografie) și Ștefana Juncan (învățământ primar), au fost prezente la Dublin – Irlanda, la o reuniune „Erasmus+ ICAR 2024-1-RO01-KA121-SCH-000214598”, pe tema „Educație pentru dezvoltare sustenabilă”.

La eveniment, în cadrul aceleiași grupe au mai fost prezenți profesori din:Franța,Finlanda,Cehia și Ungaria.

„Împreună, am parcurs cursuri interesante, cu o tematică diversificată, provocatoare și am căutat răspunsuri la zeci de întrebări, dar au fost create și noi proiecte tematice. Printre temele de bază abordate pot fi menționate: Introducere în cultura irlandeză; Limbi pe cale de dispariție; Încălzirea globală; Orașe inteligente; Fast fashion; Consum responsabil etc. După cursuri și proiecte în echipe diverse s-au desfășurat activități practice/vizite la diferite obiective din Dublin precum: vizitarea centrului orașului, gentrificarea în Dublin (un proces de renovare și revigorare a cartierelor urbane mai deteriorate prin intermediul afluxului de rezidenți mai bogați, care duce la creșterea valorii proprietăților), Centrul de redescoperire; vizitarea unor cartiere în care gentrificarea și-a pus amprenta,Catedrala Sf.Patrick”, ne-a relatat prof. Claudiu Mărginean-Bota.

Potrivit dlui Mărginean, la finalul activităților, odată cu premierea cursanților, directorul școlii organizatoare a făcut o demonstrație a modului în care se prepară cafeaua irlandeză(Irish coffee). Pentru a demonstra că au înțeles, cursanții au fost invitați să facă ei celebra cafea irlandeză și…au reușit cu toții, susține profesorul de la Cugir

„În ultima zi a cursului, organizatorii au pregătit o surpriză tuturor participanților: o excursie la Howth, o localitate satelit a Dublinului, binecuvântată cu peisaje încântătoare. Profesorii participanți s-au angajat să introducă în practica lor pedagogică elemente învățate la acest curs. Pentru ei proiectul Erasmus+ a fost o provocare și recomandă participarea a cât mai multor cadre didactice la aceste cursuri inovative și schimburi de experiență cu alți profesori europeni”, a dorit să precizeze prof. Claudiu Mărginean Bota.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Final de an școlar și moment de bilanț la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 20 iunie 2025, curtea Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir a fost marcată de o atmosferă festivă, transformându-se într-un loc plin de bucurie, emoție și culoare.

Flori, zâmbete, aplauze și emoții intense au însoțit sunetul ultimului clopoțel, marcând sfârșitul anului școlar 2024–2025 și începutul unei binemeritate vacanțe de vară. Evenimentul a reunit elevi, părinți, bunici, profesori, într-un cadru festiv, cald și plin de recunoștință.

În deschiderea festivității, doamna director, prof. Floare Vlasea, a adresat un mesaj emoționant tuturor celor prezenți, exprimându-și aprecierea pentru eforturile depuse de elevi și cadrele didactice pe parcursul anului. Totodată, au fost evidențiate rezultatele remarcabile obținute în competițiile școlare: 14 participări la etapa națională, 9 premii naționale, 1 premiu zonal și 49 de premii județene.

În semn de apreciere, Asociația „Educator 2007”, reprezentată de prof. Nicoleta Văsuți, a oferit diplome și premii elevilor și cadrelor didactice care au contribuit la aceste frumoase reușite, recunoscând munca, implicarea și perseverența tuturor celor implicați.

Un moment special a fost dedicat absolvenților claselor a VIII-a, care și-au luat rămas bun de la școala gimnazială, după nouă ani de muncă, prietenii și amintiri de neuitat. Într-o atmosferă solemnă, aceștia au pășit în curtea școlii pe acordurile imnului „Gaudeamus Igitur”, purtând în mâini flori și în suflet emoții intense. Cele două șefe de promoție, Cârjean Andreea Maria și Codrea Irina Rita, ambele cu media generală 10 în gimnaziu, au fost premiate de Asociația „Educator 2007” și au rostit discursuri pline de sinceritate, în care au rememorat momentele dragi și au mulțumit profesorilor și colegilor pentru sprijinul și prietenia oferite.
Tradiționalul gest simbolic de predare a „cheii succesului” a fost onorat de absolvenți, care au înmânat-o colegilor din clasa a VII-a, reprezentată de elevii Paraschiv Tudor și Cioara Vlad. Aceștia le-au adresat absolvenților cuvinte de încurajare și urări de succes la Evaluarea Națională, primul examen important al vieții lor.

Festivitatea a continuat cu momente artistice oferite de elevii claselor a VIII-a și cu un program dinamic susținut de echipa de majorete a școlii, care a încheiat evenimentul într-un ton vesel și optimist. Nu a lipsit ceremonia de premiere a elevilor merituoși, fiecare diplomă fiind o recunoaștere a efortului și pasiunii investite în acest an.

