Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

„Ziua Poliției Române” sărbătorită la Colegiul Naţional „David Prodan’’ din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevii de la Colegiului Național „David Prodan’’ au sărbătorit astăzi „Ziua Poliţiei Române’’ manifestare organizată de conducerea instituției de învățământ în colaborare cu Poliţia orașului Cugir. Invitați la evenimentul susținut în cadrul Cabinetului Documentare Informare (CDI) au fost subinspectorul de poliţie Sergiu Barbu și agentul șef Mircea Mizgai.

În cuvântul de început, agentul şef Mircea Mizgai a prezentat un scurt istoric explicându-le elevilor că data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002, dar momentul de înfiinţare este legat de anul 1822, când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei. Alegerea acestei date este legată şi de momentul creştin al ,,Bunei Vestiri” aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Despre scena sărbătorii incluse în drapelul poliţiei, unde alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului Gabriel aducător de veste bună (Buna Vestire), a vorbit profesorul Alin Toderescu. Acesta a făcut legătura între îngerii trimişi ca mesageri divini şi poliţiştii care au rolul de a menţine societatea în limitele dreptăţii.

Secvenţele istorice din cei 195 de ani de atestare documentară sărbătoriți de Poliția Română, au fost prezentate de către subinspectorul Sergiu Barbu, prin lecturarea powerpointului pregătit de prof.doc.Tatiana Ungurianu. Elevii au fost informați că primele atestări ale poliției datează încă din vremea lui Neagoe Basarab şi Mihai Viteazul, dar momentul ce legalizează funcţionarea instituţiei Poliţiei Române este înmânarea steagului Agiei de la Bucureşti din 1822. Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929) a reglementat raporturile cu celelalte structuri ale statului. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţa Miliţia, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţa Poliţia Română, iar prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002 competenţele Poliţiei vor fi clar reglementate. După ce au discutat cu poliţiştii despre ce înseamnă şi cum poţi ajunge poliţist, care este atitudinea corectă faţă de aceşti oameni care îşi dedică viaţa apărării cetăţenilor, elevii au primit diplome de participare.

,,Activitatea de astăzi marchează buna colaborare cu instituția Poliției din Cugir care prin multele acţiuni, prin parteneriatele încheiate de-a lungul anilor, au contribuit la buna desfășurare a activităților educative în colegiu, creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic. Planul   comun de acțiune a constat în prevenirea delicvenței juvenile în incinta și zonele adiacente ale colegiului, combaterea absenteismului şi prevenirea abandonului școlar, prevenirea comiterii infracțiunilor contra patrimoniului și alte infracțiuni conexe, prevenirea victimizării elevilor, dar și în activități de promovare și informare asupra carierei de polițist în cadrul campaniei ..Și tu poți deveni polițist!’’. Este absolut necesară informarea adolescenţilor cu privire la cele mai bune măsuri pe care le pot adopta pentru evitarea unor situaţii de risc, implicarea lor în activităţi având caracter educativ, care să amplifice procesul lor de responsabilizare. Acestea constituie reperele permanente ale oricărei campanii de prevenire dezvoltate de Poliţia Locală .

Sperăm ca această colaborare să continue și pe viitor, urându-le cu această ocazie poliţiştilor un sincer ,,La mulți ani!’’, a declarat directorul instituției, profesoara Ionela Cozmescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Reabilitare și modernizare infrastructură educaţională la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Proiectul a fost acceptat spre finanțare prin  Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară – 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, respectiv: Creșterea gradului de participare la învăţământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții.

Valoarea actualizată a investiției este de 12.437.268,96 lei (inclusiv TVA), din care C+M = 9.960.959,47 lei (inclusiv TVA).

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Peste 170 de persoane au participat la Centrul Cultural Cugir la sărbătorirea „Zilei Europene a limbilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul unui proiect de parteneriat educațional, la Centrul Cultural Cugir a avut loc recent, sărbătorirea „Zilei Europene a limbilor”, eveniment la care au fost prezenți peste 170 de participanți.

Inițiatoarea al proiectului au fost elevi ai ciclului gimnazial şi liceal, grupul țintă fiind clasele I – XII. Scopul demersului a fost: Sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa.

S-a vorbit sespre:Cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii: Asumarea de roluri şi responsabilităţi în viaţa cultural-educativă de către elevi; Stimularea aptitudinilor şi înclinaţiilor lingvistice ale elevilor. Dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter; Realizarea unor activități cultural-artistice la nivel local, județean, interjudețean.

În ceea ce privește programul activităților desfășurate acesta a cuprins:

Sărbătoarea limbilor străine – prezentare obiectivelor în limba română şi engleză (prof. Luminiţa Cebotari); Europa mea lingvistică – curiozităţi prezentate de eleva Oargă Oana – coordonator prof. Diana Roșu, însoţite de imagini şi un pliant dedicat acestui an; Moment poetic Poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga și proverbe în limbile română, engleză, spaniolă, italiană și franceză – coordonatori prof. Laura Teban și prof. Maria Albu; Şi noi suntem europeni – moment muzical susţinut de grupuri elevi Școala Gimnazială Ioan Mihu Vinerea, coordonați de prof. Simona Crișan; Elogiu diversităţii lingvistice – melodii interpretate în limba română și engleză de clasele a III-a, a II-a și I, coordonatori: prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu, Sabina Presecan și Luminița Enescu. Puterea limbii, hrană spirituală şi dar divin – moment poetic asigurat de elevii claselor a VII-a și a VIII-a, coordonați de prof. Mihaela Vereș și Daniela Igna (poezii de A. Mateevici, Marius Alexandru, Grigore Vieru); English is Everywhere – moment muzical susţinut de elevii claselor a VI-a, coordonator prof. Alexandra Corpade și German is here, cu interpretarea unor melodii în limba germană (coordonator prof. Simona Crișan);

Sărbătoarea limbilor străine – ”One for All and All for One” (Pat Flemming) – moment artistic – dialoguri și dramatizare în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și rusă, asigurat de elevii Colegiului Național David Prodan;

Improve Your English Scills – elevii clasei a X-a, Colegiul David Prodan, coordonați de prof. Lilica Vanț și Anca Alisie; Diversitate în uniune – intonarea „Imnului Europei” de către toţi participanţii.

Înițiator al manifestărilor artistice a fost Luminița Cebotari, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir.

Proiectul s-a derulat în perioada 23 – 26 septembrie 2023.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală

cugirinfo.ro

Publicat

în

A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.

Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.

„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.

Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.

O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.

 Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:

Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului.  Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.

Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.

Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar  de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.

Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.

Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir