Administraţie
Ţinte concrete în 2014 pentru administraţia locală din Cugir: obţinerea acreditării pentru spital şi conturarea propriului parc industrial
Interviu realizat cu ing. Adrian Ovidiu TEBAN, primarul oraşului Cugir
– Domnule primar, suntem în primele zile ale anului 2014. E un moment de bilanţ şi totodată un prilej de trecere în revistă a planului de acţiune pentru noul an. Ce mulţumiri şi ce nemulţumiri aţi contabilizat în 2013?
– Sunt mulţumit pentru că în cele din urmă au fost terminate lucrările de modernizare pe două străzi intens circulate care fac legătura între oraşul vechi şi oraşul nou, respectiv strada Drăgana şi strada “21 Decembrie 1989”, investiţii mult aşteptate atât de riverani cât şi de restul cugirenilor care tranzitează zona. În 2013 am finalizat şi parcările de pe strada Constructorului (în spatele catedralei), strada Mureşului şi strada Alexandru Sahia (la intersecţia cu strada Tineretului), unde au fost amenajate aproape 140 noi locuri de parcare. Subliniez că acest proiect se impunea cu stringenţă deoarece numărul autoturismelor din oraş a crescut exploziv. Aceste parcări au rezolvat şi problema estetică, dar şi de legalitate, a staţionării maşinilor pe trotuare şi pe spaţiile verzi. Dar pentru ca să le soliciţi posesorilor de maşini să lase trotuarele libere a trebuit să le oferim alternativa, adică locuri de parcare bune şi în număr suficient. Estimez că în prezent oraşul are un număr suficient de parcări. Evident că au fost modernizate şi căile de acces pentru pietoni: trotuarele au fost pavate cu piatră cubică sau cu pavele, a fost refăcut carosabilul prin turnarea de covor asfaltic. Pentru un ambient verde şi primitor au fost amenajate spaţii verzi, astfel încât a crescut aspectul estetic din faţa blocurilor şi, implicit, confortul vizual al cetăţenilor.
Tot anul trecut au fost realizate lucrări importante la două unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială “Singidava” (localul fostei Şcoli generale nr. 2) şi la grădiniţa din Vinerea.
– Care sunt obiectivele imediate, dar şi de perspectivă, pentru anul 2014?
– Lucrările de modernizare vor fi focalizate anul acesta asupra străzilor din cartierul Cindeni şi Râul Mic, zone în care răbdarea locuitorilor a fost pusă la grea încercare în timpul lucrărilor prelungite de extindere şi reabilitare a canalizării. Străzile din aceste cartiere vor fi reparate după un plan adaptat aceloraşi lucrări de extindere şi înlocuire a reţelei de canalizare, investiţie realizată din fonduri europene de către operatorul de apă, SC Apa CTTA Alba.
– Şi, insistând totuşi asupra întrebării din debutul acestui interviu, care este nemulţumirea majoră cu care aţi păşit în 2014?
– Să vă explic: la fel ca în 2012, şi în 2013 am insistat să tratez cu întâietate necesităţile spitalului orăşenesc, pentru păstrarea căruia m-am luptat din răsputeri, în condiţiile în care pe multe altele a fost pus lacătul acum trei ani. Ca în fiecare an, am identificat şi am asigurat resursele financiare necesare reparaţiei capitale a corpului de clădire ce adăposteşte secţiile de Chirurgie – Interne. Lucrarea este, din păcate, mult întârziată. Nu este prima dată când îmi exprim nemulţumirea vizavi de modul în care s-a lucrat şi de întârzierile nejustificat de mari în raport cu graficul stabilit iniţial. Deşi prima jumătate a clădirii ar fi trebuit să fie deja finalizată, se lucrează încă la structura de rezistenţă! Aceasta reprezintă doar 4% din totalul lucrărilor programate! Se pasează vina de la proiectant la constructor şi de la constructor la proiectant, însă acest aspect nu-i priveşte nici pe pacienţi, nici pe cadrele medicale. Clădirea spitalului nu poate fi finalizată doar cu pasări de responsabilitate. Lucrarea a fost licitată, s-a primit o ofertă la care a fost anexat un grafic de lucrări şi avem pretenţia să fie respectat! Nu se poate continua în acest ritm, deoarece anul acesta intrăm în graficul naţional de evaluare a spitalului în vederea acreditării şi riscăm să eşuăm. Cine îşi va asuma răspunderea pentru acest lucru?
– Pe lângă reabilitarea acestui corp de clădire, ce investiţii sunt prognozate pentru spitalul orăşenesc anul acesta?
– Este o investiţie de anvergură care presupune lucrări de recompartimentare, de refacere a instalaţiilor electrice, termice, de alimentare cu apă, a instalaţiilor de climatizare, precum şi schimbări de tâmplărie, finisaje interioare şi exterioare. Vom identifica resurse financiare pentru dotarea cu aparatură performantă a unităţii medicale, astfel încât să contribuim la creşterea calităţii actului medical. Sunt convins că în câţiva ani, spitalul din Cugir va avea o cu totul altă faţă, iar încrederea cetăţenilor în această instituţie va creşte semnificativ.
– Ce alte investiţii mai aveţi în plan pentru anul acesta?
– Tragem nădejde ca în viitorul apropiat, aproximativ 22.000.000 lei din fonduri europene să ne fie alocaţi pentru refacerea străzilor: 1 Mai, Avram Iancu, Mihai Viteazu, Vasile Alecsandri, Râul Mic, parţial 21 Decembrie din Cugir şi strada Eroilor din Vinerea.
– În decembrie anul trecut, la Bruxelles, aţi fost singurul primar din România nominalizat printre finaliştii ediţiei a III-a a premiilor LeaDeR la categoria “Liderul local al anului – realizări în opoziţie”. Ce au apreciat străinii la edilul Cugirului?
– Păi, da… revenim la problema mea… ALDE a apreciat chiar modul cum am contracarat intenţia guvernului de atunci de a desfiinţa spitalul precum şi eforturile economice depuse pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite de unitatea medicală. Cugirul a reuşit în 2011 să îşi păstreze spitalul pentru că a ştiut să îşi unească toate eforturile: politice, sociale şi economice. De aceea, premiul LeaDeR este o recunoaştere a acestei calităţi, dar şi a unei bune strategii, pentru care mulţumesc echipei cu care am lucrat şi cu care merg înainte.
– Cum vedeţi anul 2014 pentru oraşul Cugir şi pentru locuitorii săi?
– Evident, aşa după cum ni-l dorim cu toţii: mult mai bun şi mai fructuos decât 2013. Şi pentru că vorbim de viitor, este important să menţionăm că am realizat Strategia de dezvoltare a oraşului Cugir pe 2014 – 2020, o strategie menită să contribuie la progresul localităţii şi al cetăţenilor săi. Atât Consiliul Local Cugir, cât şi Uzina Mecanică Cugir şi-au dat acordul cu privire la înfiinţarea unui nou parc industrial pe platforma neutilizată a fabricii. Până la finalul anului 2014, împreună cu Uzina Mecanică Cugir, vom evalua spaţiile neocupate şi vom verifica dacă întrunesc cerinţele de utilităţi şi condiţiile necesare desfăşurării de noi activităţi economice – industriale. După realizarea acestui lucru, vom identifica liniile de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea sitului industrial, astfel încât să corespundă aşteptărilor pe care le au potenţialii investitori.
Tot pentru 2014 ne-am propus ca, alături de Clubul Oamenilor de Afaceri Cugir, să punem bazele unei strategii de marketing care să promoveze produsele şi serviciile oferite de micii întreprinzători autohtoni pe pieţele externe. În acest sens este foarte importantă încurajarea asocierii micilor întreprinzători în structuri reprezentative şi de cooperare, fapt care va conduce la creşterea comenzilor de produse realizate la noi şi implicit a numărului de locuri de muncă din localitate.
– Vă mulţumesc şi vă doresc un an 2014 mai bun!

Administraţie
10 stații de reîncărcare a mașinilor electrice vor fi amenjate în mai multe locații din Cugir și Vinerea
Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de furnizare, montare și punere în funcțiune a 10 stații de reâncărcare a mașinilor electrice în mai multe locații din Cugir și Vinerea. Valoarea contractului propus este de peste 2,2 milioane de lei.
Stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice urmează să fie instalate după cum urmează:
• stație de reîncărcare SR 1 pe str. Principală, Vinerea, în zona Monumentului Eroilor;
• stație de reîncărcare SR 2 pe str. Victoriei , zona Petrom;
• stație de reîncărcare SR 3 pe str. Narciselor;
• stație de reîncărcare SR 4 pe str. Victoriei, zona ANL;
• stație de reîncărcare SR 5 pe str. Constructorul, zona Piața Complex;
• stație de reîncărcare SR 6 pe str. I.L.Caragiale, zona Primărie;
• stație de reîncărcare SR 7 pe str. Stadionului, zona Furnica;
• stație de reîncărcare SR 8 pe str. Drăgana, zona PT 5;
• stație de reîncărcare SR 9 pe str. 21 Decembrie 1989, zona Piața 1 Mai;
• stație de reîncărcare SR 10 pe str. Râul Mic, zona Bloc nefamiliști.
Data limită pentru primirea ofertelor este 27 mai 2025.
Administraţie
Investiție de 13,8 milioane de lei în construcția unui campus multifuncțional, la Cugir
Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contrctare a serviciilor de elaborare (PT+DE+DTAC+ obținerea avizelor și acordurilor +asistență tehnică din partea proiectantului + verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție) și de execuție lucrări aferente proiectului „Dezvoltarea învățământului preuniversitar prin crearea unui campus multifuncțional în orașul Cugir”.
Proicetul este finanțat prin PNRR. Valoarea contractului propus este de aproximativ 13,8 milioane de lei. Obiectivul acestei investiții este de a îmbunătăți furnizarea de servicii educaționale.
Investiția presupune renovarea energetică moderată a unor clădiri publice de la nivel local, respectiv corpul C5 (funcțiunea de atelier școală), corpul C6 (funcțiunea cămin elevi) și corpul C7 (funcțiunea de cantină), înscrise în CF nr. 74933 Cugir, având funcțiuni educaționale și administrative.
Administraţie
Investiție de aproximativ 12 milioane de lei în creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Colegiul Național „David Prodan”
Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului pentru proiectare și execuție aferent proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în Colegiul Național „David Prodan”.
Valoarea contractului propus este de aproximativ 12 milioane de lei.
Prin realizarea investiției vor fi efectuate următoarele lucrări:
• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii:
– izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin: înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată, înlocuirea tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre) către spațiile neîncălzite sau insuficient incălzite o izolarea termică a fațadei – parte opacă: termoizolarea planșeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante în cazul existenței șarpantei; o izolarea termică a planșeului peste sol neîncălzit;
– Izolarea termică a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice pentru consum propriu: instalații cu panouri solare fotovoltaice
• Lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădire: înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED
• Alte tipuri de lucrări care conduc la eficientizarea energetică a clădirii:
– Repararea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip șarpantă,
– Refacerea finisajelor interioare interioare în zonele de intervenție.
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 zile
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 zile
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu