cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Politică » (P) Drept la replică – Atunci când ești obișnuit ca demagogia și jumătățile de adevăr să îți spele neputiința și incompetența administrativă

(P) Drept la replică – Atunci când ești obișnuit ca demagogia și jumătățile de adevăr să îți spele neputiința și incompetența administrativă

Publicat în 28.08.2020 la ora 11:50

În primul rând nu înțelegem ce legătura are PNL Cugir cu dezastrul ecologic de la Vinerea, astfel încât a primit un drept la replică, având în vedere faptul că noi USR PLUS, ca reprezentanți ai cetățenilor am adresat o problema care ține de Primăria orașului și nu de un partid politic.

Contrar celor învederate prin „dreptul la replică” oferit articolului Este dezastru, dar nu ecologic, ci la USR Cugir publicat pe cugirinfo.ro, administrația locală a orașului Cugir nu a gestionat și nu gestionează nici la această oră în mod legal și corespunzător situația platformei temporare pentru deșeurile inerte de la Vinerea.

Vrem de asemenea să subliniem faptul că Agenția Națională de Protecție a Mediului Alba trebuia să emită o autorizație anterior Hotărârii 52/2020 iar pe baza legii 544 cu privire la liberul acces la informații vom solicita această autorizație atât Primăriei Cugir, cât și ANPM Alba.

PNL, partid aflat la conducerea Cugirului ar trebui să facă diferența între Garda de Mediu și Agenția Națională de Protecție a Mediului.

Astfel cum recunoaște administrația locală, pe platforma respectivă se transportă în vederea depozitării temporare deșeuri provenite de la centrul de colectare gratuită. Problema pe care noi am semnalat-o a fost aceea că deșeurile care se depozitează chiar și temporar la Vinerea nu sunt dintre cele permise de Secțiunea 2 a OG 95/2005 privind criteriile de acceptare și procedura de eliminare a deșeurilor. Mai exact prevederile actului normativ respectiv statuează în secțiunea 2 pct. 2.1.2 faptul că „deşeurile inerte trebuie să fie constituite din fluxuri unice de deşeuri, provenite din aceeaşi sursă care generează un singur tip de deşeu. Tipuri diferite de deşeuri, din cele enumerate în tabel, pot fi acceptate în amestec numai dacă se dovedeşte că provin din aceeaşi sursă”. Ori, din moment ce acestea sunt transferate de la centrul de colectare gratuită este evident că nu se poate stabili sursa inițială a deșeurilor.

Mai mult decât atât, din declarațiile d-lui. Primar Adrian Teban oferite de cugirinfo.ro, la centrul de colectare gratuită pot fi depozitate „materiale textile, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări”. Cu toate acestea, atât actul normativ antecitat cât și hotărârea de consiliu local nr. 52/2020 prevăd faptul că la respectiva platformă temporară pot fi depozitate doar deşeurile inerte rezultate din activităţi de construcţii și demolări. Așadar, contrar celor susținute de administrația locală, nu este nici legal și nici conform hotărârii de consiliu local depozitarea chiar și temporară a deșeurilor de materiale textiel, obiectelor de uz casnic, sticlă, deșeuri electrice, electrocasnice, materiale plastice, hârtie și carton, lemn și mobilier și deșeuri vegetale pe terenul de la Vinerea.

Scopul pentru care administrația locală a procedat în acest fel este probabil pentru a „oferi o mână de ajutor constructorilor” din orașul Cugir deoarece, în conformitate cu prevederile Anexei 6 alin. 1 la Legea 211/2011, „persoanele juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie/desfiinţare” sunt cele care au obligația ca anual să reutilizeze, recicleze, valorifice, să realizeze operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale pentru minimum 70% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii. Ori, administrația locală a pus la dispoziția acestora gratuit suprafața de teren și fără nicio condiționare în ceea ce privește respectarea obligației menționate anterior de reutilizare, reciclare sau valorificare a lor. Adică administrația locală îi scutește pe constructori de respectarea unor obligații legale prin punerea la dispoziție gratuită a terenului respectiv. Doar temporar totuși, până persoanele respective o să se prezinte la Vinerea să își ridice deșeurile aruncate la centrul de colectare în vederea reutilizării sau reciclării lor.

Drept urmare, contrar celor susținute prin articolul cu rol de drept la replică, se pare că administrația locală are timp și chiar se pricepe la “regii și filme”, doar că, într-adevăr, sunt unele elaborate, care implică muncă pentru a fi descoperite și care sunt specifice actualei clase politice.

Acest articol a fost citit de 603 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.