cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Terezia Mureșan: „Trebuie să ne educăm în a înţelege că pacienţii noştri sunt mai mult decât o simplă înşiruire de diagnostice”

Terezia Mureșan: „Trebuie să ne educăm în a înţelege că pacienţii noştri sunt mai mult decât o simplă înşiruire de diagnostice”

Publicat în 07.12.2018 la ora 10:30

Interviu cu dr. Terezia Mureşan, medic chirurg la spitalul din Cugir

– Doamna doctor Terezia Mureșan, ce noutăți puteți evidenția în activitatea dumneavoastră de medic chirurg desfășurată în ultima perioadă?

– Pentru mine a fost o toamnă încărcată din punct de vedere profesional. Am început cursurile de specializare în endoscopie digestivă, deoarece la nivelul orașului nostru astfel de servicii medicale nu sunt disponibile, iar pacienții care au nevoie de astfel de explorări trebuie să se deplaseze fie la Alba Iulia, fie la Cluj-Napoca. Pentru mulți dintre ei, chiar deplasarea în astfel de locații este o problemă. Doresc să vă spun că la ora actuală în spitalul din Cugir există aparatura necesară efectuării unor astfel de investigații, fiind necesară doar achiziționarea unui gastroscop și a unui colonoscop.

– Se știe faptul că, pe lângă activitatea de chirurg recunoscut și de manager medical al spitalului orășenesc, sunteți preocupată și de perfecționarea dumneavoastră profesională. Ce ne puteți spune despre preocupările recente?

– Și din punct de vedere științific am avut o perioadă extrem de aglomerată. La sfârşitul lunii octombrie am participat la cea de-a șasea Conferință a Asociației Române de Chirurgie a peretului abdominal, unde am prezentat o lucrare extrasă din cazuistica personală, cu privire la reducerea ratei complicațiilor postoperatorii consecutive curei tip Lichtenstein a herniei inghinale. În perioada 2015 – 2018, la Cugir au fost operați 107 pacienți cu hernie inghinală. Pregătirea preoperatorie adecvată și stabilirea unui program de urmărire postoperatorie a respectivilor pacienți sunt absolut necesare pentru a asigura o rată cât mai redusă a acestor complicații. Este o cauzistică bogată pentru un spital precum Cugirul, însă am arătat că această patologie poate fi tratată la înalte standarde și la Cugir. Un alt domeniu de interes pentru mine este reprezentat de chirurgia mamară și chirurgia cancerelor cutanante. Din păcate, în arealul nostru geografic incidența acestor cancere este destul de ridicată. În acest context, consider că perfecționarea mea profesională pe aceste direcții este absolut necesară. Astfel, în perioada 19 – 21 noiembrie am participat la un curs organizat de „Surgical Training Institute” București. Tema acestui curs a fost „Diagnosticarea și managementul adecvat al tumorilor mamare și a melanomului malign”. Periplul științific l-am continuat la Iași, unde în perioada 22-24 noiembrie a avut loc reuniunea internațională „CONFER”. Aici am prezentat experiența personală cu privire la tratamentul tumorilor cutanate (melanom malign, carcinom bazocelular și carcinom spinocelular). Lucrările au fost apreciate și am primit invitația ca la manifestarea de anul viitor să revin cu o prezentare statistică și mai amplă.

– Cum s-a desfășurat reuniunea și cu ce concluzii v-ați întors la finalul acestei întâlniri?

– În prima zi a congresului am susținut două prezentări legate de îngrijirea pacienților cu cancere avansate, un alt domeniu care se află pe lista priorităților mele profesionale. Acești bolnavi au dreptul să fie îngrijiți până în ultima clipă, pentru a le ușura suferința, atât lor, cât și familiilor lor. Cred că în acest domeniu, al îngrijirii paliative, avem încă mult de muncit, în special noi, profesioniștii din domeniul sănătății. Trebuie să ne educăm în a înțelege că pacienții noștri sunt mai mult decât o simplă înșiruire de diagnostice. Sunt oameni, cu frici și trăiri, și au nevoie de noi atât ca profesioniști, cât și ca oameni.

A consemnat,
Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 2533 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.