cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » „Ziua Poliției Române” sărbătorită la Colegiul Naţional „David Prodan’’ din Cugir

„Ziua Poliției Române” sărbătorită la Colegiul Naţional „David Prodan’’ din Cugir

Publicat în 24.03.2017 la ora 21:30

Elevii de la Colegiului Național „David Prodan’’ au sărbătorit astăzi „Ziua Poliţiei Române’’ manifestare organizată de conducerea instituției de învățământ în colaborare cu Poliţia orașului Cugir. Invitați la evenimentul susținut în cadrul Cabinetului Documentare Informare (CDI) au fost subinspectorul de poliţie Sergiu Barbu și agentul șef Mircea Mizgai.

În cuvântul de început, agentul şef Mircea Mizgai a prezentat un scurt istoric explicându-le elevilor că data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002, dar momentul de înfiinţare este legat de anul 1822, când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei. Alegerea acestei date este legată şi de momentul creştin al ,,Bunei Vestiri” aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Despre scena sărbătorii incluse în drapelul poliţiei, unde alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului Gabriel aducător de veste bună (Buna Vestire), a vorbit profesorul Alin Toderescu. Acesta a făcut legătura între îngerii trimişi ca mesageri divini şi poliţiştii care au rolul de a menţine societatea în limitele dreptăţii.

Secvenţele istorice din cei 195 de ani de atestare documentară sărbătoriți de Poliția Română, au fost prezentate de către subinspectorul Sergiu Barbu, prin lecturarea powerpointului pregătit de prof.doc.Tatiana Ungurianu. Elevii au fost informați că primele atestări ale poliției datează încă din vremea lui Neagoe Basarab şi Mihai Viteazul, dar momentul ce legalizează funcţionarea instituţiei Poliţiei Române este înmânarea steagului Agiei de la Bucureşti din 1822. Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929) a reglementat raporturile cu celelalte structuri ale statului. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţa Miliţia, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţa Poliţia Română, iar prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002 competenţele Poliţiei vor fi clar reglementate. După ce au discutat cu poliţiştii despre ce înseamnă şi cum poţi ajunge poliţist, care este atitudinea corectă faţă de aceşti oameni care îşi dedică viaţa apărării cetăţenilor, elevii au primit diplome de participare.

,,Activitatea de astăzi marchează buna colaborare cu instituția Poliției din Cugir care prin multele acţiuni, prin parteneriatele încheiate de-a lungul anilor, au contribuit la buna desfășurare a activităților educative în colegiu, creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic. Planul   comun de acțiune a constat în prevenirea delicvenței juvenile în incinta și zonele adiacente ale colegiului, combaterea absenteismului şi prevenirea abandonului școlar, prevenirea comiterii infracțiunilor contra patrimoniului și alte infracțiuni conexe, prevenirea victimizării elevilor, dar și în activități de promovare și informare asupra carierei de polițist în cadrul campaniei ..Și tu poți deveni polițist!’’. Este absolut necesară informarea adolescenţilor cu privire la cele mai bune măsuri pe care le pot adopta pentru evitarea unor situaţii de risc, implicarea lor în activităţi având caracter educativ, care să amplifice procesul lor de responsabilizare. Acestea constituie reperele permanente ale oricărei campanii de prevenire dezvoltate de Poliţia Locală .

Sperăm ca această colaborare să continue și pe viitor, urându-le cu această ocazie poliţiştilor un sincer ,,La mulți ani!’’, a declarat directorul instituției, profesoara Ionela Cozmescu.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 28 ori

„Ziua Poliției Române” sărbătorită la Colegiul Naţional „David Prodan’’ din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.