Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Pregătiri intense pentru săptămâna “Să ştii mai multe, să fii mai bun!” la colegiul Naţional “David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Tipurile de activităţi care vor fi organizate de Colegiul Naţional “David Prodan” din Cugir în cadrul programului “Să ştii mai multe, să fii mai bun” care se va desfăşura în perioada 1-5 aprilie sunt pe cât de educative pe atât de diverse şi atractive.

Programul întocmit de conducerea colegiului se doreşte potrivit directorului Lilica Vânt, o implicare deopotriv[ a elevilor şi a cadrelor didactice într-o serie de activităţii extracurriculare şi extraşcolare, care să le valorizeze talentele şi preocupările, în domenii cât mai interesante.

Clopoţelul săptămânii mai sus amintite va suna în data de 1 aprilie, începând cu ora 8.00, momentul de debut al acţiunilor înscrise în program, prin concursuri la informatică şi chimie, vizite documentare organizate la obiective din judeţul Alba, dezbateri despre Universul cărţii, despre pericolele generate de alcool, tutun şi droguri.

Dată de 2 aprilie va fi “Ziua porţilor deschise”, unde sub genericul “competiţie-naturaleţe-profesionalism”, colegiul îşi va prezenta Oferta educaţionala, prezentând în acest sens o broşură, cu informaţii privind Recordurile şcolare şi extraşcolare ale instituţiei. Publicaţia va fi oferită pentru documentare, tuturor elevilor din clasele a VIII-a, de la şcolile gimnaziale din oraş sau din localităţile apropiate, care doresc să viziteze colegiul.

Cea de-a 3-a zi, este de asemenea, o zi dedicată unei largi palete de acţiuni care va cuprinde: ateliere de creativitate, aplicaţii, ateliere foto, dezbatere privind nutriţia şi efectele ei, vizionare de film istoric, vizită de studiu la siturile arheologice dacice de pe Dealul Cetăţii.

Manifestările organizatorilor vor continua în zilele de 4 şi 5 aprile cu acţiuni de ecologizare în curtea şcolii şi zone ale oraşului, de amenajare a Parcului elevilor aparţinând Colegiului “David Prodan”, ultima zi fiind rezervată prezentării unui proiect Comenius şi un spectacol la Casa de Cultură din Cugir.

De menţionat că în zilele 1, 3 şi 4 aprilie, concomitent cu aceste evenimente din cadrul programului “Să ştii mai multe, să fii mai bun” se vor desfăşura şi simulările pentru examenul de bacalaureat pe care le vor susţine elevii claselor a XII-a.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Rezultate deosebite obținute de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, la Concursul Internațional „Împreună cu Hristos în viață”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Concursul Internațional de religie „Împreună cu Hristos în viață”, a ajuns anul aceasta la cea de-a IX-a ediție. Concursul, desfășurat cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului precum și a Episcopului Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și avizat de Ministerul Educației, se adresează atât elevilor din ciclul primar cât și elevilor de gimnaziu și celor de la liceu.

Pentru elevii claselor primare au fost desfășurate doar două etape: etapa locală și etapa județeană. Elevii claselor gimnaziale și liceale au avut oportunitatea de a participa și la etapa națională și internațională. Pe lângă testul de cunoștințe religioase din tematica propusă, „Pildele Mântuitorului și Sfintele Taine”, elevii din clasele mici au avut de realizat și o creație plastică iar cei mai mari, o creație literară.

Treizeci și cinci de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, coordonați de profesorul de religie Luminița Sgubea, au participat la acest concurs obținând rezultate deosebite, după cum urmează: 2 elevi au participat la etapa națională: Holiartoc Vlad și Kiss Andra; 7 elevi au obținut Premiul I: Bișboacă David, Crăciunesc Casian, Voina Evelin Ana, Diceanu Veronica Maria, Cândea Tatiana Maria, Holiartoc Vlad și Kiss Andra;  3 elevi au obținut Premiul al II-lea: Țigău Antonia, Dodoc Sofia Maria și Mihai Rares Andrei; 4 elevi au obținut Premiul al III-lea: Șalariu Natalia Teodora, Brîndușan Filip, Stefan Diana Maria și Oniga Andra; 10  elevi au obținut Mențiuni: Bulzan Karina, Koinoc Leto, Calica Maniu Damian, Neciu Bogdan Nectarie, Cocoș Andrei – Daniel, Kiss Rafael, Basarabă Alexandra Maria, Dumitru David Alexandru, Trifan Daria Mara, Budereș Emilian Aurelian; 11 elevi au obținut Premii speciale: Șalariu Antonia Maria, Vintan Sofia Ioana, Crișan Tudor Ioan, Rusan Raluca Maria, Triff Tania Ștefania, Frățilă Albert, Poroh Isabela, Șuteu Sebastian, Arghisan Maria, Ursa Alexia Ioana și Borza Rares Andrei.

În data de 11 mai 2025, la sfârșitul sfintei liturghii, pe baza Parteneriatul Școală -Biserică, elevii au fost premiați de către preoții parohi, Pr. Bogdan Șalariu – Parohia Ortodoxă Nr. 5 și Pr. Adrian Cebotari – Parohia Ortodoxă Nr. 7 din Cugir, jud. Alba. Alături de  diplomele obținute la etapa județeană și națională, copiii au primit, pe lângă cuvintele de apreciere din partea preoților și daruri alese ceea ce a adus o mare bucurie atât copiilor cât și părinților. La finalul festivității de premiere elevii au susținut un mic concert pascal.  Fie ca această bucurie citită astăzi pe chipurile curate ale copiilor să fie pentru toți un îndemn la o mai mare apropiere de Dumnezeu prin rugăciune și prin cunoașterea credinței noastre.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Săptămâna Verde la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Educație pentru mediu și experiențe de neuitat

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 5 – 9 mai 2025, Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a desfășurat activități inedite în cadrul Programului „Săptămâna Verde”, parte a unei inițiative naționale finanțate prin Fondul pentru mediu al Ministerului Educației și Cercetării. Scopul acestui program este de a cultiva responsabilitatea față de natură și dezvoltarea durabilă în rândul elevilor.

Grație acestei finanțări, 92 de participanți – elevi din ciclul primar și gimnazial, părinți și cadre didactice – au luat parte la două excursii educative, pline de conținut practic și interdisciplinar.

Prima excursie, organizată pe 6 mai, a avut ca destinație orașul Sebeș. Aici, participanții au vizitat Envipco, singura companie din România specializată în fabricarea automatelor de colectare a ambalajelor de băuturi. Activitățile au continuat la Râpa Roșie, unde elevii au devenit mici detectivi ai naturii, identificând insecte cu ajutorul borcănașelor cu lupă și sprijinul domnului Vasile Țîrlea, reprezentant al Asociației de Ecologie și Turism Năsipiște. Programul zilei a inclus și o vizită la linia de producție Star Assembly Sebeș, urmată de ateliere de lucru în echipe mixte, într-un spațiu generos oferit de companie.

A doua activitate s-a desfășurat pe 8 mai și a început cu o experiență cinematografică 3D, prin vizionarea filmului „Minecraft” la Inspire Cinema Alba Iulia. Partea educativă a continuat la Muzeul Apor, unde istoricul dr. Claudiu Purdea le-a vorbit elevilor despre obsidianul prezent în film, precum și despre istoria daco-romană, alături de membri ai grupului „Dacii liberi” din Cugir. Ziua s-a încheiat cu o vizită la ruinele Castelului Martinuzzi din Vințu de Jos, urmată de o oprire la Domeniile Martinuzzi, unde participanții au fost impresionați de atmosfera regală și ospitalitatea gazdelor. Un moment deosebit l-a reprezentat întâlnirea cu marele fotbalist Gică Popescu.

Elevii olimpici ai școlii au fost recompensați prin participarea la aceste activități, ca semn de recunoaștere a performanțelor lor. Coordonatoarele proiectului, profesoarele Stăvar Maria, Andrei Irina și Niculaș Delia, au reușit să ofere tuturor participanților o experiență educativă memorabilă.

 „Acest proiect este una dintre frumoasele activități desfășurate în cadrul Săptămânii Verzi. Mulțumim din suflet echipei coordonatoare, elevilor noștri entuziaști și părinților care au sprijinit aceste demersuri. De asemenea, ne exprimăm aprecierea față de partenerii locali care ne-au fost alături, contribuind la succesul activităților. Prin colaborare și implicare, reușim să transmitem tinerei generații respectul față de natură și grija pentru viitor”,  a transmis conducerea Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, particpare la Conferința de promovare a educației desfășurată în Salonic – Grecia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nicoletta Huștiuc – professor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, a participat recent, în calitate de speaker, la STEM Spring Conference, un eveniment educațional de anvergură organizat de EASE – European Association of STEAM Educators, o asociație internațională dedicată promovării educației STEM/STEAM la nivel european.

Comform relatărilor sale, Conferința a avut loc într-un cadru academic de excepție – Anatolia College din Salonic, Grecia, o instituție de învățământ prestigioasă, recunoscută pentru excelența sa în educație și pentru infrastructura sa modernă.

Evenimentul a reunit cadre didactice din întreaga Europă – Portugalia, Madeira, România, Italia, Belgia, Franța, Grecia, Albania și Luxemburg – oferind un cadru multicultural ideal pentru schimbul de bune practici și idei inovatoare.

„În cadrul conferinței, am avut plăcerea să susțin prezentarea „Coding in STEM eTwinning Projects”, unde am demonstrat modul în care codarea poate deveni un instrument esențial în proiectele internaționale educaționale. Publicul a fost receptiv și interesat, iar discuțiile care au urmat au fost cu adevărat valoroase.

Pe lângă propria contribuție, am asistat la o serie de prezentări excepționale susținute de colegi din diverse țări, fiecare aducând perspective unice asupra educației STEM. De asemenea, conferința a beneficiat de prezența reprezentanților Scientix de la Bruxelles, o inițiativă europeană dedicată sprijinirii colaborării între profesorii STEM. În calitate de ambasador Scientix, am fost onorată să fac parte din acest grup dedicat educației de calitate

Unul dintre punctele care m-au impresionat profund a fost biblioteca colegiului, un spațiu generos și inspirațional, care reflectă respectul pentru cunoaștere și pentru dezvoltarea intelectuală a elevilor”, susține Nicoletta Huștiuc

Potrivit profesoarei, una dintre cele mai memorabile zile ale conferinței a fost cea dedicată atelierelor interactive de robotică și demonstrațiilor susținute de elevi, fapt ce i-a dat posibilitatea să descopere noi aplicații educaționale și materiale didactice inovatoare.

„În încheiere, am avut ocazia să explorăm și puțin din frumusețea culturală a orașului Salonic, în ciuda provocărilor cauzate de greva transportului public de 1 mai, zi liberă în Grecia. Cu toate acestea, atmosfera orașului, încărcată de istorie și farmec balcanic, ne-a oferit un cadru minunat pentru reflecție și conectare.

Recomand cu căldură participarea la astfel de evenimente internaționale tuturor cadrelor didactice. Dincolo de noile cunoștințe, venim mai bogați spiritual, profesional și uman, purtând cu noi inspirația și energia unor comunități educaționale pasionate și unite de un scop comun: transformarea educației”, a conhis profesoara din Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir