cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Tradiţiile din Vinerea-Cugir, promovate la Ambasada Franţei

Tradiţiile din Vinerea-Cugir, promovate la Ambasada Franţei

Publicat în 01.03.2014 la ora 10:00

traditii Vinerea-Cugir promovate la mbasada franteiO delegaţie din Cugir-Vinerea a participat recent la lansarea proiectului “Satul cultural românesc”, eveniment găzduit de către Ambasada Franţei la Bucureşti şi organizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”, cu sprijinul Autorităţii naţionale de turism.

Chiar dacă nu a făcut parte dintre localităţile româneşti care şi-au depus candidaturile pentru obţinerea titlului de “Satul cultural al României 2014”, localitatea Cugir-Vinerea a avut calitatea de invitat special la acest eveniment. Directorul Casei de Cultură, Rodica Florea, alături de insp. Diane Ţigănilă şi reprezentanţii Asociaţiei “Câmpul Pâinii”, Romoşan Călin şi Anca Herlea, au promovat portul, tradiţiile şi obiceiurile locale într-o manieră care a atras aprecierea organizatorilor. “Am fost plăcut surprinşi să avem calitatea de invitaţi speciali la o recepţie găzduită de Ambasada Franţei. Acest lucru înseamnă că tradiţiile şi obiceiurile păstrate de-a lungul generaţiilor nu pot fi trecute neobservate. Deşi timpul de pregătire a fost scurt, am reuşit să prezentăm obiecte din meşteşugurile care încă se practică în comunitatea noastră”, a declarat Rodica Florea. Printre obiectele expuse la standul amenajat special pentru delegaţia din Cugir-Vinerea s-au aflat: icoane pe sticlă, sculpturi pe scoarţă de copac, cruci de lemn, opinci, cheptare, şerpare, lucruri de mână, feţe de masă, covoare ţesute, toate acestea fiind realizate de meşterii locali şi reprezentând dovada palpabilă a unei comunităţi hotârâte să-şi conserve tradiţiile. Bineînţeles, de pe masă nu au lipsit: pita coaptă în cuptor, colacii cu nucă, cârnaţii afumaţi de casă, ţuica şi vinul, oferite participanţilor de către cei patru delegaţi îmbrăcaţi în straie populare specifice zonei. “Participarea noastră a fost apreciată, fiind prezentaţi de către organizatori ca potenţialii câştigători ai ediţiei viitoare a concursului “Satul cultural românesc” din 2015. Profităm de ocazie pentru a le mulţumi public meşterilor care au răspuns cu atâta promptitudine la solicitarea noastră şi ne-au oferit lucrările lor pe care le-am expus. Aşadar, calde mulţumiri creatorilor-artişti: Nicolae Muntean – deţinătorul titlului “Tezaur uman viu”, Lucian Văidean, Doina Gruian, Emilia Andone, Carmen Balea şi Marius Borza”, a precizat directorul Casei de cultură, prof. Rodica Florea.
Membrii delegaţiei au profitat de ocazie şi au împărţit DVD-uri cu cele mai importante tradiţii locale: “Păştenii” şi “Dansul Căluşerul”.
Organizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”, cu sprijinul Autorităţii naţionale de turism, evenimentul s-a bucurat de prezenţa Ambasadorului Franţei în România, Philippe Gustin, a ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijloci, Maria Grapini, a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, şi a preşedintelui AFSR, Nicolae Marghiol. În urma jurizării, satul Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost declarat “Satul cultural al României 2014”.

Acest articol a fost citit de 379 ori

Tradiţiile din Vinerea-Cugir, promovate la Ambasada Franţei
5 (100%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *