Rămâi conectat

Actualitate

Astăzi, 20 aprilie 2021, se împlinesc 77 de ani de la tragedia aviatică petrecută în Munții Cugirului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 20 aprilie 2021, se împlinesc 77 de ani de când în munţii din apropierea Cugirului a avut loc o catastrofă aviatică în care şi-au pierdut viaţa 12 militari americani.

La aproape 8 decenii de la eveniment, s-au găsit cu greu persoane care să-şi amintească ce s-a întâmplat în primăvara anului 1944, mai precis în ziua de Paşti, pe data de 20 aprilie. Un an zbuciumat, în care România lupta alături de Germania lui Hitler, iar forţele Aliaţilor încercau pe orice cale să zădărnicească aprovizionarea armatelor Axei, bombardându-ne rafinăriile, depozitele de carburanţi şi muniţie, nodurile de cale ferată, gările sau trenurile care transportau carburanţi spre teatrele de operaţii.

Câţiva dintre locuitorii Cugirului, aflaţi la o onorabilă vârstă, au făcut eforturi de memorie, arătându-se disponibili şi amabili să ne ofere informaţii legate despre ce s-a petrecut în ziua de 20 aprilie, considerând-o un eveniment care a produs o puternică emoţie în comunitatea locală.

Printre cei care ne-au fost de ajutor şi cărora le mulţumim pe această cale se află: Florin Negulescu, Gheorghe Sân, Grigore Ciucurel, Ivan Sibişan, Alexandru Crăciun, Olimpia Giurcă, Victoria Cucuvean, Ioan Bălaşa şi nu în ultimul rând Asociaţia PRO-Cugir condusă de Aurel Voicu, care a făcut la rândul ei investigaţii în timp, legate de tragedia petrecută acum 70 de ani.

• Un bombardier „B 24 LIBERATOR” s-a desprins din escadrila de avioane şi s-a prăbuşit în munţii din apropierea Cugirului

Liniştea comunei Cugir aflată în ziua Sfintei Sărbători ale Paştelui a fost tulburată de apariţia pe cer a unei escadrile de avioane americane de bombardament care veneau dinspre răsărit, fără vreo intenţie aparentă de a lovi fabrica de armament şi muniţie aflată în imediata apropiere. Alertaţi de zgomotul produs de mulţimea de avioane care acoperea cerul, cugirenii au observat cum unul dintre aparate s-a desprins din grup, a lansat câteva bombe în zona cunoscută drept „Valea Sasului” (astăzi Cabana Mistreţul) după care, cu un zgomot asurzitor, s-a prăbuşit în pădurea din „Poiana Răchita” (Vârful Donii), în apropiere de cătunul Bocşitura.

Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Au fost cei care au văzut şi au realizat consecinţele dezastrului: avionul distrus aproape în întregime de explozie, trupurile piloţilor arse, dezmembrate şi aruncate la zeci de metri distanţă de avion, obiecte personale aparţinând piloţilor, precum şi echipamente de război împrăştiate prin pădure.

După cum relatează scriitorul Alexandru Craiovan în cartea sa, intitulată „Oameni, animale şi locuri pe Valea Sebeşului”, avionul, un B 24 LIBERATOR (foto) ar fi fost lovit în partea din spate de antiaeriana română în timpul unui raid de bombardament deasupra Sibiului sau Braşovului, fapt care a dus la avarierea aparatului şi prăbuşirea în flăcări a acestuia în locul descris mai sus, fără ca membrii echipajului să încerce să se salveze cu paraşutele. Prin amabilitatea domnului economist Florin Negulescu din Cugir, am reuşit să obţinem câteva fotografii de la locul prăbuşirii avionului, una dintre acestea fiind cât se poate de relevantă.

• Autorităţile locale, mobilizate pentru recuperarea piloţilor decedaţi

În aceeaşi zi, la puţin timp după eveniment, la faţa locului au sosit şeful jandarmeriei locale, directorul spitalului comunal, dr. Ioan Dobocan (senior), precum şi directorul şcolii generale, profesorul Negulescu. Cei trei, recunoscuţi ca şi autorităţi ale locului, au întocmit un plan de acţiune, urmând să treacă la măsuri cât mai urgente, necesare într-o asemenea situaţie. Astfel că, a doua zi, o echipă formată din jandarmi, însoţită de un grup de premilitari din Cugir s-a deplasat în zonă pentru a strânge rămăşiţele umane aparţinând victimelor, care aşa cum ne spunea octogenarul Gheorghe Sân (84 de ani), „se aflau împrăştiate peste tot, până şi prin copacii din apropiere, fapt ce făcea tot mai dificilă identificarea acestora’’.

Potrivit relatărilor cu privire la numărul decedaţilor, cifrele sunt uşor diferite. Unii dintre participanţi vorbesc despre 11 morţi, alţii despre 12. Cert este că în urma informaţiilor pe care le-am primit, echipa de jandarmi şi premilitarii s-au deplasat la locul catastrofei cu 12 lăzi din lemn, în care au aşezat rămăşiţele foştilor „pasageri”, pe care apoi le-au transportat şi aşezat pe o platformă a trenului forestier (Mocăniţa) care făcea deplasări pe traseul dintre Gara Cugir şi zona Arieşul.

De la gară, trupurile soldaţilor au fost duse şi înhumate separat, în cimitirul din Cânepi, locul unde preotul din acea vreme a oficiat o slujbă religioasă. La aproximativ 2 ani de la accident, membri ai Ambasadei americane la Bucureşti au intervenit pe lângă autorităţile române, solicitând deshumarea soldaţilor din cimitirul din Cugir. Conform informaţiilor, sicriele cu rămăşiţele celor 12 americani au fost transportate la aeroportul din Balomir (care a funcţionat în timpul războiului), după care se spune că un avion i-a dus la Braşov pentru a fi reînhumaţi alături de alţi camarazi de arme căzuţi pe câmpul de operaţii din România.

• Bucăţi din avion au ajuns obiecte de uz gospodăresc în casele cugirenilor şi ale sătenilor din apropiere

Potrivit martorilor, locuitorii satelor de munte, mai ales ciobanii, dar şi mulţi cugireni, au vizitat locul catastrofei, demontând, bucată cu bucată, părţi mai mari sau mai mici din corpul avionului, căutând mai ales piesele făcute din aluminiu. Cu sprijinul unui meşter aflat în zona „Scăunel” din Cugir, ei şi-au confecţionat obiecte de uz casnic precum: ligheane, pieptene, coşuri şi cercuri pentru teascurile de stors struguri, mânere pentru cuţite, tăvi de servit etc. De menţionat şi faptul că unii dintre cugireni, în special tinerii, au purtat mult timp cămăşi confecţionate din pânza de mare calitate a paraşutelor aflate în bombardier, paraşute pe care nu se ştie din ce motive, soldaţii nu le-au folosit.

• Cruce ridicată în memoria celor 12 militari americani care şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment aviatic

În urmă cu 7 ani, Asociația PRO CUGIR a ridicat în Munții Cugirului, o cruce în memoria celor 12 militari americani care şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment aviatic.  Monumentul funerar a fost amplasat în Vârful Răchita Mare, din Munţii Donea, la o altitudine de aproape 1.300 metri.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.

Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .

Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.

Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!

Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir