Învăţământ - Cultură
Punct final în derularea proiectului „Să jucăm viața pe scena educației”, la Școala Gimnazială Nr. 3 din Cugir
Sfârșitul lunii mai reprezintă pentru școala Gimnazială Nr.3 din Cugir punctul final în derularea proiectului „Să jucăm viața pe scena educației”, în cadrul programului Erasmus plus, cofinanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul educației și formării profesionale, prin care experiența europeană a instituției s-a îmbogățit grație unui grant în valoare de peste 24.040 euro.
Experiența acumulată de la furnizorul de stagii de formare pentru adulți din Croația de către profesorii participanti a fost fructificată pe parcursul unui an școlar și împărtășită colegilor din școală și din alte instituții, elevilor și părinților .
„Principalul scop al acestui proiect de mobilitate a fost participarea a opt cadre didactice de diferite discipline la o serie de stagii de perfecționare în state membre ale Uniunii Europene, în vederea dobândirii unor noi competențe metodologice și psiho – pedagogice care, aplicate ulterior la activitatea din clasă, să contribuie la ridicarea calității actului educational, la sporirea ataractivității orelor de curs și a activităților extra curriculare, generând creșterea motivației de învățare a elevilor”, ne-a declarat profesoara Laura Teban
Sa jucam viata pe scena educatiei” a fost primul proiect KA1 pentru Școala Gimnazială nr.3 Cugir și pentru Școala Gimnazială ,,Ioan Mihu” Vinerea, dar nu singurul (cu sprijinul deosebit acordat de directorul școlii, prof. Stela Țârlea). Aceasta a pornit de la faptul că școala și profesorii ei au încă nevoi de formare care pot fi rezolvate prin această oportunitate – proiecte Erasmus+ în cadrul Acțiunii-cheie 1.
Perioada de derulare a proiectului a fost de 18 luni: 3.12.2017 – 02.06.2019, iar Grant acordat: 24.040 euro. Furnizorul de cursuri , organizatia non-guvernamentala Pricalica , CROATIA
Potrivit profesoarei Laura Teban, proiectul Erasmus+ ”Sa jucam viata pe scena educatiei” este proiectul care a deschis scoala spre spatiul european. Cei opt profesori membri în comisia de implementare a proiectului au fost: Laura Teban, Luminița Cebotari, Luminița Sgubea, Mihaela Vereș, Daniela Igna, Luminița Enescu, Sabina Presecan și Mihaela Tomoiu Szilagy
Impactul asupra celor 8 profesori din grupul țintă a fost o puternică dezvoltare profesională care a generat: competențe manageriale, didactice și metodice îmbunătățite; competențe digitale îmbunătățite sau nou; mai multă creativitate didactică în lecții; interes crescut pentru cursuri și parteneriate europene; progres profesional la locul de muncă și în alte roluri la nivel județean/național (metodiști, formatori, mentori); comunicare didactică și colegială îmbunătățită (ca urmare a abordărilor interdisciplinare și a predării în echipă, a interasistențelor și a formării în comisii metodice/catedre/Consilii profesorale/cercuri pedagogice); profesorii au o mai mare satisfacție față de munca proprie și o împărtașesc și altor colegi din școală și din afara ei;
De asemenea, participantii la aceaste mobilitati: au dobandit cunostinte despre metodologia Boal ca si instrument de rezolvare a conflictelor in spatiul scolar; si-au dezvoltat abilitati de a intelege conflictele si analiza diverselor sale forme; si-au dezvoltat abilitati in domeniul comunicarii, colaborarii, rezolvarii de probleme, negociere, gandire critica si creativa; au dobandit abilitati de a crea si a facilita tehnicile teatrului-forum; au promovat diversitatea culturala, vor impartarsi experientele de folosire a dramei si a tehnicilor dramati Fluxul 2- cursul ,,Drama in educatie – o abordare holistica a predarii prin intermediul tehnicilor dramatice” Grecia, Santorini, 2-13 septembrie 2018.
„Avem nevoie de asemenea mobilitati, deoarece impreuna cu partenerii din alte tari europene putem gasi solutii de impact – raspunzand astfel la provocarile de tot felul din domeniul educatiei. Pana si alegerea locatiei de catre furnizorul de curs n-a fost una intamplatoare. Am gasit o insula europeana cu ospitalitate generoasa, sociabilitate la prima vedere, forfota vesela si guraliva, multa istorie. La Santorini am avut parte de participanti relaxati, care in timpul cursului si atelierelor s-au dovedit extrem de competitivi. M-am simtit bine acasa in Europa”, a afirmat profesoara Luminița Cebotari.
Învăţământ - Cultură
A fost aprobată reţeaua unităților de învăţământ de pe raza oraşului Cugir, pentru anul școlar 2025-2026
În baza avizului ISJ Alba, Consiliul Local Cugir a avizat organizarea Reţelei şcolare a unităților de învăţământ preuniversitar şi particular de pe raza oraşului Cugir pentru anul şcolar 2025-2026.
Conform Legii învățământului preuniversitar rezultă că unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică, dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel: cu minimum 300 de elevi, preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 120 de antepreșcolari; cu minimum 80 de elevi, în cazul unităților de învățământ liceal tehnologic care școlarizează exclusiv în sistem dual;cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special; cu minimum 100 de elevi.
Pentru Cugir a fost aprobată următoarea structură:
Colegiul Național „David Prodan” Cugir; Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir – Structură arondată: Școala Profesională Cugir.
Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir – Structuri arondate: Grădinița „Piticot” , Grădinița Nr. 1, Școala Primară Mugești.
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Structuri arondate: Grădinița „Prichindel”, Grădinița „Voinicel”, Creșa „Voinicel”.
Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir: Structuri arondate: – Şcoala „Ioan Mihu” Vinerea, Grădinița cu Program Prelungit Vinerea, Creșa „Kunterbunt”, Grădinița „Kunterbunt”
Unități de învățământ particular: Școala Postliceală Med – Farm „Speranța” Cugir: Învățământ particular autorizat – filială a Fundației Rad Med Farm „Speranța” – Corunca Tg. Mureș.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Locul I pentru „IDeaL ELECTRONICS” – echipa de robotică a orașului Cugir, la Concursul HEART OF TRANSYLVANIA
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025 s-a desfășurat meetul oficial de robotică HEART OF TRANSYLVANIA, organizat de către echipa de robotică Alphatronic Robotics , la Transylvania College/The Cambridge International School în Cluj, eveniment inclus în Programul Național de Educație STEM și antreprenoriat în robotică, First Tech Challenge România.
Echipa de robotică a orașului Cugir, „IDeaL ELECTRONICS”, a participat alături de alte 14 echipe din zona Transilvaniei la un concurs ce a implicat pe lângă Știință, Tehnologie și Educație, muncă în echipă, implicare și mai ales pasiune.
La sfârșitul zilei de concurs, „IDeaL ELECTRONICS” s-a clasat pe locul I, podiumul fiind completat de echipa Rubix Blaj și Alphatronic Robotics Cluj.
Felicitări membrilor echipei participante:Bulzan Briana, Dima Dan, Grosu Ioana, Molodeț Daniel, Mureșan Andrada, Negru Tudor, Oprea Cristian, Popescu David, Străjan Alexandru, Vulcu Răzvan și celor trei mentori: Dache Liliana, Ion Nicu , Toma Florin.
Sincere mulțumiri sponsorilor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple:
Star Assembly & Star Transmission, Eurotec Product SRL, Univers Construct Electric SRL, Atelier Archivox SRL și Primăria orașului Cugir.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Grant de aproape 1,5 milioane lei pentru reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială „Singidava” Cugir
Luna decembrie 2024 a adus pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir,un nou proiect cu finanțare nerambursabilă „Împreună învățăm să reușim”, demers care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.
Suma grantului este de 1.484.370,00 lei și sume aferente TVA 282.030,00 lei pentru perioada de implementare 28.11.2024 – 30.06.2026. Grupul țintă îl reprezintă 180 de elevi de gimnaziu ai școlii. Prin acest proiect se va oferi elevilor posibilitatea de a beneficia de ore remediale, la matematică, limba română și limba engleză, susținute de către cadrele didactice din cadrul școlii.
Aceste activități vor fi organizate după un program stabilit de către echipa managerială a proiectului. Potrivit conducerii instituției, este o activitate prin care se oferă elevilor din grupul țintă un ajutor concret și necesar pentru frecventarea școlii: cărți (lecturi școlare, ficțiune generală, non-ficțiune, auxiliare școlare, dicționare, atlase), produse necesare studiului, cum ar fi caiete, penare, instrumente de scris etc.
Tot în acest cadru se vor organiza competiții sportive și de dans la care se dorește participarea tuturor elevilor de gimnaziu din școală. Activitățile sportive vor include diverse jocuri și competiții adaptate vârstei și nivelului de pregătire al elevilor, având scopul de a încuraja spiritul de echipă, fair-play-ul și perseverența. În paralel, activitățile de dans vor oferi elevilor oportunitatea de a explora expresivitatea artistică.
De asemenea, va avea loc dotarea centrului de Documentare si Informare cu echipamente IT și cu tehnologie digitală după cum urmează: cromebooks, stații de încărcare mobile, sistem de supraveghere audio-video, abonamente la biblioteca digital.Rezultatele așteptate: 100 de elevi de gimnaziu participanți la program de pregătire suplimentară; – 100 de elevi de gimnaziu beneficiari de consiliere și orientare profesională; – Rata de abandon a elevilor din anii terminali scăzută cu 1%; – Rata de absolvire a școlii crescută cu 1% ; – Rata de participare la Evaluare națională crescuta cu 1,5% si promovarea examenului crescuta cu 1,00% – 10% dintre părinți informați despre activitățile proiectului și despre situația școlară a elevilor.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro