Administraţie
Primarul din Cugir, Adrian Teban: „Spitalul orăşenesc are nevoie de dezbateri şi soluţii, nu de reacţii politice”
Planul de reorganizare a Spitalului Orăşenesc Cugir conceput de conducerea unităţii medicale la solicitarea Ministerului Sănătăţii va fi analizat de către administraţia locală.
Primarul Adrian Teban a cerut conducerii spitalului să prezinte o situaţie amănunţită a fiecărei secţii, atât din punct de vedere economic, cât şi al activităţii medicale. Totodată, edilul cugirean aşteaptă din partea consiliului de administraţie al spitalului să-şi argumenteze punctual planul de eficientizare pe care l-a avizat la propunerea comitetului director.
Solicitările primarului Adrian Teban vin ca urmare a dezbaterilor care au avut loc în consiliul local referitoare la reorganizarea spitalului prin relocarea paturilor din secţiile nerentabile, cum este cea de infecţioase, către secţiile cu adresabilitate mare, precum cele de chirurgie şi interne. Adrian Teban este de părere că o politică de eficientizare a unităţii medicale poate fi conturată doar în consens cu administraţia locală şi în urma unei evaluări amănunţite a situaţiei economice, fără a cădea însă în capcana de a trata spitalul ca un SRL. “În actuala legislaţie, spitalul se află în responsabilitatea administraţiei locale, motiv pentru care orice decizie cu privire la organizarea viitoare a unităţii medicale trebuie luată pe baza unor analize ample atât la nivelul instituţiei medicale, cât şi la nivelul administraţiei. Avem nevoie de soluţii care să asigure în primul rând calitatea actului medical şi acoperirea nevoilor pacienţilor. Spitalul nu este o societate comercială, motiv pentru care soluţiile economice nu trebuie să îngrădească accesul cetăţenilor la serviciile medicale de care au nevoie”, a precizat primarul Cugirului.
Referitor la viziunea managerială a conducerii spitalului de a reloca paturile de la infecţioase către chirurgie şi interne, Adrian Teban a declarat că “situaţia spitalului din Cugir trebuie privită în contextul general actual. Pe plan naţional se pregăteşte reformarea sistemului sanitar, pornind de la o reformă la nivelul fiecărei unităţi medicale. În acest sens, managerii de spitale trebuie să trimită propriile planuri de reorganizare, concepute pe baza unor indicatori. Am solicitat o prezentare amănunţită a situaţiei în care se află fiecare secţie, precum şi motivaţiile planului local de eficientizare propus de spital”, a declarat Adrian Teban.
Întrebat de reacţia consilierilor PSD, PDL şi PP-DD care au părăsit sala la ultima şedinţă a consiliului local, primarul Adrian Teban a declarat că “spitalul orăşenesc are nevoie de dezbateri şi soluţii, nu de reacţii politice. Dacă ne pasă de spital, de oamenii care au nevoie de serviciile medicale ale acestuia, ne punem la aceeaşi masă, indiferent de culoarea politică pe care o avem noi, managerul, doctorul, asistenta sau pacientul. Se doreşte rentabilizarea sistemului sanitar. Vrem, nu vrem, va trebui să ne organizăm pe criterii de calitate şi eficienţă, va trebui să ne adaptăm serviciile pe contractul-cadru care va fi negociat cu CAS. Toate acestea presupun analize, dezbateri şi apoi soluţii. Cu toţii cunoaştem situaţia spitalului pentru că fiecare partid îşi are reprezentanţii în consiliul de administraţie al acestuia. La fel de cunoscute sunt cheltuielile din bugetul local, iar dacă investim banii cugirenilor în spital, este normal ca ei să aibă aşteptări. În concluzie, suntem pe cât de în măsură, pe atât de responsabili de viitorul spitalului”.
Se aşteaptă ca la următoarea şedinţă a Consiliului Local Cugir să aibă loc o dezbatere specială referitoare la reorganizarea spitalului, la care să participe managerul spitalului, membrii comitetului director şi ai consiliului de administraţie, precum şi medicii din spital.

Administraţie
Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului
Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.
Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.
După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.
În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir folosite la autoturismele românești Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.
Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.
„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră. Această recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
Administraţie
De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%
Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.
Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro