Ştiri din zonă
Tăbliţa secretă de la Tărtăria, o descoperire unică care conține semne sacre
La Tărtăria se află una dintre cele mai importante zone arheologice din România. Aici au fost descoperite cele trei tăbliţe din lut care conţin semne pictografice de acum 7.000 de ani şi despre care se spune că reprezintă cel mai vechi scris din lume. Tot aici s-a mai găsit o altă tăbliţă care ar avea o vechime de circa 6.000 de ani şi care ar conţine semne sacre.
Această ultimă tăbliţă se află la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Plăcuţa este una unicat şi a fost descoperită în 2014 la Tărtăria, în cadrul unui şantier arheologic preventiv de către profesorul Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu.
• Descrierea tăbliţei secrete
Tăbliţa a fost descoperită după patru ani de la reluarea cercetărilor în situl arheologic de la Tărtăria. După ce s-a excavat o jumătate de metru, într-un complex circular, în care se găsea umplutură în care se afla ceramică Petreşti, a fost găsită aproape de fundul acestuia, o plăcuţă circulară de ceramică nearsă, uscată forţat, pe suprafaţa căreia se aflau semne superficiale făcute intenţionat. Contextul în care a apărut piesa a fost format dintr-un pat de pietre şi râşniţe aşezate pe o jumătate din fundul gropii.
Tăbliţa păstrează urmele de degete din momentul realizării, sub forma unor impresiuni, mai ales pe partea din faţă, semn că nu a fost finisată foarte atent. ”Semnele părţii din faţă-avers au fost realizate prin incizii foarte fine. Credem că procedura este realizată în această manieră, foarte fină, secretă, pentru a feri simbolurile de privitorii prea îndrăzneţi, pentru a le ascunde povestea. De aici şi caracterul sacru, dar, în acelaşi timp, secret al comunicării.
Partea anterioară-revers a piesei – după noi – este ornamentată cu impresiuni-tăieturi scurte, aparent neorganizate, fără a ascunde o simbolistică evidentă. Mai observăm şi incizii mai late şi mai puţin adânci, care pot fi interpretate în corelaţie cu primele. Vedem aceeaşi modelare neglijentă a suprafeţei piesei, impresiunile degetelor se păstrează evident pe ambele feţe, dar şi pe marginea tăbliţei”, afirmă Sabin Luca într-o cercetare publicată în 2015.
• Istoria sitului de la Tărtăria
Situl arheologic de la Tărtăria – Gura Luncii este localizat lângă halta Tărtăria, pe un mic promontoriu lung de 300-350 m şi lat de 150 m, pe prima terasă neinundabilă a râului Mureş. Situl, care a dat prilej de polemică, dar şi mândrie totodată, prin celebrele tăbliţe inscripţionate, a fost descoperit iniţial de către Endre Orosz, în anul 1906. Locul a devenit cunoscut în anii 1930, când Martón Roska a descoperit, în mod accidental, nişte obiecte neolitice, asemănătoare cu cele de la Turdaş.
Primele săpături au fost efectuate de către Kurt Horedt, în perioada 1942-1943 când, numai la 0,3 m adâncime, au fost descoperite fragmente de vatră şi fragmente ceramice, aparţinând culturii Petreşti. Un an mai târziu au fost descoperite un posibil bordei, fragmente pictate şi resturi de chirpici, o vatră pe care a fost aşezat scheletul unui copil. Au urmat, în anul 1961, săpăturile efectuate de către Nicolae Vlassa, care a recuperat, în anul 1961, 3 tăbliţe incizate, împreună cu mai multe obiecte depuse ritual, asociate cu oase umane. De-a lungul timpului acestea au stârnit numeroase discuţii între cercetătorii români şi străini, cu privire la autenticitatea lor, circumstanţele în care ele au fost descoperite, datarea, precum şi semnificaţia lor. Unii specialişti susţin că acestea ar conţine cel mai vechi scris din lume.

Ştiri din zonă
Nou accident pe Autostrada A1, în apropiere de Orăștie: Un TIR s-a răsturnat după ce a intrat în coliziune cu o autoutilitară înmatriculată în Alba
Un accident grav a avut loc miercuri pe autostrada A1 Sebeș-Deva, la kilometrul 341, în direcția către Sebeș, în apropierea localității Turdaș, județul Hunedoara. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a furnizat informații cu privire la evenimentul tragic.
Potrivit rapoartelor, un ansamblu de vehicule a lovit puternic o autoutilitară, înmatriculată în județuk Alba, care se oprise pe banda de urgență. Coliziunea violentă a avut drept consecință rănirea unei persoane aflate în autoutilitară, care a fost imediat supusă unei evaluări medicale. Circulația rutieră a fost afectată de accident, fiind restricționată pe banda de urgență și pe prima bandă, traficul desfășurându-se acum pe banda numărul 2.
La locul incidentului, pompierii din Detașamentul Deva au intervenit rapid, folosind o autospecială echipată cu apă și spumă, inclusiv cu modul de descarcerare. După evaluarea situației, pompierii au confirmat că accidentul a implicat un autotren și o autoutilitară, iar în urma impactului violent, autotrenul s-a răsturnat periculos.
Conducătorul autoutilitarei implicate în accident a fost examinat medical la fața locului și ulterior transportat la spital de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care a oferit asistență esențială în această misiune de urgență. Totodată, pompierii militari au luat măsuri specifice pentru a preveni orice izbucnire a incendiilor în această situație critică.
Ştiri din zonă
Un autoturism a ars în totalitate pe Autostrada A1, în apropiere de Orăștie, după impactul cu un TIR
În dimineața zilei de miercuri, 27 septembrie 2023, pompierii hunedoreni au fost solicitați să intervină pe Autostrada A1, între localitățile Simeria și Orăștie, unde a avut loc un accident rutier între un TIR și un autoturism. În urma impactului, autoturismul a luat foc.
La sosirea echipajelor de pompieri la fața locului, incendiul se manifesta generalizat, la întregul autoturism. Pompierii au lichidat flăcările în circa 10 minute și din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Conducătorul autoturismului a fost evaluat medical de către paramedici, fără a se impune transportul acestuia la spital. Pentru această misiune au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Ştiri din zonă
Miercuri, 27 septembrie 2023, locuitorii comunei Săliștea rămân fără apă potabilă. Vezi motivul
Miercuri, 27 septembrie 2023, locuitorii din comuna Săliștea rămân fără apă potabilă. Se vor efectua lucrări de spălare-dezinfecție la rezervorul de apă al localității.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 27.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în satul Săliștea, din cauza lucrărilor de spălare-dezinfecție ale rezervorului de apă al localității, între orele 10.00-20.00. Rugăm consumatorii să-și asigure rezerva de apă necesară pe perioada întreruperii.
La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, caz în care rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA Alba.
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro