Actualitate
Transportul în comun din orașul Cugir a devenit o adevărată „insultă” pentru călători
Tot mai mulţi locuitori din oraşul de la poalele Drăganei sunt extrem de nemulţumiţi de transportul în comun din oraş şi cer introducerea de autobuze care să-i transporte în condiţii decente.
Locuitorii din Cugir susţin că autorităţile ar trebui să ţină cont de populaţia care călătoreşte cu mijloacele de transport în comun. De asemenea, oamenii mai reclamă şi faptul că stau claie peste grămadă pentru a ajunge la destinaţie, sau chiar sunt lăsaţi în staţie pentru că nu au loc. În acest context, cei nemulţumiţi cer ajutorul celor responsabili să rezolve problema transportului în comun, nu toată lumea permiţându-şi să apeleze la serviciile firmei de taxi din oraş.
Vă prezentăm în continuare mărturii ale unor locuitori din Cugir şi situaţiile cu care s-au confruntat.
“După experienţa din această dimineaţă (care pentru mine nu e prima de acest fel) trebuie să spun că e o mare insultă pentru noi ceea ce se întâmplă! Nu se poate ca la -17 grade (sau la +30 grade) să stea un pensionar sau un părinte cu un copil mic 30 de minute în staţie să aştepte un aşa zis „maxi-taxi” care atunci când ajunge într-un final are toate geamurile îngheţate, înăuntru e la fel de frig ca şi afară, ai 90% şanse să şi cazi când urci pentru că pe jos e linoleum iar afară e zăpadă şi bietul şofer stă cu paleţica în mână pentru că în timp ce conduce trebuie să şi cureţe geamurile care îngheaţă pe loc, şi să şi suporte nemulţumirile pasagerilor pentru care el nu are probabil nici o vină pentru că face şi el ce poate în condiţiile date. Şi ştim toţi cei care au urcat măcar o dată în una din aceste maşini cam cum arată în interior. Că Doamne fereşte de un impact, cred că nu scapă nimeni. Transportul în comun ar trebui să fie cel mai sigur mod de a ajunge la muncă, şcoală sau oriunde trebuie să mergi. Dacă el la ora 8.00 trebuie să fie într-o staţie păi în fiecare zi la ora aia eu mă bazez că e acolo. De ce nu se poate şi la noi aşa? Pe mine ca persoană care locuieşte şi iubeşte acest oraş şi care până la urmă îşi plăteşte taxele şi impozitele nu mă încălzesc cu nimic scuze de genul „nu sunt alte firme interesate să asigure serviciul acesta”. Să se caute şi să se găsească soluţii pentru că asta e o problemă mult prea veche. Am auzit şi că nu sunt destui călători. Dar de fiecare dată când le văd pe drum maşinile sunt cam pline. Acum aştept şi comentarii de genul: nu îţi convine ia taxi. Am mai auzit asta. Păi nu toată lumea îşi permite să ia zilnic o dată sau de două ori pe zi taxi… Nu ştiu când se va rezolva această problemă şi cine exact trebuie să o resolve, dar sper ca cineva să ia măsuri pentru că deja e prea mult!”
”E vorba despre oameni. Despre condiţii. Acum ceva vreme mi-am spus şi eu părerea despre ceva detalii ce mi s-au părut mie că nu sunt la locul lor. Şi am fost invitată să plec de unde am venit. Ca să se schimbe ceva, trebuie vorbit. Trebuie spuse păreri, cerute opinii, trebuie puse întrebări. Dacă fiecare ne tragem un pas în spate când trebuie să ne spunem părerea faţă de ceva, nu se va schimba nimic. Şi nici dacă dăm vina pe ăia de i-am votat. ”
„Astăzi de exemplu stând în staţie şi aşteptând maxi-taxi alături de alte persoane, în momentul în care a ajuns în staţie, am fost puşi în situaţia de a rămâne câţiva pe loc deoarece nu am mai avut loc să urcăm în el din 10 persoane doar 6 au urcat. Oare de ce plătim taxe şi impozite? De ce nu suntem respectaţi ca şi călători? Nu mi se pare corect ca într-un oraş să nu beneficiem de un transport normal şi fie că suntem la -20°C sau +25°C să stăm înghesuiţi. Iarna e frig ,iar vara simţi că iei foc. Aceasta este o problemă veche şi nu înţeleg de ce nu se ia o măsură pentru a fi rezolvată. ”

Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
Actualitate
Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor
La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.
Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.
Actualitate
Bărbat de 71 de ani cercetat de polițiștii din Cugir sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic
Sâmbătă, 31 mai 2025, în jurul orei 21.50, polițiștii din Cugir au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane desfășoară activități de braconaj, pe raza orașului.
Polițiștii s-au deplasat în zona indicată de către apelant și au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din Cugir, în care se mai aflau trei bărbați.
În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat o armă de vânătoare, un încărcător în care se aflau două cartușe și doi saci în care se aflau un căprior și un ied împușcați.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 71 de ani, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată, ar fi tras două focuri de armă împușcând un căprior, pentru care deținea autorizație de vânătoare și un ied, pentru care nu avea autorizația necesară.
Polițiștii au ridicat arma de vânătoare, au indisponibilizat bunurile folosite și provenite din săvârșirea infracțiunii și au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)