cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Patru tineri din Cugir, studenți la informatică, trimiși în judecată de DIICOT Alba Iulia după ce au instalat programe de tip „keylogger” pe calculatoarele din rețeaua Colegiului Național „David Prodan”

Patru tineri din Cugir, studenți la informatică, trimiși în judecată de DIICOT Alba Iulia după ce au instalat programe de tip „keylogger” pe calculatoarele din rețeaua Colegiului Național „David Prodan”

Publicat în 08.11.2017 la ora 20:05

Patru tineri din Cugir, actualmente studenți la informatică, au accesat ilegal calculatoarele din rețeaua Colegiului Național „David Prodan” de unde au sustras adresele de e-mail și parole folosite de unii elevi precum și parole ale unor conturi de socializare folosite de aceștia.

Inculpații au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru infracțiunea de de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Două acorduri, admise de Tribunalul Alba, pentru închisoare cu amânarea executării pedepsei

Patru tineri din Cugir, studenți la informatică, sunt judecați pentru comiterea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice după ce au folosit un program special pentru a accesa calculatoare din cadrul Colegiului Național ”David Prodan”, cu ajutorul căruia au obținut adrese de mail și parole la facebook și messenger ale unor elevi. D. Marius Ștefan, S. Darius, M. Daniel și N. Sebastian au recunoscut faptele și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurori DIICOT Alba Iulia.

Acordurile au fost înregistrate la Tribunalul Alba, iar două au fost admise până în prezent de instanța de judecată. Astfel, M. Daniel (19 ani) a fost condamnat la trei luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, D. Marius Ștefan (19 ani) a primit două luni de închisoare, tot cu amânarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani. În cazul acestuia, instanța a mai dispus confiscarea a trei hard-diskuri folosite la săvârșirea infracțiunii.

Deciziile au fost luate în 23, respectiv 30 octombrie 2017. Pe perioada teremenului de încercare, cei doi tineri trebuie să respecte o serie de condiții cum ar fi: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor de existență.

În cazul inculpatului S. Darius, Tribunalul Alba a decis amânarea discutării acordului de recunoaștere a vinovăției pentru data de 20 noiembrie 2017 din motive de procedură cu unele părți vătămate. De asemenea, acordul încheiat cu N. Sebastian va fi luat în discuție de instanță în 6 noiembrie. În dosar sunt șase părți vătămate, eleve de la liceul din Cugir. Potrivit acordurilor admise până în prezent, organele de cercetare penală din cadrul BCCO Alba Iulia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că autori necunoscuți au instalat fără drept, un program informatic de tip ”keylogger” pe mai multe calculatoare aflate în laboratoarele de informatică din cadrul Colegiului Național ”David Prodan” din Cugir.

”În urma activităților investigative desfășurate, s-a stabilit faptul că programul respectiv a fost instalat cu scopul de a rula în background și a înregistra tot ceea ce se introduce de la tastatură, permițând astfel unui utilizator extern să aibă acces la conținutul introdus de către cel ce accesează calculatorul. Mai mult, programul respectiv a permis salvarea datelor conturilor aplicațiilor utilizate de către elevii liceului, iar apoi a permis accesarea lor fără permisiunea celor în drept. Prin această modalitate au fost obținute ilicit adrese de e-mail și parolele aferente și au fost accesate fără drept conturile aplicațiilor facebook și messenger ale mai multor elevi din cadrul instituției de învățământ menționate anterior”, se afirmă în document.

”Urmare percheziției domiciliare efectuată în data de 1 martie 2017 la locuința inculpatului unuia dintre inculpați, au fost ridicate mai multe sisteme informatice și mijloace de stocare a datelor informatice, pe care ar putea fi stocate informații, care pot ajuta la clarificarea stării de fapt reținute în sarcina acestora. Aspectele referitoare la activitatea infracțională desfășurată de inculpați, au fost confirmate de către aceștia în declarațiile lor, în care au recunoscut faptele săvârșite,  fiind totodată susținute și de declarațiile martorilor audiați și de rezultatele perchezițiilor informatice efectuate în cauză asupra sistemelor informatice și mijloacelor de stocare a datelor informatice ale inculpaților și instituției de învățământ menționată”, se mai susține în acordul de recunoaștere a vinovăției. Anchetatorii i-au identificat faptul că doi dintre cei patru tineri au instalat programul ilegal, iar, ulterior, au oferit datele obținute și celorlalți doi.

Acest articol a fost citit de 1394 ori

Patru tineri din Cugir, studenți la informatică, trimiși în judecată de DIICOT Alba Iulia după ce au instalat programe de tip „keylogger” pe calculatoarele din rețeaua Colegiului Național „David Prodan”
5 (100%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.