Doamna director, profesor Floare Vlasea a transmis un mesaj plin de emoție: „Astăzi încheiem împreună un capitol prețios din viața școlii noastre: anul acesta a fost despre provocări, despre clipe de neuitat și despre lecții care ne vor însoți mult dincolo de pereții claselor. Ne-am inspirat unii pe alții, am învățat că efortul de zi cu zi contează la fel de mult ca momentele mari de glorie și că nimic nu depășește bucuria de a redescoperi lumea prin… curiozitate. Le mulțumesc din suflet colegilor mei profesori, a căror pasiune și devotament au făcut ca fiecare zi de școală să fie o oportunitate de creștere. Vă mulțumesc vouă, dragi elevi, pentru că ați transformat școala într-un spațiu viu, în care fiecare idee a fost ascultată, fiecare reușită a fost sărbătorită și fiecare gest bun a fost apreciat”.

La rândul său, doamna director adjunct, prof. Stela Predescu a adăugat: „La acest ceas de sărbătoare, îi felicităm, deopotrivă, și pe părinți pentru toate reușitele elevilor noștri. Dacă, prin munca noastră, v-am răsplătit încrederea cu care ne-ați investit, vă rugăm să duceți mai departe în comunitate lucrurile frumoase care se întâmplă în școala noastră. Aici, dincolo de cunoștințe, încercăm să transmitem valori și convingerea că adevărul, binele și frumosul trebuie să aibă câștig de cauză. Vă încurajăm să îi creșteți în continuare pe copii în acest spirit”.

Așadar, o zi de neuitat pentru toți cei prezenți, o despărțire emoționantă, dar și un nou început pentru absolvenții Școlii Gimnaziale „Singidava. Le urăm drum lin, inspirație și succes în tot ceea ce va urma.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir va reprezenta județul Alba la faza naţională a concursului „Sanitarii Pricepuţi”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aproximativ 300 de elevi de gimnaziu și de liceu au participat vineri, 6 iunie 2025, la faza județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți”, cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România.

Competiția este organizată anual de Crucea Roșie Română Filiala Alba și are ca scop formarea elevilor din școlile gimnaziale și liceele din județul Alba, în domeniul educației pentru sănătate și al primului ajutor. Și în acest an, concursul a fost organizat cu sprijinul companiei Star Assembly.

La faza județeană a concursului au fost invitate echipaje de la toate unitățile de învățământ din județul Alba, de nivel gimnazial și liceal. Potrivit regulamentului, competiția a însemnat o probă teoretică de verificare a cunoștințelor de sănătate și prim ajutor, precum și o probă practică în cadrul căreia concurenții au trebuit să își demonstreze abilitățile de a reacționa și a interveni într-o situație de urgență.

„Concursul național „Sanitarii Pricepuți” este mai mult decât o competiție, este o adevărată lecție de viață! Cu o tradiție neîntreruptă de peste 60 de ani, „Sanitarii Pricepuți” este cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România. Acesta este locul unde cunoștințele se împletesc cu pasiunea, iar spiritul de echipă se întâlnește cu dorința sinceră de a salva vieți. Pe parcursul competiției, elevii și-au testat abilitățile și cunoștințele legate de sănătate și acordarea primului ajutor, dovedind că educația poate fi nu doar utilă, ci și captivantă. Și, fără să fim considerați lipsiți de modestie, vă spunem că multe cadre medicale au făcut primii pași în domeniul sanitar chiar în cadrul concursului nostru sau ca voluntari ai Crucii Roșii”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

În urma competiției, clasamentul la școli generale s-a prezentat astfel:

locul 1: Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – profesor coordonator doamna Stela Predescu,

locul 2: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud – profesor coordonator doamna Mardare Monica Maria,

locul 3: Școala Gimnazială „Decebal” Cricău – profesor coordonator doamna Blagu Ionela și Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Incze Monica.

La licee, clasamentul a fost:

locul 1: Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – profesor coordonator doamna Pârțilă Doriana,

locul 2: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Tudor Adela,

locul 3: Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Pașca Adriana.

În acest an, județul Alba va fi reprezentat la Faza Națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” de echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir.

„De la an la an, competiția este tot mai strânsă, toate echipajele remarcându-se printr-o foarte bună pregătire în domeniul primului ajutor. Dorim pe această cale să felicităm toți participanții și mulțumim în mod deosebit cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Nu în ultimul rând, suntem profund recunoscători partenerului nostru Star Assembly care ne este alături în toate acțiunile ce vizează educația pentru sănătate și primul ajutor în rândul tinerilor”, a mai spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

„Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs dedicat sănătății și primului ajutor în școlile din România, încă din anul 1962, având o contribuție însemnată la instruirea elevilor în acordarea primului ajutor, în orice situație: la școală, pe stradă, în cadrul diverselor evenimente publice și orice alte împrejurări în care este nevoie de pricepere, promptitudine și dorință de implicare.

Concursul presupune reguli stricte și o tematică care vizează aspecte legate de: noțiuni generale de igienă și educație pentru sănătate, regimul de activitate și odihnă al elevului, prevenirea bolilor contagioase, consumul de droguri, noțiuni de siguranță rutieră, principiile primului ajutor psihologic, noțiuni de protecție civilă.

Totodată tematica concursului conține o secțiune consistentă privind acordarea primului ajutor (principii de bază, etape în acordarea primului ajutor, suport vital de bază și defibrilare externă automată, primul ajutor de bază în urgențe de ordin medical, în caz de leziuni, probleme de sănătate cauzate de animale, probleme de sănătate cauzate de mediu etc).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir