Rămâi conectat

Administraţie

Preşedintele AOR, Adrian Teban, după întâlnirea cu premierul Cîţu: „Cheltuielile cu asistenţii personali şi bursele şcolare vor fi cuprinse în bugetul de stat”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cheltuielile cu asistenţii personali ai persoanelor cu handicap şi cu bursele şcolare vor fi cuprinse în bugetul de stat, a anunţat astăzi, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Adrian Teban, după o întâlnire cu premierul Florin Cîţu.

„Noi, primarii de oraşe, am solicitat ca, pe bugetul din acest an, cheltuielile privind asistenţii personali şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap să fie susţinute de la bugetul de stat. Principiul este că orice politică naţională trebuie susţinută prin bugetul de stat. Acest principiu a fost agreat cu prim-ministrul. Şi, de asemenea, având în vedere că la nivel naţional s-a stabilit ca bursele şcolare să aibă un anumit cuantum, o considerăm tot o politică naţională şi considerăm că aceste cheltuieli trebuie cuprinse tot în bugetul de stat”, a declarat Adrian Teban, primarul oraşului Cugir.

Reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România au avut o întâlnire cu premierul Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Preşedintele AOR a precizat că au fost date asigurări că va fi respectat „cel puţin nivelul bugetului de anul trecut”. „Şi, pe lângă asta, aceste cheltuieli cu asistenţii personali şi cu bursele şcolare vor fi prinse în buget pe cheltuială naţională, pe buget naţional”, a subliniat Teban.

El a adăugat că o altă chestiune foarte importantă discutată în cadrul întrevederii a fost legată de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care şi oraşele mici să fie cooptate.

„În ultimii ani, oraşele mici şi mijlocii au fost, oarecum, marginalizate pe fondurile europene, pentru că pe Planul Naţional de Dezvoltare Rurală era pentru comune, celelalte programe operaţionale, în principal, erau destinate municipiilor şi am cerut prim-ministrului ca pe viitorul exerciţiu financiar, 2021-2027, şi pe Programul Naţional de Rezilienţă să avem o axă sau să avem programe dedicate pentru oraşele mici. Avem oraşe din România care, pe acest considerent, că nu au avut acces la fonduri, s-au transformat în comune şi nu este o chestiune normală. Noi dorim să dezvoltăm România şi nu dorim să redevenim spaţiu rural”, a mai declarat Teban.

Un alt subiect a fost legat de clarificarea situaţiei juridice a clădirilor şi terenurilor degradate care se regăsesc în multe oraşe din România.

„Or, noi, primarii, pentru că avem această oportunitate pe fonduri europene, mi se pare o urgenţă la nivel naţional să identificăm aceste spaţii nefolosite, să le clarificăm situaţia juridică – fie rămân la naţional, fie trec la local -, să putem pregăti proiecte pe viitoarele programe de finanţare”, a mai spus Teban.

Reprezentanţii AOR au agreat cu cei ai Guvernului să organizeze întâlniri periodice pe subiecte concrete.

„Principala noastră prioritate este ca acest Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie făcut în parteneriat cu autorităţile locale. Am primit asigurarea că vom avea aceste întâlniri periodice, în care să analizăm toate, să zicem, opreliştile, pentru a ajunge la o soluţie pe acest Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a completat şeful AOR.

sursa: stiripesurse.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Prin punerea în funcţiune a unei centrale fotovoltaice „Parcul Industrial Cugir” devine prosumator

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Parcul Industrial Cugir” pune în funcţiune o centrală fotovoltaică, prin care va putea acoperi mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională. Recent, a fost finalizată investiția privind punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice amplasată pe acoperișul-terasă al Halei de producție nr. 4 în incinta societății.

„Astfel, energia produsă în această centrală acoperă o mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională, iar cantitatea de energie produsă și neconsumată se introduce în sistemul electric național (SEN).

Prin urmare, societatea Parcul Industrial Cugir SA deține și calitatea de prosumator, având Certificat de racordare și producere emis de Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba”, se arată într-un raport de specialitate ce însoţeşte un proiect de hotărâre cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Acţionarilor, Simion Creţu, proiect aprobat în şedinţa ordinară din noiembrie a Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit unei adrese transmise CJ Alba, se solicită acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Alba pentru completarea obiectului secundar de activitate, cu activitatea „Producția de energie electrică – Cod CAEN 3511”. Prin urmare, se impune modificarea art.6 din Actul constitutiv al societăţii, Obiectul secundar de activitate al Întreprinderii Publice – Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA prin completare obiectului secundar de activitate cu Cod CAEN 3511 Producția de energie electrică.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA.

În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 şi a anexelor sale. Principali indicatori care se vor modifica sunt veniturile totale, de la 1.628.800 de lei la 1.729.395 de lei, și cheltuielile totale, de la 1.540.708 lei la 1.635.895 de lei. În consecinţă, se observă o creștere a profitului brut, de la 88.092 de lei la 93.500 de lei.

Operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli atunci când, din motive temeinic justificate, sunt necesare modificări ale nivelului indicatorilor economico-financiari aprobați iniţial, în cazul de faţă în 26 ianuarie 2023.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Contracte de finanțare în valoare de 33,8 milioane de lei, pentru investiții cu fonduri din PNRR, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, au fost semnate cinci contracte de finanțare nerambursabilă între orașul Cugir și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea unor investiții cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primarului Adrian Teban, este vorba despre proiecte în valoare de peste 33.800.000 de lei (fără TVA) prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să eficientizeze mai multe clădiri publice.

„Majoritatea contractelor semnate astăzi vizează obiective ce aparțin infrastructurii învățământului local și reprezintă o completare la cele 6 proiecte cu fonduri europene pe care le avem în momentul de față în implementare. Așadar, avem șansa ca prin PNRR să reabilităm și clădirile celorlalte instituții care nu au fost eligibile prin POR și astfel să avem o rețea școlară modernizată în totalitate”, susține edilul.
Potrivit acestuia, trei dintre contractele semnate sunt destinate eficientizării energetice a Liceului Teoretic „David Prodan”, precum și valorificării clădirilor ce-i aparțin, iar altul se referă la reabilitarea căminului din cadrul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”.

Cele cinci proiecte finanțate prin PNRR vor fi implementate pe parcursul a 24-25 de luni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară realizarea proiectului „Construire parc fotovoltaic în orașul Cugir”, propus la finanțare din Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei”, derulat de Ministerul Energiei.

Potrivit HCL Cugir nr. 227/14.11.2023, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 7.591.031,54 de lei cu T.V.A., din care valoarea totală eligibilă 5.752.481,54 lei și valoarea neeligibilă 1.838.550 lei.

Aleșii locali au mai aprobat contribuția proprie în proiect, a 1.838.550 de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului. Cuantumul lucrărilor va fi prevăzut în bugetul Orașului Cugir pentru perioada de realizare a investiției, în cazul obținerii finanțării.

Principalele activități din cadrul proiectului, care vor duce la înființarea parcului fotovoltaic, sunt următoarele:

– prelucrarea terenului pentru aplatizarea curbelor de nivel abrupte;
– taluzarea și compactarea pământului; înființarea căilor de acces pentru activitățile de mentenanţă;
– montarea structurii metalice de susținere în fundații izolate din beton;
– montarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de minimum 410 W;
– montarea invertoarelor trifazate pe suporți speciali.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir