cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » UM Cugir va avea în continuare manageri numiţi de Guvern

UM Cugir va avea în continuare manageri numiţi de Guvern

Publicat în 24.05.2017 la ora 10:00

Senatorii coaliţiei aflate la guvernare (PSD+ALDE), dar chiar şi din rândul PNL, care fac parte din Comisia Economică şi Comisia pentru Dezvoltare Regională, au procedat marţi, 16 mai 2017, în comisiile amintite, la modificarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, introducând o listă mai lungă cu regii şi societăţi de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist instituit de ordonanţa precizată.

Dacă în prima fază iniţiativa legislativă viza doar Administraţia Naţională de Meteorologie, care urma să fie adăugată la cele două excepţii prevăzute deja în OUG 109/2011- Regia Autonomă „Rasirom” şi Compania Naţională „Romtehnica”, marţi au fost adăugate pe lista cu pricina şi Tarom, Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, Regia Autonomă „Administraţia Protocolului de Stat”, companiile de apă, precum şi mai multe societăţi comerciale ce fac parte din industria de apărare a ţării. Iată, în continuare, firmele de stat din industria de apărare care au fost trecute pe noua listă ce a fost aprobată de comisiile amintite ale Senatului României: Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanică Orăştie, Şantierul Naval Mangalia S.A., Romarm şi filalele sale, Societatea Mecanică Bucureşti S.A., Societatea Automecanica Moreni SA., Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Societatea Electromecanica Ploieşti, Societatea Uzina Mecanică Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraş, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Cugir şi Societatea Arsenal Reşiţa. Pe lângă acestea mai amintim faptul că, în luna martie a acestui an, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului au mai fost exceptate de la prevederile OUG 109/2011 şi instituţiile de credit cu capital de stat CEC Bank şi Eximbank, precum şi Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor.
Senatorii care au luat această hotărâre în comisii au invocat prevederile art. 346 alin. 1, lit. b din Tratatul privind funcţionarea UE: „Orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război”.
Sunt şi eu de acord cu acest lucru şi cred că România ar trebui să-şi definească foarte clar, cât mai repede posibil, domeniile strategice în cadrul economiei naţionale şi nu numai. Oare cum ar fi fost să se înstrăineze de la statul român Administraţia Naţională de Meteorologie şi să fi intrat pe mâna unui privat, sau chiar al altui stat toate datele şi statisticile acesteia de peste 100 de ani? Şi vorba ceea, să ne fi prezentat datele meteo, cine ştie, poate ruşii, care se zvoneşte tot mai mult că ar fi în spatele actualelor perturbaţii atmosferice puternice de pe teritoriul României, ca de altfel de pe întreg teritoriul european… În rest, pentru a nu se politiza prea mult managementul unor companii de stat şi chiar pentru a fi mai eficiente, cred că ar fi indicat ca la unele să se promoveze, totuşi, managementul privat.

Tinu MATEŞ

Acest articol a fost citit de 468 ori

UM Cugir va avea în continuare manageri numiţi de Guvern
4.3 (85%) 4 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.