cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Simpozion științific, expoziție de fotografie și paradă cu torțe, în prima zi a ”Festivalul Cetăților Dacice” de la Cugir

Simpozion științific, expoziție de fotografie și paradă cu torțe, în prima zi a ”Festivalul Cetăților Dacice” de la Cugir

Publicat în 25.06.2016 la ora 19:00

festival-cetati-dacice-cugir-expozitie-foto-iun-2016Festivalul cetăților dacice de la Cugir a debutat ieri, la Casa de Cultură cu expoziţia de fotografie intitulată „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava” realizată de Şcoala de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba în cadrul căreia au expus cei mai buni cursanţi ai clasei de „Arte vizuale moderne”, coordonaţi de Vasile Sârb.

Operele de artă fotografică sunt realizate de Alexandru Popa, Alin Chirilă, Anca Covaciu, Diana Popescu, Raul Knall, Ioan Sorin Popa, Augustin Hăprian, Horaţiu Muntean.

După vernisajul expoziției de fotografie a avut loc un simpozion național pe teme de istorie cu participarea Universității Sapienția Miercurea Ciuc: ,,Trecutul la prezentul continuu”- lucrare prezentată de lector dr. Asociat Valentin Trifescu; Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca: ,,Creația artistic în perioada contemporană. Valori și identități culturale” – lucrare prezentată de psiholog Gabriela Toca; Institutul de Arheologie Iași: ,,Considerații privind fortificațiile dacice din Munții Șureanu” –lucrare aparținând dr. Alexandru Berzova.

Tot vineri vineri, au avut loc manifestări de muzică şi teatru, astfel că de la ora 20.00, pe scena Casei de Cultură din Cugir s-a desfășurat un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba iulia,iar de la ora 20.30, Trupa Skepsis a pus în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân”, după un text de Lucian Blaga

festival-cetati-dacice-defilare-cu-torte-iun-2016Unul din cele mai aşteptat moment ale zilei a fost parada cu torţe, eveniment desfășurat de la ora 21.30, unde luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.

Programul zilelor de sâmbătă și duminică, cuprinde alte evenimente culturale, spectacole, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Peste 150 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

Organizatorii evenimentului de la Cugir sunt: Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Loca și Casa de cultură Cugir.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 80 ori

Simpozion științific, expoziție de fotografie și paradă cu torțe, în prima zi a ”Festivalul Cetăților Dacice” de la Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.