Rămâi conectat

Actualitate

Specialiștii Uzinei Mecanice din Cugir au fost primii români care au realizat, încă din 1953, prototipul unei inimi și a unui plămân artificial

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aparatul „cord-pulmon” CP – 4 a fost a patra invenţie de acest tip, de pe întregul mapamond, la vremea respectivă!

Ioan Pop de Popa, fondatorul școlii moderne românești de chirurgie cardiovasculară, a împlinit în 6 octombrie a.c. 90 de ani. De numele său se leagă realizarea primei inimi și a primului plămân artificial din România, în colaborare cu… Uzina de Armament Cugir „CP-4”, conform brevetului nr. 453/1954 – (1953 – 1954)!

Este deja binecunoscută priceperea meseriașilor de la Uzinele din Cugir, pentru care nicio piesă nu era imposibil de realizat. Dar chiar și o inimă artificială, între primele 4 inimi artificiale realizate în lume?! Nimic imposibil pentru celebrii artizani de la Uzinele din Cugir! Interesat de acest prototip, chiar realizatorul primului transplant cardiac din lume, profesorul sud-african Cristiaan Barnard a vizitat România, ulterior, în 1972, unde a făcut operații asistat de profesorul Ioan Pop de Popa. Specialiştii de la Uzina Mecanică Cugir care au contribuit la realizarea acestui prototip au fost Corneliu Caşin, Nicolae Sterca, Clement Lupşe, Nicolae Teodoru. Evident, sprijiniți de echipele lor de meseriași de la acea vreme.

Profesorul Ioan Pop de Popa descrie în cartea sa prototipul inimii artificiale realizată la Cugir: ”Circulația extracorporeală – CEC – se efectuează, după cum am spus cu un complex mecanic format din 3 subansamble: subansamblul pompelor (cord artificial), subansamblul oxigenator (plămân artificial) și subansamblul de aspirație. Subansamblul pompelor are rolul înlocuirii funcției de pompă a cordului principal, fiind alcătuit din dispozitive de pompare-refulare. (…) Aparatul dispune de 3 pompe: una arterială, pentru refularea sângelui oxigenat în linia arterială la pacient, a doua, pentru asigurarea aspirației sanguine din cardiotomie și din cavitatea pericardică și a treia, pentru sucțiune cardiacă vent”.

Profesorul Ioan Pop de Popa povestește că, în ţară, invenția a fost privită cu zâmbete ironice, fiindcă organele artificiale erau considerate un domeniu fantezist. Dar în afara ţării a fost foarte bine văzută această realizare. ”Cu inima artificială am început operaţiile experimentale pe cord deschis, inclusiv primele transplanturi cardiace experimentale, dar pe câini, cu cercul ştiinţific studenţesc, din care făceau parte la acea vreme studenţii Ion Dobocan (n.r. celebru medic cugirean), Mircea Iosifaș şi Radu Deac.

De altfel, aici îşi au originea actualele transplanturi cardiace la om din România, în aceste experimente făcute în perioada 1953-1957, când despre această problemă nici nu se discuta în literatura medicală, ci numai în două-trei centre de vârf. Actualul profesor Radu Deac are meritul, cu şcoala sa, de a le fi încununat cu succes, de a fi putut continua la Târgu-Mureş experimentele începute de mine împreună cu ei, când erau încă studenţi, şi de a le fi aplicat la om. Radu Deac a realizat împreună cu Şerban Brădişteanu primul transplant de inimă din România”, povestea profesorul Ioan Pop de Popa într-un interviu pentru presa centrală.

”În perioada aceea lucram în uzină, mecanic șef. Piese pentru acest agregat s-au realizat la Prototip, Sculărie și Mecanică. Atunci nu am cunoscut importanța acestei lucrări dar, printre colegii mei au fost care au lucrat la subansamble. Probele s-au făcut la uzina din Cugir, iar omologarea la Tg. Mureș, Cluj și București. S-a obținut brevet de către academicianul Ioan Pop de Popa. Ca urmare a realizării acestui produs, România a fost vizitată de profesorul Cristiaan Barnard, autorul primei operații pe cord deschis din lume, în Africa de Sud. Inima artificială era folosită pentru asigurarea circulației sângelui în corpul omenesc atât timp cât chirurgul opera pe cord deschis. Același aparat s-a folosit și pentru oxigenarea plămânilor, sub denumirea de cord-pulmon 4” spune ing. Aurel Voicu, custodele Expoziției Muzeale Publice Permanente din Cugir.

În expoziția cugireană se află și cartea donată, cu autograf, de către academicianul Ioan Pop de Popa, ”Întoarcere în timp, 1940-2003”, în care este descris și prototipul inimii artificiale realizat de specialiștii cugireni.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.

Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .

Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.

Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!

Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir