Rămâi conectat

Actualitate

„Suntem o farmacie serioasă, care se implică activ, oferind mereu valoare pacienţilor şi oamenilor din jurul nostru” – Interviu cu farmacistul Bogdan Petric – Farmacia „Farmex” Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

„Farmex” este o farmacie care mereu surprinde plăcut. O farmacie ca odinioară, unde primești mai mult decât produse farmaceutice, care își respectă promisiunea faţă de cei cu nevoi, locul unde sănătatea oamenilor este prioritară.

Farmacia „Farmex” este farmacia cugirenilor din 1994, care se implică activ în sănătatea şi dezvoltarea oraşului Cugir, o farmacie care nu doar spune, ci arată că îi pasă de cei care îi trec pragul. Participând la numeroase traininguri şi programe de dezvoltare în domeniul marketingului și managementului, managerul de la „Farmex”, tânărul farmacist Bogdan Petric, uimește și inovează continuu.

– De unde atâta pasiune, spre binele celor care vor să aibă o sănătate cât mai bună?
– Am învățat că indiferent de munca pe care o desfășori, trebuie să dai 101% în fiecare zi. Chiar dacă va trebui să mături străzile, trebuie să o faci în așa fel încât cine trece să se întrebe cine a măturat.
– Am aflat că „Farmex” este locul unde personalului i se cere să citească minimum o carte pe lună, din biblioteca pe care chiar tu ai înființat-o în farmacie, şi că angajații trebuie să participe la cursuri de dezvoltare profesională/personală și la team-buildingurile educative pe care compania le organizează frecvent. De unde această idee?
– Trebuie să oferim mereu valoare pacienților şi oamenilor din jurul nostru, vrem să fim mereu cei mai buni şi asta nu se poate decât dacă înveți și te perfecționezi în fiecare zi. Investim constant în educația personalului pentru că știm că doar așa ne vom putea îndeplini misiunea pe care o avem. Chiar dacă suntem o companie mică, am învățat să gândim mereu la scară mare, astfel că avem un plan de carieră în firmă, fiecare persoană se implică în tot ceea ce facem pentru că suntem împărțiți pe departamente și zilnic ne gândim cum putem fi mai buni, cum putem aduce mai multă valoare.
– După cum am văzut, „Farmex” este  singura farmacie care, pe lângă medicamentele de pe rețetă, oferă pacienților gratuit sfaturi nutriționale legate de afecțiunile pe care le au. Proiecte umanitare și surprize plăcute la tot pasul. Cum reacționează pacienţii care vă trec pragul?
– Suntem implicați activ în sănătatea și procesul de educație al orașului nostru pentru că din momentul în care m-am întors în Cugir, scopul a fost să ofer ceva orașului, să las ceva în urmă. Este bine cunoscut faptul că în fiecare an venim cu conferințe gratuite și programe de sănătate pe teme diverse. Anul acesta lansăm ceva inedit și util pentru fiecare pacient care ne va trece pragul. Astfel, la rețeta compensată în funcție de problema medicală, pacientul va primi un minighid de nutriție gratuit, specific afecțiunilor pe care le are. Vrem astfel să arătăm că ne pasă de orașul nostru, ne pasă de pacienții noștri pentru că suntem o farmacie ca odinioară, unde sănătatea pacientului este prioritară. De asemenea, din luna aprilie demarăm o campanie prin care vom strânge fonduri și vom oferi o donație pe lună pentru câte o familie care trece prin mari greutăți. Egocentrismul este, din păcate, la modă astăzi, însă nimic nu se compară cu momentele în care arăți că îți pasă de cei din jur și încerci să aduci valoare și bucurie în viața lor. Dacă vrem schimbare în jurul nostru, trebuie să începem cu noi și să arătăm că ne pasă.
– De unde afirmaţia de mai înainte, că militezi pentru o farmacie ca pe vremuri?
– Farmacistul trebuie să fie un profesionist desăvârșit, dar și un profesor, consilier și psiholog bun. Trebuie să reatragem lumea și să reclădim încrederea în halatul alb. Oamenii trebuie să se obișnuiască că nu trebuie să consume medicamente doar pentru că vecinului i-a trecut o durere cu acel medicament sau că a căutat el pe internet și a văzut că este bun. Automedicația și utilizarea greşită a antibioticelor a ajuns la cote alarmante. De asemenea, pacienții trebuie să fugă de acele farmacii care s-au transformat în aprozare și le bagă oamenilor medicamente pe gât doar ca să aibă vânzări. Avem medici și farmaciști extraordinari la care trebuie să apeleze. Nu ieșiți dintr-un cabinet medical sau din farmacie fără să știți ce medicamente luați, pentru ce le luați și cum trebuie să le luați. Nu vă bateți joc de sănătatea dumneavoastră!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Vineri începe cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice. Vezi programul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ajunsă la ediția a XVII-a, sărbătoarea care transformă an de an locațiile de desfǎşurare într-o poartă vie spre Antichitate, Festivalul Cetăților Dacice, reușește, și în acest sezon, să propună publicului mai mult decât un simplu festival de reenactment: o veritabilă frescă vie, o călătorie culturală și spirituală în lumea fascinantă a dacilor și romanilor, cu tot ce avea mai autentic această civilizație a marginilor de imperiu.

Organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Orașului Cugir, festivalul este o manifestare complexă, structurată pe conferințe, expoziții, demonstrații de luptă, meșteșuguri, gastronomie, dans, muzică tradițională și competiții antice, adresate tuturor vârstelor și nivelurilor de curiozitate culturală.

Debutul ediției este rezervat, cum se cuvine, dialogului științific. Aurel Rustoiu și Claudiu Purdea oferă, prin conferințele lor, perspective vii asupra patrimoniului dacic din Munții Șureanu și asupra pericolelor contemporane ce amenință vestigiile antice. Expoziția dedicată momântului prințului dac de la Cugir vine să întărească rolul acestui festival ca formator de conștiință patrimonială, aducând în fața publicului descoperiri care transced simpla valoare istorică.

Seara, pe aleea pietonală, preambulul bătăliei dintre daci și romani animă orașul, deschizând seria spectacolelor de reenactment cu participarea Cimpoierilor din Transilvania și a trupelor istorice, în acorduri de cimpoi, scuturi încleștate și replici de săbii, totul în ton cu atmosfera ancestrală.

De departe cea mai densă zi a festivalului, sâmbăta debutează cu concursuri dedicate copiilor, continuând apoi cu ceremonia de deschidere a taberei militare și meșteșugărești. Această parte rămâne, an de an, inima autentică a festivalului, unde publicul poate experimenta interactiv ateliere de fierărie, pielărie, ceramică, metaloplastie, monetărie, țesătorie și chiar gastronomie antică, într-o formulă educativă și participativă de excepție.

Prezentările trupelor de reenactment (Garda Apulum, Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita, Ludus Dacicus, etc.) fac deliciul vizitatorilor, iar demonstrațiile de luptă, dansurile antice ale Nimfelor Dace și momentele de teatru istoric creează un cadru ceremonial în care istoria devine spectacol, iar spectacolul, lecție vie.

Seara culminează cu Bătălia pentru Dacia, momentul cel mai așteptat de public, în care toate trupele de reconstituire se întâlnesc într-un spectacol de luptă impresionant, urmat de Rugul lui Zamolxis — ritualul care dă sens metafizic întregului eveniment, evocând sacrificiul simbolic al preotului trimis către zei.

În noaptea care încheie ziua de sâmbătă, Draco Festival aduce sunetul arhaic al Cimpoierilor din Transilvania într-un concert special, iar DJ John Way închide programul cu o infuzie de vibe contemporan peste rădăcini arhaice, confirmând elasticitatea culturală a festivalului.

Dacă ziua de duminică începe cu DEcathlonul Dacic, o competiție spectaculoasă, unde publicul este invitat să admire probe inspirate din ritualurile și pregătirile de luptă ale strămoșilor, finalul ediției este încredințat folclorului.

Spectacolul folcloric reunește ansambluri consacrate precum „Câmpul Pâinii”, „Doina Aiudului”, „Doina Șibotului”, alături de voci îndrăgite ca Mariana Anghel, Mirela Mănescu, Cosmina Mateș, Ana Berindei, Alin Joldeș și grupul instrumental „Dor”, oferind un tablou muzical care leagă moștenirea precreștină de zestrea folclorică modernă.

Festivalul Cetăților Dacice 2025 este un fenomen cultural complex, care îmbină cercetarea arheologică, pedagogia culturală, performanța artistică și emoția colectivă, în cel mai autentic spațiu posibil: în cetățile reale și imaginare ale dacilor.

Este un festival care educă fără să predea, fascinează fără să artificializeze și oferă, în fiecare an, o lecție de identitate, asumare culturală și bucurie a apartenenței, se arată într-un comunicat de presă.

• Programul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Cetăților Dacice:

VINERI, 20 iunie 2025

16:00 Dacii de ieri și povestea patrimoniului arheologic de astăzi în două conferințe
Aurel Rustoiu, Cetatea și cimitirul dacic de la Cugir. Arheologie și istorie
Claudiu Purdea, De la furt la piața internațională de artefacte. Braconarea patrimoniului arheologic din Munții Șureanu
Centrul Cultural Cugir
Expoziția
Mormântul prințului dac de la Cugir. Repere arheologice și istorice
Centrul Cultural Cugir

21:00 – Preambulul bătăliei dintre daci şi romani – cu implicarea Cimpoierilor din Transilvania şi a trupelor de reconstituire istorică din festival
Aleea pietonală din centrul oraşului Cugir

SÂMBĂTĂ, 21 iunie 2025

09:00 – Concurs de istorie pentru copii „Pui de dac”; Pentatlonul dacic al copiilor
Participă: şcoli din localităţile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
Parcul Stadion, Cugir

11.00 – VIRTUTE ET LABORE. Ceremonia oficială de deschidere, inaugurarea taberei militare şi meşteşugăreşti, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică şi a atelierelor interactive de reenactment
fierărie
metaloplastie
officina scriptoria
de Re culinaria
prelucrarea lemnului
pielărie
ceramică
pirogravură în lemn
monetărie
țesătorie
machete
antrenamente de luptă
jocuri antice
atelier musical cu Cimpoierii din Transilvania
miscellanea
Participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca; Omnis Barbaria – Baia Mare; Historia Renascita – Pitești; Veteres Milites – Sibiu; Sagittarii Getici din Apus; Nimfele Dace – Zalău; Dacii Singidavei – Cugir; Legio Dacica – Alba Iulia; Cimpoierii din Transilvania
Stadionul Parc, Cugir

16:00 – Ziua Feteştilor Româneşti – prezentare soiuri autohtone de vin
Stadionul Parc, Cugir

17:00 – Trimisele Terpsihorei. Dansuri antice – Nimfele dace şi Ielele Singidavei
Stadionul Parc, Cugir

18:00 – Sub veghea lui Zalmoxis. Prezentarea triburilor dacice și aliaților lor Pedestraşi şi Călăreţi
Stadionul Parc, Cugir

18:30 – Ocrotiți de Marte. Salutul legiunilor romane și demonstrații de tehnică militară romană
Stadionul Parc, Cugir

19:00 – Sub semnul lui Nemesis. Jocuri de gladiatori – Ludus Ursus Nigrus, Ludus Apulensis şi Ludus Dacicus
Stadionul Parc, Cugir

20:00 – Bătălia pentru Dacia cu implicarea tuturor trupelor de reconstituire istorică din festival
Stadionul Parc, Cugir

20:45 – „Chemarea focului” – Rugul lui Zalmoxis
Stadionul Parc, Cugir

21:00 – DRACO FESTIVAL Concert extraordinar Cimpoierii din Transilvania
Stadionul Parc, Cugir

22.00 – DJ John Way – Citadel Vibes, show de muzică electronică
Stadionul Parc, Cugir

DUMINICĂ, 22 iunie 2025

15:30 – DECATHLONUL DACIC
Ielele Singidavei
Stadionul Parc, Cugir
Arcul viteazului (tir cu arcul)
Rapid şi puternic (transport 25 kg de nisip)
Suliţaşul Cetăţii (aruncarea suliţei la distanţă)
Cel mai iute de picior (ştafetă, alergare cu butucul)
Braţul de fier (skandenberg)
Să ne unim forţele (tras cu frânghia)
Luptătorul dac (luptă pe butuci)
Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului)
Îndemânare şi curaj (căţăratul pe catarg)
Cărăuşii Cetăţii (transport apă)

19:00 – Spectacol folcloric
Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea
Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului” din Aiud
Ansamblul Folcloric „Doina Şibotului” din Şibot
Mariana Anghel
Mirela Mănescu
Cosmina Mateș
Ana Berindei
Alin Joldeş și Grupul instrumental „DOR”
Stadionul Parc, Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Chartare Interact Club Cugir – tineri voluntari dedicați comunității

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, într-un cadru festiv, a avut loc ceremonia de chartare a Interact Club Cugir, club format din tineri cu dorința de a se implica activ în sprijinul comunității locale cugirene.

Clubul funcționează sub aripa ,,Rotary Club Cugir Anima Mundi”, iar chartarea marchează începutul oficial al activităților de voluntariat ale acestui grup energic și implicat.

Evenimentul a fost onorat de prezența Guvernatorului Districtului Rotary 2241 – Mihaela Vlad, precum și a unor lideri rotarieni cu experiență – Ovidiu Coș și Florin Mărginean (Past District Governors), Anca Mănescu (Secretar Districtual) și Lucian Docea (Asistent Districtual).

Au fost prezenți și reprezentanți ai cluburilor Rotary și Interact din Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Hațeg și Deva, Câmpia Turzii, subliniind sprijinul larg al comunității rotariene. Și bineînțeles, n-au lipsit de la eveniment, cluburile Interact din: Hateg (club naș), Alba Iulia, Sebeș și Deva.

„Chartarea clubului Interact Cugir este o dovadă că spiritul voluntariatului este viu în rândul tinerilor și că schimbarea începe prin implicare, prietenie și valori comune”, ne-a declarat Dorina Satmari de la Rotary Club Cugir Anima Mundi

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 54 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe strada Rozelor

cugirinfo.ro

Publicat

în

În noaptea de 16/17 iunie 2025, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Rozelor din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din Cugir.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,76 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir