cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Cugireni » Un cugirean de 69 de ani este cel mai bătrân biker din România

Un cugirean de 69 de ani este cel mai bătrân biker din România

Publicat în 04.07.2017 la ora 22:54

Ede are 69 de ani și de când se știe a fost pasionat de motociclete. L-am reîntâlnit după mulți ani, neschimbat, la Bikers Fest la Alba Iulia. Ca de obicei, în jurul său avea adunați motocicliști de toate vârstele, dornici să asculte povești și aventuri cu motociclete, demult trăite.

S-a apucat de călărit motoare copil fiind, la 7-8 ani, când tatăl său l-a urcat pentru prima dată în șaua unui Royal Enfeld. Pe vremea aceea nu era nevoie de permis, iar șoselele nu erau așa aglomerate, își amintește Ede. La Cluj, lângă Fabrica de Cărămidă, a învățat Ede să se dea cu motorul, iar în ’70 și-a luat și permisul.

“Pe vremea aceea, ne adunam câte 80-100 de motocicliști și porneam în șir pe valea Arieșului, sus la moți”, povestește motociclistul. În ’77, s-a căsătorit cu Viorica și i-a transmis și ei microbul motoarelor. Apariția copiilor nu a fost un impediment pentru cei doi soți care au continuat să meargă cu motocicleta, iar copiii și-au primit botezul, fiecare pe rând, la 6 luni. Până aceștia au fost mici, bărbatul și-a cumpărat o motocicletă cu ataș și îi duceau peste tot cu ei. Sfârșitul de săptămână era rezervat excursiilor în munți, pescuitului sau picnicurilor. Fiecare escapadă avea o tradiție păstrată cu sfințenie: orice aveau de mâncare, slănina prăjită nu lipsea niciodată.

În perioada hippie, cuplul de motocicliști se alătura biker-ilor din toată țara la Cheile Turzii. Ascultau muzică rock străină și românească și organizau concursuri. Mersul încet, mersul în viteză, trasul de funie, concurs de băut bere, multe le întânim și la întrunirile din zilele noastre.

Concursul de mâncat plăcinte era preferatul lui Ede și al lui Viorica. Pe plăcintă se punea dulceață, iar concurenții trebuiau să o mănânce fără să pună mâna pe ea. În mijlocul plăcintei era și premiul, o monedă de 25 de bani. Anii ’80 au adus cu ei interzicerea întrunirilor mari, cel mai probabil din cauze politice.

După pensionare, Ede și familia sa s-au retras la Cugir, orășelul de la poalele Drăganei. În loc să se odihnească după zeci de ani de muncă grea, Ede se simte mai tânăr ca niciodată. “Eu acum mă simt în floarea vieții. Vârsta o simt doar atunci când mă uit în oglindă. În rest mă simt ca atunci când am cunoscut-o pe nevastă-mea.”

Deși anii au trecut, aceștia nu au renunțat la pasiunea pentru două roți. La Cugir, s-au alăturat clubului de motocicliști al orașului, Lupii Sigidavei. Viorica, care acum 6 luni a părăsit lumea aceasta în urma unei boli necruțătoare, spunea de câte ori avea ocazia: “Suntem suflete libere, pur și simplu ne place pe două roți.”

La întruniri nu aveai cum să nu îi remarci: îmbrăcați din cap până-n picioare în piele, cu geci pline de embleme și insigne, chipurile pline de bunătate, părul alb al lui Ede. ”Când ne făceam apariția la întrunirile de motoare, eu cu plete albe până la mijlocul spatelui, cu barba albă și soția cu părul tăciune, cu obrajii brăzdați de ani și de vânturi, toți întorceau capul după noi, chiar dacă nu aveam un Harley, ci doar o Yamaha. În jur aveam numai băieți și fete care ne pupau, ne întrebau cum o mai ducem. Ne simțeam bine între tineri, aveam mulți prieteni.”

Deşi femeia care i-a fost alături mai bine de 40 de ani nu îl mai poate însoţi, Ede nu e singur. Motocicliştii din Cugir sunt familia lui, iar alături de ei viaţa merge mai departe pe două roţi şi alţi tineri bikeri norocoşi, râd în continuare la glumele lui şi îi ascultă învăţămintele şi întâmplările care fac parte din experienţa unică de motociclist şi care se transformă în amintiri extraordinare, în momente unice.

Acest articol a fost citit de 646 ori

Un cugirean de 69 de ani este cel mai bătrân biker din România
4 (80%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.