Administraţie
Presoanele din Cugir prinse că hrănesc maidanezii sau plimbă animalele de companie în locurile de joacă pentru copii vor fi amendate
Consiliul Local Cugir va lua în dezbatere în şedinţa de joi, 31 octombrie 2013, un proiect de hotărâre al primarului Adrian Teban prin care se propune aleşilor locali completarea Regulamentului de ordine publică şi gospodărire a oraşului Cugir, aprobat printr-o Hotărâre din 2011, cu încă un punct care va avea următorul cuprins: ,,este interzisă hrănirea câinilor fără stăpân pe domeniul public (străzi, trotuare, parcuri, zone verzi, etc) precum şi plimbarea animalelor de companie în locurile de joacă pentru copii, special amenajate în zona parcurilor publice”.
În Referatul de Specialitate întocmit de şeful poliţiei locale jr. Horaţiu Gâldău se arata că: „urmare a hrănirii de către cetăţeni a câinilor pe domeniul public şi în incinta instituţiilor publice (şcoli, grădiniţe) aceştia se obişnuiesc şi rămân în zonele respective, prezentând reale pericole asupra persoanelor şi bunurilor. De asemenea, plimbarea animalelor de companie în locurilre de joacă pentru copii, special amenajate în zona parcurilor publice reprezintă un pericol, crează disconfort şi o potenţială sursă de îmbolnăvire pentru copii”.
Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă după cum urmează:
– de la 100 la 300 lei – pentru persoane fizice;
– de la 300 la 500 lei – pentru persoane juridice;
C. P.

Administraţie
Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului
Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.
Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.
După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.
În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir folosite la autoturismele românești Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.
Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.
„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră. Această recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
Administraţie
De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%
Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.
Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro
Andrei
29.10.2013 la 20:09
Buna ideea cu amendarea oamenilor care hranesc cainii maidanezi. Dar problema este urmatoarea: ce fac cu acesti caini??? Aici e marea problema!!!!!!! IN PRIMUL RAND AR TREBUI OBLIGATE PERSOANELE CARE AU ANIMALE DE COMPANIE SA LE MICROCIPEZE SI EVENTULA STERILIZAREA LOR cam asa ar incepe rezolvarea acestei probleme. La fel sunt de acord cu interzicera in parcurile de copii plimbarea cainilor, dar intreb si eu: daca vrem sa avem un oras civilizat, primaria nu ar trebui sa amenajeze si proprietarilo de caini un loc unde sa poate sa mearga cu animalele de companie, pt ca sunt destul de multe persoane care au animale de companie si iasa cu ele la plimbare, iar in oras avem cateva parcuri…
ioan
30.10.2013 la 11:01
andrei, fi atent, ideea cu interzicerea plimbatului animalelor de companie pe langa locurile de joaca este o prostie . ii o tampenie uriasa si fi atent de ce . Unu la mana, daca tii animal de companie, il vei plimba in lesa nu oricum , si chiar daca ii dau drumu sa te joci cu el , cainele nu o sa fuga direct cum ii dau drumu din lesa sa muste pe cineva . prin alte tari nu exista problema asta . Aici in toata povestea cu cainii, si cu interzicerea cainilor peste tot si eutanasierea lor care o inceput dupa ce o murit copilul acela mic, este un singur vinovat , si acela nu ii cainele, ci cei care ne conduc ca nu fac nimic ca sa ii prinda si sa ii tina in centre special amenajate . Gandestete ca peste tot prin lume, exista caini, dar nu sunt legi asa tampite ca la noi, pt ca acolo ei incearca sa previna, si noi doar sa pansam raul care se face .
gabriela
30.10.2013 la 17:22
Animalele de companie fiind insotite mereu , nu au nevoie de interdictia de a se plimba in parcuri unde se gasesc copiii , ci de interdictia de a-si face nevoile in aceste locuri.Iar pentru a rezolva aceasta problema , ar fii sufficient ca stapanii cainilor sa fie pregatiti mereu cu o punguta in care sa adune mizeria cainelui lor , in cazul ca s-ar putea sa fie nevoie.Asa se procedeaza in UE. Cat despre ceilalti , m-as bucura sa nu-I mai vad pe strada ,pentru ca mi-e teama de ei si ma tem si pentru nepotii mei.Ar putea fii de-ajuns acel copil mort din cauza cainilor .
Corne
29.10.2013 la 21:48
As vrea eu sa vad, la fiecare bloc, scoala sau colzt de parc cate un politist local care sa amendeze pe cei care hranesc caini maidanezi sau fara stapan cum ziceti voi…Pun pariu ca nu ii lasa sufletu pe politzai sa amendeze pe saraca batranica de la parter care da de mancare la „Rex, Puiu..” sau caum ii zice ea de ceva ani buni, pentru ca asa e omu’… Din punctul meu de vedere nu cred ca aveti personalul necesar pentru actiunea care ziceti ca o veti face..
Cornelia
29.10.2013 la 21:54
ocupativa de caini important este sa nu sufere nici ei nici populatia , alocati un teren unde sa construiti un adapost si unde cei care vor sa-i ingrijeasca voluntar pot sa o faca !
iar daca este posibil ganditiva si la copii care merg zilnic la sc generala nr.2 pe Ghe . Asachi , drumul pe lnga spitalul orasenesc este deplorabil , in schimb pe strada Muresului sa s-au efectuat lucrari pana la scara d-nuli „sef” ?!
catalin
30.10.2013 la 0:50
2 probleme trebuie punctate :
1 Problema maidanezilor ( sau a cainilor fara stapan ) care trebuie sterilizati.
2 Problema cainilor cu stapan , care au si ei niste drepturi, au nevoie si ei unde sa se plimbe cu cainii , iar de chestia cu cainii in public , oriunde in lumea asta este voie cu catei in spatiul public. Despre problema cu fecalele este simplu : intervin 2 aspecte 1 ce facem cu fecalele maidanezilor si 2 de unde cumparam pungulite si manusele pt cacatei atata timp cat nici in orasele mari nu se gasesc , ce sa mai vorbim de metropola Cugir City si hai sa no mai dam in vrajeala cu fecalele focar de infectie cand se stie bine ca subt biodegradabile sau in alte tari se face din asa ceva un material de constructie foarte eficient asemanator cu ghipscartonul.
In speranta ca nu am deranjat pe nimeni va urez o iarna cat mai frumoasa si sa nu uitam ca in orasul asta se pise si multi oameni pe la colturi nu doar cainii.