Actualitate
Voluntari din Bruxelles, Barcelona și Cugir au susținut mai multe activități pentru copii de etnie romă cugireni, în cadrul proiectului „Gipsy Soul”
Între 18 și 24 octombrie 2017, Asociația ”Cultură și Tradiție Rom&Gal”, din Cugir, în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Cugir, a desfășurat în orașul de la poalele Drăganei, proiectul de voluntariat denumit ”Gipsy Soul”.
Această idee a luat naștere în urma proiectului început în anul 2015, denumit ”Planeta, în orașul Cugir”, un demers care s-a constituit într-un grupaj de activități realizate de către voluntari proveniți din Bruxelles-Belgia, Barcelona-Spania și Cugir pentru copiii de etnie romă.
După cum ne spunea Cristian Roman, reprezentant pentru problemele romilor la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir, demersul a avut drept obiective generale: dezvoltarea capacității de comunicare și interrelaționare; dezvoltarea simțului artistic, estetic și critic; stimularea elevilor pentru găsirea unui hobby care să le aducă plăcere și satisfacții, iar ca obiective specifice: să cunoască diferite tehnici fotografice și să le aplice; să folosească diferite aparate foto și alte echipamente; să aplice regulile de executie a unei fotografii; să manifeste atracție către exercitarea acestui hobby.
Activitățile, proiectului, realizate cu și pentru copii au constat în: vizite și realizarea de fotografii în diverse locații ale orasului Cugir; atelier de fotografie, în care au fost abordate teme ca: portretul, peisagistica, binele si răul, au avut loc discuții despre: ce este o fotografie, care sunt tehnicile de a realiza o fotografie, ce trebuie să exprime o fotografie, fotografia ca și o ocupatie; atelier de muzică realizat de către ,,Pep Gol” trompetist în grupul muzical de jazz din Barcelona, ,,Vella Dixieland”.
La finalul vizitei realizate de voluntari, la Cugir a avut loc o reuniune la sala de festivități ,,Baia Socială” din cartierul ,,George Coșbuc”, în cadrul căreia s-a făcut o evaluare a manifestărilor ce au avut loc timp de o săptămână și o analiză asupra modului în care copiii au reușit să surprindă cu aparatul de fotografiat cele mai semnificative imagini. Pe parcursul proiectului comunicarea s-a realizat în limba română, engleză, italiană, spaniolă și franceză.
Grupul de voluntari a fost format din: Pep Gol, Marina L, Carmen Purg, Esther Gonzales, Elisabeth Mabres, Finchi Grosp, Jordi Olivier, Vasile Dumitru, Corina Teretean, Vasile Opris, Adriana Crișan, Stefan Vasile, elevi ai Colegiului Tehnic ,,I.D. Lazarescu” și Școala Gimnaziala ,,Singidava” Cugir.
,,Dorim să aducem mulțumiri tuturor care s-au implicat și sprijinit acest proiect, în mod special pensiuii ,,Vasile Stanciu, din Cugir care a făcut cât mai atractive zilele petrecute de oaspeți la Cugir”, ne-a declarat Cristi Roman.
Actualitate
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de târnosire a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu – Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit duminică, 6 octombrie 2024, în mijlocul credincioșilor din parohia Cugir VI, protopopiatul Sebeș.
Întâistătătorul Eparhiei a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” (Biserica de pe deal), în prezența unui numeros sobor de preoți și diaconi. Apoi, IPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan și a rostit cuvântul de învățătură.
La finalul slujbei, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în acest locaș de cult, părintele Ioan Cândea, preot al parohiei Cugir VI începând cu data de 23 martie 2014, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit la edificarea și înfrumusețarea bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, împreună cu ostenitorii și binefăcătorii din localitate, au primit din partea Arhipăstorului Diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir a fost zidită în anul 1990, edificiul având inițial destinația de capelă funerară. Locașul nu a funcționat potrivit scopului inițial, fiind deservită slujirii liturgice, la dorința credincioșilor din cartierul „Micro 7”. În data de 29 august 1999, cu ocazia înființării parohiei Cugir VI, a fost numit ca slujitor la altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” preotul Ioan Cândea senior (trecut la cele veșnice în urmă cu 10 ani.
În anul 2007, a început procesul de extindere a locașului bisericesc devenit între timp neîncăpător.
În perioada 2012-2019, au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare și împodobire a interiorului și exteriorului bisericii. În anul 2019, a fost montat noul iconostas, realizat din lemn de tei. De asemenea, între anii 2018 și 2024, în vremea păstoririi părintelui Ioan Cândea junior, locașul de cult a fost împodobit cu o frumoasă picturiă, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Popescu. În tot acest timp, biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătită pentru sfințire.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Puterea de a îmbrățișa” – eveniment desfășurat la Cugir cu prilejul „Săptămânii conșientizării depresiei postpartum”
În „Săptămâna constientizării depresiei postpartum”, Directia de Asistenta Sociala (DAS) Cugir, a continuat seria de activități de promovare a sănatatii în comunitate, prin organizarea evenimentului „Puterea de a îmbrațișa” – editia I, reuniune desfășurată la „Casa Cugireană”, cu sprijinul Primăriei și care s-a adresat proaspetelor mamici din comunitate.
După cum se știe, depresia postpartum este o condiție patologică des întâlnită si de multe ori nerecunoscută și nediagnosticată, care influențează negativ viața mamei si a bebelușului. Ambii trec printr-o perioada de „adaptare” si de multe ori au nevoie de sprijin specializat.
„Din acest motiv, am invitat alaturi de noi specialisti in domeniu, carora tinerele mamici se pot adresa cu incredere. Astfel, asistentii medicali, Lavinia Drăghiță si Silvia Cândea au vorbit participantelor despre importanta alaptarii la sân a bebelusului si au venit cu exemple de buna practica in ingrijirea copilului. Doamna doctor Roxana Seișanu, medic primar obstetrică-ginecologie, a discutat aspecte legate de perioada perinatala, perioada extrem de sensibila pentru mamici, in care, uneori pot sa apara toate conditiile favorizante ale aparitiei depresiei postnatale. La rândul său, domnul doctor Ludwig Karlheinz, reputat medic pediatru al comunitatii noastre, a adus in atentia participantelor sfaturi utile despre ingrijirea nou nascutului, sfaturi care sa reprezinte un sprijin real si entru acestea si sa preintampine aparitia depresiei postpartum”, a dorit să precizeze directorul executiv al DAS Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Potrivit psihologului clinician, Corina Olteanu, în situatia dificila a aparitiei depresiei postpartum, psihologul reprezinta cu siguranta un mare sprijin, iar tinerele mame trebuie sa cunoasca faptul ca o consiliere psihologica tintita poate fi de mare ajutor.
O abordare de mare interes a venit din partea doamnei doctor Olimpia Candrea, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Alba, care a subliniat importanta unor astfel de intalniri pentru comunitate.
Mulțumind moderatorului întâlnirii, d-nei. jurist Viorica Nedel – șef serviciu SPAS, directorul Samoilescu a spus: „Ne dorim ca acest eveniment sa devina o traditie anuala si sa venim in continuare in sprijinul comunitatii noastre”.
La întâlnire a mai luat parte și medicul de familie, dr. Dima Cristian.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorita la asezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Cugir
Marți, 1 octombrie 2024, la sediul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș, beneficiarii Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități au sărbătorit Ziua internațională a persoanelor vârstnice.
Începând cu ora 17:00, la sediul așezământului, aceștia au fost primiți cu mare căldură, participând la activitățile organizate cu prilejul acestei zile. Au avut parte de o masă festivă pe cinste, au socializat, au ascultat muzică și s-au bucurat nespus de acest eveniment.
La sfârșitul evenimentului, beneficiarii prezenți au primit în dar un tort gustos, cate un coș cu fructe și câte o iconiță. Ne bucurăm nespus de mult pentru că în cadrul acestui eveniment am putut aduce bucurie pe chipurile acestor persoane minunate de care zilnic ne îngrijim. Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor vârstnicilor bătrâneți binecuvântate și multă sănătate. În același timp, aducem mulțumire tuturor oamenilor de bine care ne ajută în desfășurarea serviciilor sociale.
Așezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cugir a fost înființat în anul 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Cugir V, în parteneriat cu DGASPC Alba, Consiliul Județean Alba, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Primăria orașului Cugir. Așezământul social oferă îngrijire la domiciliu zilnic unui număr de 10 beneficiari de pe raza orașului Cugir, proiectul așezământului fiind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”.
Pr. Bogdan Șalariu
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro