cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Peste 200 de persoane au participat la tradiționala întâlnire a iubitorilor de natură, organizată de peste o jumătate de veac în a doua zi de Anul Nou în „Poiana Pochia” din Vinerea

Peste 200 de persoane au participat la tradiționala întâlnire a iubitorilor de natură, organizată de peste o jumătate de veac în a doua zi de Anul Nou în „Poiana Pochia” din Vinerea

Publicat în 02.01.2020 la ora 22:04

Într-un cadru natural de o deosebită frumusețe, aflat la aproape doua ore de mers pe jos, după ce treci de locurile cunoscute  ca „Valea Pleșii’’ și „Valea Ghișagului’’, (din apropierea Cugirului) peste 200 de participanți (vinereni și cugireni) au luat parte astăzi, 2 ianuarie 2019, la o minunată sărbătoare câmpenească.

Obiceiul, vine din localitatea Vinerea, ca a doua zi de Anul Nou, feciorii și fetele să se adune în „Poiana Pochia” din localitate, alături de lumea venită cu carele cu boi, cu săniile trase de cai, cu bunătăți de tot felul, într-un loc original pentru a participa la un spectacol folcloric original, din care nu lipseau dansurile și cântecele specifice zonei.

Și de această dată, întâlnirea de la „Poiana Pochia” a reunit iubitori de natură și drumeții, care au simțit nevoia să iasă din casă pentru a se relaxa în mijlocul naturii și pentru a mai reduce din caloriile acumulate în timpul sărbatorilor de Craciun și Anul Nou.

La peste o jumătate de secol de cînd se perpetuează această sărbătoare devenită tradițională, au fost prezente persoane de toate vârstele, fără deosebire de confesiunea religioasă, localnici și vizitatori veniți acasă de sărbători, cu dragostea față de cei care au promovat acest obicei și pentru a culege vâsc, planta magică ce îți aduce noroc și belșug în casă.

După cum a dorit să ne transmită unul dintre nelipsiții participanți la eveniment, ing. Emil Muntean, reuniunea se dorește, o recunoaștere adusă Noului An, dar și naturii, printr-o întâlnire de recreere și de socializare în mijlocul acestor locuri atât de atractive.

Întâlnirea din 2 ianuarie a debutat cu o slujbă de binecuvântare a noului an oficiată la Troița din poiană, de către preotul paroh Andrei Dănilă (din Vinerea), iar la finalul slujbei, părintele a sfințit cu aghiazmă pe toți participanții prezenți la sărbătoare.

De menționat că printre înaintașii acestei frumoase inițiative s-au aflat: Emil Muntean – senior, Emil Borza, Ionel Marginean, Emil Ileasa, frații Filimon,Trăienuț Stroe, Nicolae Baba, Ghiusi Cazan, Grigore Pop ș.a.

Au fost prezenți astăzi și continuatorii obiceiului: Ilie Ieronim, Grigore Chițoiu, doctorul Prața, Nicolae Faur, Ovidiu și Cosmin Mărginean, Mircea Târlea, Ioan Cristea, Dan Cherecheș, prcum și veteranii Adrian Teban – (primarul Cugirului), Liță Teban, Jean Ferchean, frații Țîrlea si mulți altii.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1742 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.