Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Părintele Mircea Podină, paroh al parohiei Băcăinți, a trecut la cele veșnice

cugirinfo.ro

Publicat

în

Părintele Mircea Podină, paroh al parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău începând cu anul 2017, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de ieri, 3 noiembrie 2021.

Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Mircea va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 5 noiembrie 2021, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din filia Sărăcsău, parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș.

Părintele Mircea Podină s-a născut la data de 17 septembrie 1952, în satul Orțița, comuna Oarța de Jos, într-o familie de credincioși ortodocși. A urmat clasele primare în satul natal, iar pe cele gimnaziale în localitatea Oarța de Sus, după care a frecventat cursurile Școlii profesionale de tâmplar și articole tehnice din lemn, pe care a absolvit-o în anul 1970.

După finalizarea studiilor, s-a angajat la fabrica de mobilă „Iprofil” din Satu Mare, iar în februarie 1972 a fost încorporat în armată la grăniceri. După satisfacerea stagiului militar, a urmat liceul seral și un curs de sculptură în lemn, iar din 1979 s-a angajat la întreprinderea „Faimar” din Baia Mare, unde a lucrat timp de un an și jumătate.

În anul 1984 a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Rohia, unde i-a cunoscut pe Episcopul Emilian Birdaș și pe vicarul acestuia, părintele Ioan Andreicuț, care i-a devenit duhovnic. În acest context, a venit la schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia și s-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, dar nu a fost admis.

Datorită situației tensionate din parohia Sărăcsău, a fost hirotonit preot pe seama acestei comunități la data de 16 iunie 1991, cu misiunea de a aplana vrajba dintre sătenii ortodocși și greco-catolici, preluând totodată și filiile Curpeni și Valea Mare. Din anul 2017, a fost numit păstor al parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău. Aici, preotul Mircea Podină a coordonat lucrările de renovare și pictare a bisericii din filia Sărăcsău, lucrări ce au fost încununate prin slujba de târnosire a locașului de cult de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în vara acestui an. Cu acest prilej, părintele paroh Mircea Podină a fost hirotesit întru iconom.

Părintele a început și lucrările de pictare a bisericii parohiale din Băcăinți cu speranța de a fi sfințită anul următor, însă sfinția sa a trecut la cele veșnice în cursul zilei de 3 noiembrie a.c. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Mircea va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 5 noiembrie, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din filia Sărăcsău, parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș.

sursa: reintregirea.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Licitație de aproape UN MILION de lei pentru reabilitarea dispensarului medical din comuna Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria comunei Săliștea a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Execuție lucrări reabilitare dispensar medical uman, comuna Săliștea”. Valoarea totală estimată a contractului este de 940.602.17 de lei.

Clădirea propusa cu destinaţia de dispensar medical uman se desfăşoară pe un nivel P – (parter), cu dimensiunile exterioare maxime de 17.80 m x 23.20 m.

Fundaţiile sunt din beton amnat, de tipul continui, sub pereţii portanţi.

Pereţii interiori si exteriori sunt realizaţi din diafragme de zidărie, cu grosimea de 45cm, respectiv 70 cm. Pereţii exteriori vor fi placaţi cu termosistem in grosime de 15 cm.

Planşeul de peste sol se va realiza din beton armat iar planseul peste parter se va realiza din grinzi de lemn ecarisat.

Lucrări propuse

– lucrări de subzidire si camasuire fundaţii pe exterior;
– hidroizolarea fundaţiilor;
– executarea unei centuri de beton armat peste pereţii portanţi ai construcţiei;
– refacerea şarpantei din lemn si a invelitorii;
– executare buiandrugi peste golurile noi create;
– termoizolare construcţie cu termosistem conform audit energetic;
– termoizoiarea planseului peste parter;
– schimbarea pardoselilor si a tamplariei din lemn;
– refacerea tencuieloior si a finisajelor interioare-exterioare;
– reabilitarea coşurilor de fum;
– executarea unui trotuar de protecţie in jurul clădirii;
– refacerea sistemului de colectare si indepartare a apelor pluviale;
– dotarea cu echipamente si mobilier specific;
– refacerea instalaţiilor de încălzire, sanitare si electrice;
– executarea instalaţiilor privind securitatea la incendiu; instalaţii de semnalizare si detecţie, instalaţie de iluminat de siguranţa;
– executare instalaţi de curenţi slabi: supraveghere video, internet;
– executare instalaţi de ventilaţie;
– executare unei instalaţii fotovoltaice privind eficientizarea energetica a construcţiei;

Atât pentru interior cât şi pentru exterior s-au ales soluţii şi finisaje compatibile cu materialele propuse pentru sistemul structural adoptat.

– suprafeţe tencuite şi zugrăvite în culori pastel;
– pardoseli din tarkett si gresie;
– placări cu faianţă pe o înălţime de 2,1 Om G.S.;
– reţelele de instalaţii poziţionate în pereţi sau în pardoseala;

1. Oficina locală de distribuţie – încăperea în care are acces publicul, unde se face vânzarea şi eliberarea medicamentelor şi a celorlalte produse permise în farmacie.

Aceasta va avea:

– o suprafaţa de 22,35 mp. (Oficina+ Depozit)
– va fi prevăzută cu un sistem propriu de asigurare a temperaturii necesare păstrării medicamentelor în condiţiile specificate de producător şi cu dispozitive de monitorizare a condiţiilor de temperatură create;
– va avea un spaţiu destinat discuţiei confidenţiale cu pacientul afişat la loc vizibil; acesta poate fi şi biroul farmacistului şef (Oficina).
– Toate acestea vor respecta Cap III Organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, secţiunea Farmacia comunitara, art. 18 din ORDIN Nr 444 din 25 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, actualizat in 2021.

2. Cabinet medical – medicina de familie – Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă- conform ordonanţei nr.124 din 29 august 1996 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale.

Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul de medicină de familie întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:

– Cabinetul de consultaţii are o suprafaţă de 16,40 mp., grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.55mp., C.T. pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezirrfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şl uniformele, în suprafaţa de 2,60mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.

3. Cabinet stomatologic – medicina dentara: Cabinetul reprezintă entitatea de baza, „nucleul’ oricărui furnizor de servicii medicale stomatologice.

Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul stomatologic întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:

– Aprovizionarea cu apă potabilă:. Apa corespunde cerinţelor de potabilitate prevăzute de standardele în vigoare iar cabinetul este dotat cu chiuvetă racordată la apă caldă şi rece.
– Racordarea la reţeaua de canalizare a localităţii, astfel încât apele uzate nu produc poluarea apei, aerului şi solului,
– Se asigură unui microclimat corespunzător: 22-24 °C în cabinetul stomatologic, 18-20° C în sala de aşteptare,
– Se asigură iluminarea naturală şi artificială necesară desfăşurării în condiţii optime a activităţii de medicină dentară.
– Cabinetul stomatologic are o suprafaţă de 25,90 mp,, grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.00mp., Magazie, pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezinfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şi uniformele, în suprafaţa de 3.80mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Bărbat trimis în judecată, după ce a distrus ecranul unui aparat de tip slot-machine, aparținând unei firme din Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere.

Decizia instanței a fost pronunțată pe data de 10 noiembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în data de 28.07.2022, ora 2200, în timp ce se afla în localul aparținând unei firme din localitatea Șibot, a distrus, prin aplicarea unei lovituri cu pumnul, ecranul unui aparat de tip slot-machine, aparținând firmei, fiind produs persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 3500 lei prin spargerea ecranului acelui aparat.

În cauză nu au fost formulate cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi nu se impun a fi invocate nici din oficiu.

Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 19 ani din Blandiana cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea sub efectul substanțelor psihoactive

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 10 noiembrie 2023, în jurul orei 08.45, polițiștii Serviciului Rutier, în timp ce acționau pe Drumul Național 1, la kilometru 372, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Blandiana.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir