Rămâi conectat

Actualitate

Tradiția „Păştenilor” păstrată vie la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

obiceiul-pastenilor-la-cugir-2014Cu toate că ploaia măruntă a făcut ca vremea să semene mai mult cu cea de toamnă decât cu cea de primăvară, numeroşi cugireni au venit să ia parte la sărbătoarea “Păştenilor’’, obicei care ţine de tradiţia creştină a locului şi care de zeci de ani se repetă la Cugir şi Vinerea.

Miercuri, în jurul orei 15.30, la Casa parohială a părintelui Pintea Dumitrean au început  activităţile de pregătire a Sfintelor Paşti care vor fi oferite credincioşilor din Cugir în Noaptea de Înviere, de către cei care au împlinit şi împlinesc în decursul anului vârsta de 60 de ani.

Un obicei care a apărut pentru prima dată în satul Vinerea, în anul 1948, iniţiat de părintele Ioan Săbău, a propus ca pregătirea sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc 60 de ani, care vor purta numele de “Păşteni’’. Aceştia s-au întâlnit înainte de Săptămâna mare, la o adunare ce a avut loc în casa preotului care organizează această ceremonie, unde au fost discutate toate detaliile de pregătire. În ceea ce priveşte cheltuielile sărbătoririi “păştenilor’’ ( cu vinul, pâinea, ciuberele, vasele, lumânările) ele sunt suportate de aceştia. Toate au fost împodobite şi inscripţionate cu anul în care are loc sărbătoarea, crucea şi urarea “Hristos a Înviat! Adevărat că a înviat!’’

Ceremonia a început prin oficierea unei slujbe religioase, la casa preotului paroh Dumitrean Pintea după care alaiul format din păşteni dar şi localnici a pornit spre Biserica “Sfânta Treime’’, unde se aflau vinul şi pâinea ce urmează a fi oferite credincioşilor în Noaptea de Înviere. Un obicei special şi emoţionant, unde un păştean aflat în faţa coloanei purta tricolorul, urmat de preoţi, oficialităţi locale şi câţiva păştenicare ce purtau praporii.

Cei 113 păşteni care anul acesta îmlinesc 60 de ani s-au fotografiat pe treptele Bisericii “Sfântul Gheorghe”, după care alaiul a participat la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi, în Biserica “Sfânta Treime”.

La eveniment au luat parte primarul oraşului Adrian Teban, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, consilierul judeţean Nicuşor Mihai, preşedintele Asociaţiei PRO-Cugir Aurel Voicu, consilieri locali, manageri ai unor instituţii şi societăţi comerciale locale.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Intervenție a pompierilor militari din Sebeș și a SVSU Cugir pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș, asistați de SVSU Cugir, intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Vinerea.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Vinerea. Din informațiile primite de la apelant, incendiul ar fi izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x EPA si SVSU Cugir”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1: „Incendiul se manifestă în interiorul locuinței, se lucrează la stingerea acestuia. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.

UPDATE 2: „Incendiul a fost stins”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Persoană rănită, după ce un autoturism s-a răsturnat în afara DJ 704, între Cugir și Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

O persoană a fost rănită în seara zilei de sâmbătă, pe DJ 704, între Cugir și Vinerea, A  fost solocitată interevnția unei e chipe de descarcerare din cadrul secției de pompieri din Sebeș.

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier, pe DJ 704, între loc. Vinerea și Cugir. Din informațiile primite ar fi vorba despre un auto implicat, posibil o persoana încarcerata, conștientă. Forțe alocate: 1 ASAS, 1 EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. La fata locului se afla un autoturism rasturnat în afara părții carosabile. Se intervine pentru asigurarea masurilor specifice la locul producerii accidentului”, a mai transmis IPJ Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024 | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica • Ce nume se sărbătoresc de Sfantul Andrei  2024 • Semnificația numelui | cugirinfo.ro

În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Sfantul AndreiAstfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Citește și: mesaje de Sfantul Andrei

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.

Iată numele derivate din numele Andrei:

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir