Administraţie
Primăria Cugir împreună cu alte 5 primării din zonă s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei
Primăriile din Cugir, Pianu, Săliștea, Sebeș, Șugag și Săsciori s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei. Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” își vor promova mai ușor interesele economice și vor accesa fonduri europene.
După ani buni în care tentativele de uşurare a accesului rutier spre Domeniul Schiabil Șureanu s-au soldat cu eșecuri cauzate de refuzul Companiei Naționale Romsilva de a ceda dreptul de proprietate asupra unor drumuri forestiere sau porțiuni de drumuri forestiere din Șureanu, primăriile din Cugir, Sebeș, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” și își vor croi propriul lor drum turistic.
Se pare că drumul va porni din Pianu, pe crestele dealurilor, prin Săsciori, Șugag și se va opri în Luncile Prigoanei. Evident că scopurile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” șunt mai extinse, și toate converg spre încadrarea zonei Munților Șureanu în zonă turistică de interes local/național în vederea atragerii de fonduri structurale pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.
Primarul comunei Șugag, Constantin Jinar a explicat pentru Ziarul Unirea: ”Vrem să dezvoltăm zona cumva, să facem un nou drum care ar veni pe creastă, până în Luncile Prigoanei. Noi, primăriile din asociație, cunoaștem foarte bine traseul pe care ar putea merge noul drum, practic pe culmea dealurilor și munților: începând de la Cărări – Pianu, urcă pe Valea Recii în sus, Curmături, Comanu. Mare parte din drum vine tot pe teritoriul Șugagului. Este un drum de culme pe care mărginenii coboară cu animalele la șes.
În sus, drumul ajunge în Poarta Raiului. Un traseu care va ajuta din punct de vedere turistic toate localitățile înscrise în asociație. Încă nu avem nimic scris, dar așa intenționăm să facem”. ”Consiliul local Șugag a votat în iunie și hotărârea prin care solicităm de la Romsilva drumul de la Barajul Oașa la Poarta Raiului, să-l facem drum comunal, să-l reabilităm pe proiect european. Aceasta după ce CJ Alba a renunțat la dreptul de administrare în favoarea Romsilva. Noi îl vrem și sperăm să-l și obținem, am văzut că sunt și câteva proiecte de legi ale Guvernului Tudose, în acest sens, cum că drumurile forestiere de interes vor trece în administrarea comunelor”, a mai detaliat primarul Jinar.
În ce direcții va acționa Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu nou creată? Infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.
Vor fi inventariate resursele materiale şi spirituale, naturale, culturale, istorice şi sociale din zona Munților Șureanu; va fi alcătuită obaze de date care să cuprindă propunerile de proiecte din domeniul turismului, la nivelul Munților Șureanu şi stabilirea unor priorităţi la nivel de judeţ/regiune/zonă; vor fi identificate resursele financiare, inclusiv programe de finanţare a unor proiecte noi din domeniul turismului; vor fi înfiinţate, acolo unde încă nu există, Centre de Informare Turistică în zona Munților Șureanu, vor fi încurajate şi implementate iniţiativele, practicile, programele şi proiectele din domeniul turismului durabil; vor fi produse şi distribuite materiale de promovare şi/sau marketing turistic; vor fi atrase şi facilitate investiţiile în turismul din zona Munților Șureanu; vor fi organizate sau se va participa la evenimente, târguri, conferinţe pentru a promova turismul din zona Munților, vor fi valorificate oportunităţile turistice, dezvoltate şi promovate diferite forme de turism (cultural, de agrement, de afaceri, agroturism, de week-end)
Asociația se bucură de sprijinul CJ Alba care va contribui anual cu o cotizaţie de 25.000 lei, primăriile Sebeş şi Cugir cu câte 15.000 de lei, iar administraţiile locale din Pianu, Săliştea, Săsciori şi Şugag, cu câte 2.500 de lei.
Administraţie
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
La aniversarea a 225 de ani de tradiție de industrială, pentru a ne arăta public recunoștința față de implicarea în viața economică a orașului nostru, primarul Adrian Teban a înmânat un premiu simbolic societăților din industria prelucrărilor metalice, mecanice și principalilor angajatori din orașul Cugir.
În cadrul festivalului Toamna Cugireană am premiat creativitatea şi realizările companiilor dar și riscul pe care și l-au asumat antreprenorii pentru a porni o afacere pe cont propriu, pe care au dezvoltat-o și au ajuns în topul investitorilor din orașul nostru.
De asemenea, am premiat și companiile de stat, care se dezvoltă pe piață în continuare și susțin un număr considerabil de locuitori din Cugir și împrejurimi.
Au urcat pe scena si au fost premiați:
– Star Transmission Cugir
– Fabrica de Arme Cugir
– Nova Grup SRL
– Bulbucan Lil SRL
– Solpop Distribution SRL
– Eurotec Product SRL
– Tecno Plast Cugir SRL
– Romtehnica SRL
– Usitech SRL
– Parcul Industrial Cugir
Administraţie
Primăria Cugir: Luni, 30 septembrie 2024 – ultimul termen de plată pentru impozitele aferente semestrului II
Primăria Cugir anunţă pe toţi cetăţenii oraşului şi ai localităţilor componente că luni, în data de 30.09.2024, este ultimul termen de plată pentru impozitele aferente semestrului II, datorate bugetului local de către contribuabilii persoane fizice şi juridice.
După această dată se vor percepe majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună si fracțiune de lună din sumele datorate. Programul de încasări până la această dată este: Luni-Joi de la 08.00 – 11.30 şi de la 12.00 – 16.00 și Vineri de la 08.00 – 11.00.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Festivități la început de nou an școlar, la Cugir. Elevii au fost primiți în instituții proaspăt modernizate
În majoritatea instituțiilor educaționale au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți și oficialități locale.
O mare parte dintre elevii cugireni au fost primiți în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă dotate cu materiale didactice noi.
Prezent la festivități, primarul Adrian Teban a declarat că: „Modernizarea celorlalte corpuri de clădiri se apropie de final iar până la finalul anului vor fi finalizate complet.
Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să fie capabilă să înceapă noul an școlar la cel puțin unul dintre localuri.
În ceea ce ne privește, ca administrație locală, prin investițiile realizate, am dovedit faptul că educația a fost, este și va fi o prioritate la nivel local dar suntem conștienți că mai sunt îmbunătățiri de adus, dar și alte noi investiții.
Dragi elevi, vă doresc să începeți acest an cu determinare, curaj, disciplină și încredere în voi înșivă! De asemenea, să vă implicați activ în activitățile școlare pentru a obține rezultate cât mai bune.
Educația este cea mai mare investiție pe care o puteți face în voi înșivă, iar noi suntem aici să vă sprijinim prin creșterea gradului de învățare și confort în școli.
Să vă bucurați și să folosiți ceea ce s-a realizat pentru voi dar să le lasați în aceleași condiții și celor care vor veni după voi.
Să aveți un an școlar plin de realizări, împliniri și bucurii!”
Chiar dacă a fost un an complicat în contextul proceselor de modernizare, acestea se apropie de final, iar învățământul cugirean beneficiază de peste 14 milioane de euro investiți din fonduri europene și confinanțare locală.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro