Rămâi conectat

Actualitate

Parada portului popular, demonstrații Off-Road, concerte cu Antonia, Horia Brenciu și Voltaj, în cadrul celei de-a XX-a ediții a evenimentului „Toamna Cugireană”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În acest weekend, cugirenii sărbătoresc cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Toamna cugireană”, eveniment organizat, ca de fiecare dată, de către Primăria Orașului Cugir, Consiliul Local și Casa de Cultură, cu sprijinul mediului economic din localitate.

Fiind o ediție jubiliară, organizatorii au pregătit un program bogat, la care sunt așteptați să participe și invitați din străinătate: Germania, Letonia, Malta, Italia și Polonia. Anul acesta, Festivalul „Toamna Cugireană” găzduiește al treilea eveniment din cadrul proiectului internațional “Small Markets at The Heart of The European Economy”, în care orașul Cugir este partener.

Așadar, evenimentul va fi deschis oficial sâmbătă, 17 septembrie a.c., ora 10.00, cu arborarea drapelelor celor 6 țări și a drapelului Uniunii Europene, în prezența delegațiilor străine, a oficialităților locale și județene. La solemnitatea momentului își vor aduce aportul Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba și Fanfara Casei de Cultură Cugir. Momentul va fi succedat de vizitarea expozițiilor găzduite la parterul Casei de Cultură și de un program dedicat celor mici, intitulat “Toamna boboceilor”.

Nelipsita demonstrație de Off- Road va crește și în acest an adrenalina celor ce iubesc sporturile extreme. Plecare echipajelor va avea loc la ora 10.00, din Poiana cu Goruni din Vinerea, urmând să ajungă pe Cetate la ora 12.00 unde vor avea loc demonstrații până la orele 15.00.

Programul artistic va debuta cu prestaţia tinerilor talentați de la cercurile de Canto și Teatru ale Casei de Cultură Cugir, urmați de dansatorii Clubului de dans sportiv ProDance 2007. Vor performa pe scenă: StarDust, Amurg, Black & White, OPT, Serenity, Grupul Aprentis, Millenium C, invitați din Malta, Polonia și Italia. Iubitorii de muzică folk vor avea bucuria de a-l vedea și asculta pe MARIUS BAȚU. Surpriza zilei de sâmbătă este trupa VOLTAJ, care în anul 2005 a câștigat premiul pentru „Cea mai bună prestație a unei trupe românești“ la MTV Europe Music .

Aşa cum s-a obişnuit în cei 20 de ani, ziua de duminică pune la loc de cinste tradiţiile, obiceiurile, cântecele şi jocurile populare românești. Tradiţionala paradă a portului popular va pleca la ora 11.00 din faţa fabricii de sus și se va îndrepta spre primărie, cu o scurtă staționare în zona pieței. Călăreţi, fluturând drapelul naţional şi cel european, trăsuri pline cu oameni în portul popular și reprezentanţi ai ansamblurilor din ţară își vor purta cu mândrie straiele specifice zonei. Este o zi dedicată folclorului, astfel că pe scena festivalului vor urca Taraful Casei de Cultură Cugir și soliștii, Mlădițe Cugirene, ansamblurile folclorice: “Someșul – Napoca”- Cluj-Napoca, “Nunta Zamfirei” – Livezile, Bistrița, “Mlados” – Timișoara, “Hayakaghak”- Gherla, “Efthimos” – Brașov, “Kokenyes” – Târnăveni, “Doina Aiudului” – Aiud,“Germisara- Geoagiu”“Jidvei România” și “Câmpul Pâinii” – Vinerea. Nu vor lispsi vocile unor mari artiști cu ar fi OVIDIU BARTEȘ și MARIUS CIPRIAN POP, care le-au câștigat inimile cugirenilor și cu alte ocazii.

Programul de muzică populară se va încheia în jur de ora 20.00, când organizatorii îi vor invita pe cugireni la un spectacol de jonglerii cu foc oferit de Crispus, timp în care se vor face pregătirile necesare pentru începerea concertelor de muzică ușoară. ANTONIA și HORIA BRENCIU & BAND sunt artiștii pe care organizatorii i-au invitat la această ediție jubiliară.

Focurile de artificii sunt programate mai repede anul acesta, în jur de ora 21.00, între concertele celor doi mari artiști, pentru ca toată lumea să se poată bucura de moment. Organizatorii au ținut cont de experiența anilor precedenți când la finalul festivalului publicul rămas să asiste era destul de redus.

Trebuie spus că pe perioada festivalului circulația autobuzelor va suferi modificări, din cauza anulării stației din zona Furnica, Astfel, de vineri de la ora 16.00, în zona de desfășurare a evenimentului, autobuzele vor circula pe ruta: str. N. Bălcescu, Unirii, V. Alecsandri, 21 Decembrie. Precizăm că îmbarcarea pentru cursele exterioare se poate face din stațiile de la Colegiul Național “David Prodan” și STC. Participanții la traficul auto trebuie să țină cont de faptul că traficul va fi închis pe strada Stadionului, str. 21 Decembrie până la intersecția cu str. Vasile Alecsandri.

Ordinea publică va fi asigurată de Poliţia Oraşului Cugir, Poliţia Locală, Jandarmeria Alba și Jandarmeria Mobilă Mureș, iar pe perioada desfăşurării evenimentului un echipaj medical și o ambulanţă vor putea intervi la nevoie.

Pentru a se evita unele incidente, organizatorii aduc la cunoștință comercianților și cetățenilor că la ora 23.00 încetează servirea la tarabele din zona festivalului.

Vă prezentăm programul evenimentului:

FESTIVALUL TOAMNA CUGIREANĂ, EDIȚIA a XX – a, 16 – 17 septembrie 2017

• Sâmbătă 16 septembrie

10.00 – Deschiderea oficială a festivalului

Delegații oficiale din Malta, Polonia, Letonia, Italia, Wasserburg

Fanfara AUGUSTIN BENA a Județului Alba

Fanfara Casei de Cultură

12.00 – Toamna Boboceilor – Piațeta Casei de Cultură

Spectacol pe scena festivalului

Ora 14.00 – Cercul de canto, Cercul de teatru, ProDance 2007

Ora 15.00 – StarDust, Amurg, Black & White, OPT, Serenity

Grupul Aprentis, Millenium C

MARIUS BAȚU

Invitați din Malta, Polonia, Italia

VOLTAJ

• Dumincă – 17 septembrie

11.00 – Parada Portului Popular

12.00 – 15.00 – demostrații Off-Road – dealul Cetate

Spectacol pe scena festivalului

Ora 13.00 – Taraful Casei de Cultură Cugir și soliștii, Mlădițe Cugirene, Ansamblurile folclorice, “Someșul – Napoca”- Cluj-Napoca, “Nunta Zamfirei” – Livezile, Bistrița, “Mlados” – Timișoara, “Hayakaghak”- Gherla, “Efthimos” – Brașov, “Kokenyes” – Târnăveni, “Doina Aiudului” – Aiud, “Augustin Bena” – Alba-Iulia, “Câmpul Pâinii” – Vinerea

Recital OVIDIU BARTEȘ

ANSAMBLUL FOLCLORIC “JIDVEI ROMÂNIA”

MARIUS CIPRIAN POP

CRISPUS – jonglerii cu foc – Piațeta Casei de Cultură

ANTONIA

Focuri de Artificii

HORIA BRENCIU ORCHESTRA.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.

Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:

 Structura capelei:

• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.

La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.

Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.

La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.

Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.

De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.

 

Sorin GIURCA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.

Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.

Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir