Ştiri din zonă
Părintele Mircea Podină, paroh al parohiei Băcăinți, a trecut la cele veșnice
Părintele Mircea Podină, paroh al parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău începând cu anul 2017, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de ieri, 3 noiembrie 2021.
Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Mircea va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 5 noiembrie 2021, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din filia Sărăcsău, parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș.
Părintele Mircea Podină s-a născut la data de 17 septembrie 1952, în satul Orțița, comuna Oarța de Jos, într-o familie de credincioși ortodocși. A urmat clasele primare în satul natal, iar pe cele gimnaziale în localitatea Oarța de Sus, după care a frecventat cursurile Școlii profesionale de tâmplar și articole tehnice din lemn, pe care a absolvit-o în anul 1970.
După finalizarea studiilor, s-a angajat la fabrica de mobilă „Iprofil” din Satu Mare, iar în februarie 1972 a fost încorporat în armată la grăniceri. După satisfacerea stagiului militar, a urmat liceul seral și un curs de sculptură în lemn, iar din 1979 s-a angajat la întreprinderea „Faimar” din Baia Mare, unde a lucrat timp de un an și jumătate.
În anul 1984 a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Rohia, unde i-a cunoscut pe Episcopul Emilian Birdaș și pe vicarul acestuia, părintele Ioan Andreicuț, care i-a devenit duhovnic. În acest context, a venit la schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia și s-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, dar nu a fost admis.
Datorită situației tensionate din parohia Sărăcsău, a fost hirotonit preot pe seama acestei comunități la data de 16 iunie 1991, cu misiunea de a aplana vrajba dintre sătenii ortodocși și greco-catolici, preluând totodată și filiile Curpeni și Valea Mare. Din anul 2017, a fost numit păstor al parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău. Aici, preotul Mircea Podină a coordonat lucrările de renovare și pictare a bisericii din filia Sărăcsău, lucrări ce au fost încununate prin slujba de târnosire a locașului de cult de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în vara acestui an. Cu acest prilej, părintele paroh Mircea Podină a fost hirotesit întru iconom.
Părintele a început și lucrările de pictare a bisericii parohiale din Băcăinți cu speranța de a fi sfințită anul următor, însă sfinția sa a trecut la cele veșnice în cursul zilei de 3 noiembrie a.c. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Mircea va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 5 noiembrie, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din filia Sărăcsău, parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș.
sursa: reintregirea.ro
Ştiri din zonă
Apă potabilă cu cisterna pentru locuitorii din Săliștea Deal și zonele înalte din Săliștea și Tărtaria
Locuitorii din Săliștea Deal și din zonele înalte din Săliștea și Tărtăria primesc apă potabilă prin intermediul unei cisterne mobile, a anunțat APA CTTA Alba.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii ca din cauza debitului de apă scazut captat de la Săliștea, nu poate asigura furnizarea apei potabile in Săliștea Deal iar în Săliștea și Tărtaria în zonele înalte ale acestor localitati.
Sucursala Cugir va asigura apă potabilă locuitorilor din aceste localitati prin intermediul unei cisterne mobile pentru cerințe de consum uman și de igienă, la solicitarea Primariei.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA Alba.
Ştiri din zonă
Un tânăr de 22 de ani a decedat, după ce s-a înecat într-o baltă din Șibot
Tragedie la Șibot. Un tânăr de 22 de ani din localitate s-a înecat într-o baltă după ce a rămas blocat în mâl.
„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru extragerea unei persoane dintr-o baltă, în localitatea Șibot. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre o persoana de sex masculin, posibil înecată. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x autospecială scafandri cu barca și 1 EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. A fost extrasă din baltă o persoană blocată în mâl, de sex masculin, de aproximativ 22 ani. Persoana se află în stop cardio-respirator, s-au început manevrele de resuscitare”, a mai transmis ISU Alba.
UPDATE 2: „Din nefericire persoana nu a răspuns manevrelor de resuscitare fiind declarat decesul acestuia de către echipajele medicale”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Duminică, 25 august 2024: Festivalul Prunelor de la Ceru Băcăinți – Bulbuc, ediția a III-a
Duminică, 25 august 2024, de la ora 14:00, va avea loc cea de-a III-a ediție a Festivalului Prunelor, la Ceru Băcăinți – Bulbuc, o petrecere câmpenească în cinstea toamnei, un eveniment dedicat promovării tradițiilor culinare și culturale zonale.
Activitatea culturală de la Ceru Băcăinți-Bulbuc are ca scop păstrarea obiceiurilor tradiționale, cu ocazia venirii toamnei și totodată, sărbătorind culesul prunelor. Organizatorii și invitații speciali vă vor întâmpina cu brațele deschise. Este momentul perfect pentru a explora bogăția culinară pe bază de prune și pentru a descoperi secretele gastronomiei tradiționale.
Dincolo de gustul lor natural, prunele pot fi transformate în preparate cu arome și texturi inedite. La Festivalul Prunelor, veți avea ocazia să degustați o varietate de delicii culinare, de la plăcinte cu prune, până la lictaruri și palincă, băutură tradițională cu putere și personalitate. Pentru cei interesați să învețe arta preparării mâncărurilor tradiționale din prune, vor fi organizate demonstrații gastronomice.
Evenimentul va culmina cu un spectacol folcloric ce va cuprinde momente artistice de neuitat. Veți avea ocazia să vă bucurați de reprezentații ale unor artiști talentați, în prezentarea Vărului Săndel, nelipsit de la Festivalul Prunelor de la Ceru Băcăinți.
Programul zilei va cuprinde:
• Deschiderea oficială a evenimentului
• Degustarea preparatelor pe bază de prune (plăcinte, lictar, palincă)
• Demonstrații de gastronomie tradițională
SPECTACOL FOLCLORIC EXTRAORDINAR alături de:
VĂRU’ SĂNDEL
Cosmin Marta
Costi Dumitru
Florica Tomoioagă
Răzvan Năstăsescu
Ancuța Matei-Olar
Eugen Mihăilă
Diana Selagea
Nică și Romică Porcar
Lavinia și Sonia Zamfir
Costinel Pasc – vioară
Adrian Bota
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 5 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro