cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Romulus MICU: „SC Uzina Mecanică Cugir se va achita de toate datoriile şi va continua să lucreze pe profit”

Romulus MICU: „SC Uzina Mecanică Cugir se va achita de toate datoriile şi va continua să lucreze pe profit”

Publicat în 28.02.2015 la ora 12:00

interviu cugirInterviu cu ing. Romulus MICU – director general la SC Uzina Mecanică Cugir.

– Domnule director general, săptămâna trecută aţi participat la Ministerul Economiei la o şedinţă de analiză a activităţii societăţii pe care o conduceţi. Care au fost concluziile rezultate în urma acestei reuniuni?
– Alături de alte 14 societăţi care lucrează pentru industria de apărare şi Uzina Mecanică Cugir a făcut o prezentare a activităţii pe anul 2014, nu doar la ministerul economiei, ci şi la Compania Naţională Romarm, în prezenţa noului director general, doamna Floarea Şerban. În urma prezentării şi a analizei care a avut loc a rezultat că societatea a încheiat anul 2014 pe profit real. Chiar dacă în ultimii cinci ani am avut profit pe exploatare, ca urmare a datoriilor pe ansamblu, nu am putut declara că am făcut profit. După cum se ştie, prin Ordonanţa nr. 25, dată de Guvern, uzina a fost scutită de datoriile aferente activităţii militare, dar au rămas: datoriile aferente producţiei civile (datorii istorice), datoriile la buget, stopajul la sursă şi datoriile la AVAS. Din cele 48 milioane lei datorii am ajuns la 36,5 milioane la finele anului trecut, iar acum mai avem aproximativ 31 milioane.

– Ce măsuri urmează să luaţi în perioada următoare pentru a lichida datoriile care au mai rămas?
– Programul societăţii este de lichidare a datoriilor până la finele anului 2016, astfel încât uzina să nu mai aibă nicio obligaţie faţă de bugete sau clienţi. Ne bazăm pe faptul că suntem ocupaţi cu comenzi la capacităţi pentru personalul existent (2015-2016), fapt ce ne garantează că şi în anii următori vom fi tot pe profit. Ca urmare a numărului mare de contracte pe care le avem de onorat şi a perspectivelor de creştere a comenzilor de la noi parteneri, suntem preocupaţi şi de situaţia resurselor umane. De aceea, am întocmit o documentaţie privind creşterea cu încă 80 de persoane a numărului de salariaţi, cuprins în bugetul pe 2015, documentaţie care se află acum la Ministerul Economiei, Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Muncii. Un lucru care ne bucură având în vedere că se creează locuri de muncă şi că într-un interval de şapte luni efectivul uzinei se majorează la 1.143 de angajaţi. Trebuie să recunosc faptul că numărul de oferte este în creştere, urmând ca Romarm şi Romtehnica să încheie noi contracte în perioada ce urmează, pentru produsele muniţie şi armament pe care le fabricăm. Suntem, de asemenea, preocupaţi de programul de lichidare a datoriilor având în vedere că nu debitele care să genereze probleme sunt piedicile, ci penalităţile care reprezintă 76% din datorii. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale cu colaboratorii interni, vă pot declara că nu avem datorii faţă de aceştia, fiind la zi cu plăţile.
– Este cunoscut faptul că uzina dispune de mai multe active, o mare parte dintre ele fiind închiriate. Ce planuri de viitor aveţi ştiind că unii investitori doresc să cumpere spaţiile pe care le-au închiriat?
– La acestă dată există 18 cereri de intenţie de cumpărare a spaţiilor de către chiriaşi, pentru 12 active de pe platforma UMC şi externe. Noi am depus dosarele la minister şi aşteptăm eliberarea unui răspuns privind modalităţile de vânzare.
– Ce plan aveţi în domeniul investiţiilor?
– Societatea şi-a propus un plan de investiţii pe anul 2015, care urmăreşte retehnologizarea secţiilor de producţie, dotarea cu utilaje performante, reabilitarea obiectivelor societăţii şi a reţelelor de utilităţi.
– Vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc mult succes!

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 805 ori

4.5
02

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.