cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Trei mașini vechi de cusut, donate de cetățeni, pot fi admirate la Muzeul din Cugir

Trei mașini vechi de cusut, donate de cetățeni, pot fi admirate la Muzeul din Cugir

Publicat în 31.08.2017 la ora 22:42

În cadrul Secţiunii Tehnice a Muzeului Cugir se află trei noi exponate deosebite, având gradul de importanţă „excepţional”, care, potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Cugir, ing. Aurel Voicu, prezintă deja un real interes pentru publicul care vizitează această Platformă Muzeală Permanentă a oraşului.

Este vorba de o maşină de cusut românească Model I.M. Cugir şi de două maşini de cusut „Singer”, toate trei primite donaţie de la cetăţeni ai oraşului. Modelul I.M. Cugir este, conform informaţiei, maşina de cusut „Casnica”, prima maşină de cusut românească fabricată la Uzina Mecanică Cugir în anul 1948 şi a fost donată de către octogenarul Aurel Pamfil.

Se ştie că maşinile de cusut (industriale şi casnice), au fost realizate alături de alte produse, ca alternativă la întreruperea în 1945 a producţiei militare la Cugir şi trecerea pe producţie civilă. Conform documentelor existente în arhiva U.M. Cugir, maşina de cusut industrială (M.C.I.), fabricată la Cugir avea să echipeze, încă din anul 1946, întreprinderea APACA, viitoarea Fabrică de confecţii şi tricotaje Bucureşti.

Cel de-al doilea exponat este maşina de cusut „Singer” (donator Ştefan Iavorov), a fost fabricată anterior anului 1890 şi a constituit material de studiu pentru proiectanţii care au participat la lansarea primei maşini de cusut fabricată la Cugir. Cea de-a treia achiziţie este tot o maşină de cusut „Singer” (donator Luca Petruţu), dar ceva mai veche ca an de fabricaţie (1859), cu acţionare manuală (îmbunătăţită mai târziu de Singer cu pedală acţionată de picior). Despre aceasta se spune că în 1862, Singer a furnizat armatei nordiste (aflată în războiul civil din S.U.A.) 1.000 de maşini de cusut pentru a confecţiona uniforme militare.

„Exponatele amintite se află în proces de restaurare, pentru aducerea lor în stare de funcţionare contribuind specialişti precum: Nicolae Bărbuş, Dragosin Ţârlea, Radu Mărghitaş, Aurel Zaharia şi Luca Petruţu”, a precizat Aurel Voicu.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 87 ori

Trei mașini vechi de cusut, donate de cetățeni, pot fi admirate la Muzeul din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.