Actualitate
Premiu de 6000 euro pentru Colegiul Tehnic “I. D. Lăzărescu” din Cugir ca urmare a derulării unui proiect cu finanțare de la U.E.
În cadrul Colegiului Tehnic “Ion D. Lăzărescu” din Cugir s-a desfăşurat recent, diseminarea rezultatelor proiectului: „Realizarea unui parteneriat în vederea stabilirii unei scheme de Garantare pentru Tineri în Judeţul Alba, România”, proiect finanţat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Scopul proiectului a fost creşterea gradului de integrare socio-profesională a 80 de tineri din patru şcoli pilot din judeţul Alba, prin implemantarea unui acompaniament suport şi pregătire practică, în cadrul unui parteneriat public privat constituit între actori locali cu atribuţii în implementarea politicilor de ocupare tineret.
Proiectul pilot a fost implementat în parteneriat de către:
Solicitant: Consiliul judeţean Alba
Parteneri: I.S.J. Alba, A.J.O.F.M. Alba, Patronatul Român, Asociația A.S.M.E.A., Ocna Mureş, Asociaţia Atitudini şi Alternative Bucureşti.
Şcoli pilot: Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir, Colegiul Economic ”D. P. Marţian” Alba-Iulia, Liceul Tehnologic ”T. Cipariu” Blaj, Liceul Tehnologic Ocna-Mureş.
A fost primul proiect cu fonduri europene, desfăşurat în Colegiul Tehnic “Ion D. Lăzărescu” din Cugir în care au colaborat elevi de la profilul servicii, domeniul economic cu elevi de la profilul tehnic, domeniul electronică şi automatizări.
Proiectul şi-a atins scopul propus şi a fost benefic pentru unitatea de învăţământ, prin proiect câştigându-se pe lângă o experienţă deosebită, dotare Job Club şi suma de 6000 de euro. Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente IT şi truse de depanare PC cu care a fost dotată o sală de clasă. În această sală îşi vor desfăşura activitatea elevii Colegiului Tehnic, cu precădere cei de la profilul servicii, domeniul economic – în cadrul firmelor de exerciţiu virtuale, împreună cu elevii de la profilul tehnic, domeniul electronică şi automatizări – întreţinere şi depanare echipamente IT, dar şi ceilalţi elevi ai Colegiului de la alte domenii: mecanic, electric.
Cei 20 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la profilele servicii şi tehnic, implicaţi în proiect au prezentat pe scurt activitățile desfășurate de ei impreună cu profesorii coordonatori, o scenetă sugestivă activităților desfășurate proiect şi în final au colindat. Participanţii au primit certificate de participare şi câte un aranjament de Crăciun confecţionat de către elevi.
La această activitate, desfăşurată într-o atmosfera de sărbătoare a participat tot personalul Colegiului Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir.
Sincere felicitări echipei de proiect formată din profesorii: Napău Dacia, Macarie Valentina, Jibotean Mariana, Pop Alexandra, şi elevii: Chelaru Iulian – XII A, Bortoc Adrian – XI B, Bota Laurenţiu – XII A, Bota Alexandru – XI A, Corpodean Ioana – XI A, Dăian Dan – XI A, Doşa Darius – XI B, Dumitrean Cristiana – XI A, Georgescu Alexandra – XI A, Groza Denisa – XII A, Hofmeister Andrada – XI A, Meseşan Denisa – XII A, Mortură Bianaca – XI A, Mureşan Carina – XI A, Prunean Roxana – XI A, Suciu Răzvan – XI B, Tat Gerogina – XI A, Vinersar Cătălin – XI B, Voju Andrei – XII A, Zinca Răzvan – XII A.
Constantin PREDESCU

Actualitate
17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta
În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.
Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.
Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.
„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.
Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.
Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.
Actualitate
78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere
Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.
În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.
La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.
Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.
Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.
Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.
Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.
Actualitate
Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor
Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:
Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.
Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.
Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu