cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Cugireni » Un cugirean este campionul Germaniei la „servire la bar” (show bartending)!

Un cugirean este campionul Germaniei la „servire la bar” (show bartending)!

Publicat în 24.01.2016 la ora 15:13

barman-cugir-premiu-germaniaUn cugirean este campionul Germaniei la „servire la bar” (show bartending)!

Flair bartending înseamnă show-ul şi jongleriile pe care barmanii le fac cu sticle de băuturi, pahare şi shakere, ca să prepare într-un mod acrobatic un cocktail. Un spectacol care atrage clienţi dornici de distracție. Este dus la nivel de artă şi, pentru a obține performanţă, unii barmani renunţă la jobul din spatele barului, fac antrenamente grele de câte opt ore pe zi ca să participe la competiţii organizate peste tot în lume. Flair-ul este a doua lor natură şi dacă ar fi să o ia de la capăt ar face aceleaşi alegeri. Este până la urmă flerul barmanului. Profesioniştii barurilor desenează mişcări în aer cu sticle, cu pahare și cu tin-uri cocktail shaker, mixează băuturi pe muzică şi fac acrobaţii cu tot ce au la îndemână pe bar. Au făcut din flair o pasiune pe care o pun în evidenţă inclusiv la concursurile pe care le câștigă în România sau în străinătate. Drept mărturie afirmațiilor de mai sus stă și cugireanul Marian Antoniu Danelcu. În 2015 a câștigat titlul de campion al Germaniei la ”Show bartending”. Și-a deschis în Munchen propria academie de flair bartending, învățându-i pe nemți cum să-și sporească clienții, cum să-și fidelizeze turiștii. Aceasta pentru că atunci când și-a deschis aripile spre destin, peste graniță, unde altundeva, în România abia se aprofunda conceptul de  HoReCa, legat de strategia ospitalității, de modul de atragere a turiștilor. Așa că, până când noi tot aprofundăm, cugireanul nostru își folosește talentul atrăgându-le nemților turiști. Excelentă decizie, pentru că doar o viață și un destin avem, iar timpul nu are răbdare cu nimeni…

Marian Antoniu Danelcu s-a născut în Cugir la 17 ianuarie 1987. Duminica trecută, de Sf. Anton chiar, a împlinit 29 de ani. A terminat Liceul “I.D. Lăzărescu” din Cugir. În urmă cu 6 ani a făcut un curs de formare pentru barmani profesioniști în București, după care a lucrat în diferite baruri, cluburi și cafenele în București, Cluj și Timișoara. ”Acum 4 ani am decis  să plec în Germania  pentru a mă dezvolta mai mult pe acest domeniu. Aici am avut norocul să îl întâlnesc pe multiplul campion al Germaniei la ”Show bartending”, care m-a ajutat să mă dezvolt tot mai mult. În 2014 am câștigat titlul de “Best new Comer” în ”Show bartending”. A urmat în 2015 titlul de campion al Germaniei în ”Show bartending”. Acum câteva zile tocmai m-am întors din Viena, unde am luat parte la o competiție internațională la care au participat barmani din toată lumea: Austria, Rusia, Anglia, Italia, Olanda, Croația, Cehia și Japonia. Aici am terminat pe locul 3, a fost o competiție foarte grea, însă orele de antrenamente și determinarea au reușit să mă propulseze pe podium. Sunt foarte bucuros și mândru să reprezint România și mai ales orașul meu natal, Cugir, peste hotare. Sper să o fac cu cât mai mult succes și să arăt lumii că România este un loc special. Următoarea competiție o să fie în Londra, pe 31 ianuarie. Țineți-mi pumnii strânși!!!”.
Spre deosebire de alți barmani, pasiunea sa pentru ”flair bartending” nu a fost generată de filmul “Cocktail”, cel din 1998, cu Tom Cruise. S-a înscris la cursurile unei școli de barmani în București, unde a văzut prima dată în viață cum oameni fac… jonglerii cu sticle, cutii, shaker etc. și a știut că asta vrea să facă și el. ”Am fost suficient de norocos să prind foarte repede, am simțit că totul vine natural, din mine”, spune Marian
Antoniu.

”Flair bartending a atins un nivel profesionist astăzi, suntem departe de “jongleria” care fură ochii atunci când pregătești un pahar. Un mare barman german a spus: nu am nevoie  să arunc cu sticle, îmi distrez clienții cu o conversație. Aceasta funcționează atunci când ai 5 persoane în fața ta, dar atunci când ai 200 de clienți, trebuie să faci mai mult…”, explică Marian
Antoniu.

Împreună cu partenerul său Mike Doetzer, multiplu campion german în flair, a creat o companie numită ”Bar10der” cu sediul în Munchen, unde are propria academie la care școlesc barmani pentru mixologie și flair.

De ce sunt preferați barmanii cu ”fler” în locul celor obișnuiți, pentru spectacole și evenimente? ”Barmanii cu ”fler” nu numai că știu cum să distreze o mulțime uriașă, știu, de asemenea, cum să lucreze rapid și precis, pentru că practică în paralel cu show-ul oferit și o amestecare a băuturilor în viteză plus o turnare în pahare în mod regulat. Desigur, există barmani care nu practică flair, dar care sunt la fel de rapizi și preciși, dar flair este “modul turbo”, cu care atragem lumina reflectoarelor și clienții”, explică Marian Antoniu. ”Flair-ul este modul meu particular de a mă exprima, ca o dansatoare care are nevoie permanent să danseze sau un pictor care are nevoie permanent să picteze. Și dacă acest lucru este făcut la momentul potrivit și în mod corect, clienții vor aprecia”, conchide Marian Antoniu.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 2512 ori

Un cugirean este campionul Germaniei la „servire la bar” (show bartending)!
4.5 (90%) 4 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.