Rămâi conectat

Actualitate

Serviciile şi activităţile de asistenţă medicală desfășurate în conformitate cu nevoile comunității, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Cugir activitățile de asistentă medicală comunitară s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legale, încercându-se acoperirea cât mai bine a tuturor nevoilor persoanelor din cadrul comunității.

Aceștia au fost sprijiniț și de alți asistenți medicali detașați/angajați pe perioadă determinată datorită COVID-19). Cei trei asistenți medicali comunitari titulari, Găldău  Paraschiva, Știrb Florin și Dăianu Sorin, au realizat acțiuni de informare, educare și comunicare, precum acțiuni de sănătate publică, în comunitate.

În baza unui raport prezentat de SPAS Cugir rezultă că pe perioada semestrului II al anului trecut, un număr de 4.603 persoane au beneficiat de informare, educare și consiliere pe următoarele teme: persoane vulnerabile din comunitate, urmărirea şi supravegherea medicală a femeilor însărcinate cu risc medico-social, nou-născuților și sugarilor.

Populația țintă din cadrul acestui compartiment este alcătuită din persoane vulnerabile, care cel mai adesea au nevoi complexe de îngrijire socio-medicală. Astfel, din populația țintă fac parte: populație romă, femeile însărcinate, lăuzele și nou-născuții, persoanele cu nivel ecomomic sub pragul sărăciei, șomerii, persoanele cu nivel educațional scăzut, persoanele cu dizabilități sau cu o afecțiune cronică, persoanele aflate în faza terminală, vârstnicii, persoanele sub 16 ani, copii care provin din familii monoparentale, copii cu părinți în altă țară, femeile însărcinate, persoanele care nu au asigurări de sănătate, persoane cu risc de excluziune socială, etc.

„Atribuțiile asistenților medicali comunitari s-au îndeplinit în conformitate cu legislația în vigoare, personalul încercând soluţionarea problemelor medico-sociale ale individului/familiei prin colaborarea cu medicii de familie, medicii specialiști si medicul școlar din  oraş, precum şi cu alte instituţii cu competenţe în acest sens. În comunitatea de romi, asistenții medicali comunitari au facilitat legătura dintre membrii comunității și instituțiile furnizoare de servicii medicale și sociale în vederea stabilirii statutului de asigurat, înscriere la medicul de familie, acțiuni de vaccinare și mobilizare la vaccinare, screening populațional privind prevenirea cancerului, a bolilor infecțioase, a bolilor virale, monitorizare gravide și mame minore, colaborând în mod direct cu medicul școlar, mediatorul sanitar școlar, medicii de familie, asistenții sociali, medicii specialiști de la Spitalul Orășenesc Cugir”, susține șefa serviciului SPAS, cons. Jur. Viorica Nedel.

Personalul din cadrul Compartimentului Asistență Medicală Comunitară, sprijiniți de către celelalte compartimente, în colaborare cu DSP Alba, Poliția Cugir, au desfășurat acțiunea de izolare/carantinare a persoanelor sosite din țări cu risc epidemiologic de infectare cu SARS-COV-2 și a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID 19, a contacților lor direcți. Totodată persoanele pozitive si carantinate au fost consiliate telefonic cu privire la conduita medicala si evaluarea nevoilor sociale de către asistentii medicali comunitari. Astfel au fost contactate 894 persoane pozitive din orasul Cugir si localitatile apartinătoare si 1.111 persoane carantinate la domiciliu, fiind contacti directi ai cazurilor confirmate sau persoane venite din alte tari.

„Activitatea de asistenta medicală comunitară va continua in contextul starii de alerta datorată pandemiei COVID-19, cu accent pe îndeplinirea sarcinilor in prevenirea imbolnăvirilor cu acest virus si in sprijinirea socio-medicala a persoanelor pozitive si a contactilor acestora. Noi sarcini vom avea si in contextul activitatii de vaccinare a populatiei vulnerabile”, a mai precizat șefa SPAS Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Din fonduri proprii, Spitalul orășenesc Cugir a pus în funcțiune o spălătorie modernă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Spălătoria care deservește Spitalul orășenesc Cugir a fost dotată recent, cu o mașină de spălat profesională și un uscător de rufe professional.

Potrivit echipei managereiale a unității de sănătate, la achiziția acestor utilaje s-a avut în vedere creșterea eficienței energetice, economisirea apei și a produselor chimice.

Totodată, prin acest demers s-a urmărit reducerea costurilor și sporirea productivității activităților din cadrul spălătoriei.

Spălătoria Spitalului orășenesc Cugir este organizată ca un serviciu unic în care se desfășoară: primire, dezinfecție, spălare, călcare, reparare și depozitare rufe”, a precizat conducerea unității.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

10 strazi din Cugir vor rămâne luni, 11 decembrie 2023, fără energie electrică, din cauza unor lucrări la mai multe transformaroare electrice din oraș

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mai multe străzi din Cugir vor rămâne fără energie electrică tinp de două ore, luni, 11 decembrie 2023, din cauza montării de concentratoare la mai multe transformatoare electrice.

„Luni, 11 decembrie 2023, între orele 10.00 și 12.00 se va face o întrerupere a energiei electrice pe străzile: Bălcescu, Înfrățirii, Victoriei (parțial), Gheorghe Doja, Viitorului, M. Sadoveanu (parțial), Al. Sahia, I.L. Caragiale, Stadionului și Tineretului, din cauza lucrărilor de montare concentratoare la postul trafo de unde sunteți alimentat”, a transmis Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Cugirul la 1885. Răspunsuri la chestionarul lui B.P. Hașdeu al Academiei Române”, lansată la Salonul de Carte dedicat Zilei Naționale a României de la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cartea intitulată „Cugirul la 1885. Răspunsuri la chestionarul lui B.P Hașdeu al Academiei Române”, scrisă de autorii originari din orașul Cugir, dr. Cristian Ioan Popa și prof. Petru Alin Teodorescu, a fost lansată vineri, la Salonul de carte dedicat Zilei Naționale a României.

Cartea valorifică cele trei răspunsuri trimise din Cugir, în anul 1885, la întrebările chestionarului lui B. P. Hașdeu, cel însărcinat să materializeze un proiect de dicţionar al limbii române iniţiat de regele Carol I şi pus în operă de Academia Română din Bucureşti.

Corespondenţii locali au fost învăţătorul Teodor Crişan, preotul greco-catolic Ioan Dreghiciu şi învăţătoarea Sofia Bria.

Răspunsurile lor vizează faţete extrem de diverse ale comunităţii cugirene tradiţionale, de la problemele de limbă, la cele legate de etnografie, tradiţii, folclor, credinţe, superstiţii, jocuri, port şi multe altele.

Aceste răspunsuri au venit nu doar din partea elitelor, care le-au consemnat, ci mai cu seamă de la oamenii simpli (de la şes sau de la munte), care le-au furnizat celor trei.

Autorii au urmărit să facă textul accesibil şi unui public neavizat, interesat de aceste valori, astfel încât şi cu ajutorul unor imagini de epocă să poată fi readusă la viaţă o lume altminteri greu de recuperat prin intermediul altor surse.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir