Rămâi conectat

Actualitate

Superlative cugirene: cuburi incluse în cuburi

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

superlative cugireneRăspunzând la o adresă primită de la Asociaţia “PRO Cugir”, cu privire la evaluarea unor obiecte cu valoare muzeistică, conducerea Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia a făcut aprecieri deosebite cu privire la un produs de excepţie, executat la Uzina Mecanică Cugir.

Un obiect artizanal unicat, fără valoare de utilizare, dar care confirmă, încă o dată, măiestria meseriaşilor, care decenii de-a rândul au servit această citadelă a tehnicii româneşti. “De o valoare deosebită, ca artefacte de măiestrie, pot fi considerate în mod indubitabil, cele care constau din «cuburi incluse în cuburi» şi care merită din plin apelativul de “superlative cugirene”, se arată în scrisoarea transmisă “Asociaţiei PRO Cugir” de către Muzeul Naţional al Unirii.
Obiectul “Cuburi incluse în cuburi” a însemnat şi încă reprezintă o provocare chiar şi pentru cei mai buni ingineri şi tehnicieni pe care i-a avut şi încă îi mai are uzina de la poalele Drăganei. Este vorba despre o piesă din oţel, alamă, duraluminiu, teflon sau lemn, executată prin prelucrări mecanice, de strungire şi frezare, la final rezultând un produs sub formă de cub, în interiorul căruia se pot fabrica două sau mai multe cuburi, de diverse dimensiuni. Potrivit unei inventarieri realizate de ing. Aurel Voicu, preşedintele Asociaţiei “PRO Cugir”, începând din 1953 şi până în prezent au fost executate şi se află în pe lista obiectelor donate asociaţiei 4 cuburi din duraluminiu, după cum urmează: lanul 1953: cub cu latura de 40 mm (2 cuburi interioare) – autor: Aurel Voicu, coordonator: sing. Bazil Popescu; lanul 1970: cub cu latura de 50 mm (3 cuburi interioare) – autor: maistru Andrei Sârb, coordonator: sing. Gheorghe Oneţ; lanul 2012: cub cu latura de 60 mm (3 cuburi interioare) – autor Ioan Bozga, coordonator: ing. Gheorghe Şuteu; lanul 2013: cub cu latura de 100 mm (4 cuburi interioare) – autor Ioan Bozga, coordonator: ing. Gheorghe Şuteu.
Legat de istoricul fabricaţiei unor asemenea obiecte se spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, celor care doreau să se angajeze la uzina din Cugir, în sectorul civil, pentru a scăpa de armată şi respectiv de război, li se dădea ca probă de lucru să execute un cub în interiorul căruia să fie inclus un alt cub. De precizat că toate cele 4 cuburi mai sus menţionate se vor găsi expuse la secţiunea tehnică a eventualului muzeu al oraşului Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce și-a agresat partenara

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri,  10 aprilie, în jurul orei 19.30, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o tânără de 24 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost agresată de partenerul său.

Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că în dimineața zilei de 9 aprilie 2024, în jurul orei 10.30, în timp ce se aflau în locuința comună din Cugir, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul de 30 de ani ar fi devenit violent și și-ar fi agresat partenera.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Internațională a Rromilor celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir în parteneriat cu Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir și Consiliul Local al orașului Cugir au organizat un interesant și frumos  eveniment cu prilejul zilei de 8 Aprilie „Ziua Internațională a Rromilor Cugir – 2024”

Astfel, în zilele de 7-8 aprilie 2024 au avut loc  activități sportive, o dezbatere și o Masă Rotundă privind semnificația Zilei Internaționale a Rromilor organizată  la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.

Au participat reprezentanți ai Spitalului Orășenesc Cugir, preoții parohi, Adrian Cebotari și Marius Nestian, reprezentantul Partida Rromilor PRO EUROPA – Gruia Bumbu, Asociatia APDRCR (Pienar Cosmin),  reprezentanți ai Poliției Locale, sociologul Tomuș Alin, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Cugir.

Au fost organizate activități culturale pe scena Centrului Cultural susținute de către Fanfara Transilvania, elevii școlilor gimnaziale din Cugir: Școala  Gimnazială „Iosif  Pervain”, Școala Gimnazială „Singidava” și Școala Gimnazială Nr. 3.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Pacienții internați în Spitalul Orășenec Cugir, vizitați de „Tinerii voluntari” ai Parohiei Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al Sfinților doctori fără de arginți”, grupul de „Tineri voluntari” ai parohiei Șibot, sub îndrumarea preotului paroh Cosmin Șandru și a prof. Daniela Drăguș, au împlinit cu multă însuflețire, într-un parteneriat cultural-filantropic, o lucrare deosebită și curată spre alinarea suferințelor sufletești și trupești ale mai multor bolnavi din comunitatea creștinească.

Aceștia au fost prezenți sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Spitalul orășenesc Cugir unde au vizitat bolnavii, cărora le-au oferit în dar o icoană, un Catehism Ortodox  și alte mici daruri. Totodată, au ascultat cu interes un cuvânt de îmbărbătare și de încurajare, iar toată atenția de care au avut parte i-au emoționat.  Tinerii care l-au însoțit pe preot în această lucrare pastorală au fost foarte satisfăcuți pentru bucuria pe care au reușit să le-o aducă celor suferinzi. Toate aceste activități filantropice au avut menirea de a crea anumite contexte în care tinerii noștri voluntari să-și exprime, în cadrul acestui proiect de suflet, dragostea față de semeni, cea care ne aseamănă cu Dumnezeu.

Scopul proiectului a fost implicarea și pe viitor a copiilor în viața bisericii, prin punerea în practică a cuvintelor părintelui Paisie Olaru „Cea mai mare faptă bună este a îngriji de cei bolnavi. Mare lucru este a ne alătura cu cel ce pătimește, să luăm parte la durerea lui”, astfel având posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu persoanele aflate în suferință, pe paturile spitalelor, să pună în practică experiența filantropică”, a transmis părintele Șandru.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir