cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Punct de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de Primăria oraşului Cugir

Punct de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de Primăria oraşului Cugir

Publicat în 30.03.2018 la ora 12:00

Cugirenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, ca urmare a înfiinţării unui punct de colectare selectivă amenajat de primăria locală în spaţiul fostei remize de pompieri situate pe str. Viitorului nr. 2.

Realizat la iniţiativa primarului Adrian Teban, punctul de colectare a fost deschis, în prezenţa viceprimarului Călin Furdui, a unor consilieri locali, a şefului serviciului Administrarea Domeniului Public, Ioan Simu, precum şi a unor cetăţeni din oraş. Potrivit administraţiei publice locale, punctul de lucru a fost realizat în scopul eliminării situaţiilor în care cetăţenii aruncă pe platformele de precolectare din oraş alte deşeuri decât gunoiul menajer.

„Este un punct de colectare pus la dispoziţia cetăţenilor de către primărie, în mod gratuit, din dorinţa de a scăpa de imaginea absolut inestetică, necivilizată şi neecologică a maldărelor de mobilier uzat, reziduuri din materiale de construcţii sau resturi vegetale care erau aruncate până acum lângă containerele de gunoi din apropierea blocurilor. Astfel de puncte de colectare am văzut în alte locuri, inclusiv în Germania, unde funcţionează cu eficienţă, şi sperăm că vom reuşi şi la Cugir să educăm populaţia să colecteze selectiv inclusiv deşeurile care nu sunt menajere”, ne-a declarat primarul Cugirului.

Conform edililor locali, avantajul noului punct de colectare selectivă este că cetăţenii nu trebuie să mai plătească suplimentar pentru acest serviciu. Astfel, orice localnic poate să predea, gratuit, următoarele tipuri de deşeuri: materiale textile, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări.

Punctul de colectare este deschis luni şi vineri între orele 14.00 şi 18.00, iar sâmbăta între orele 9.00-12.00. Şeful ADP, Ioan Simu, ne-a explicat că cetăţenii vor fi îndrumaţi de lucrătorii angajaţi la care container să se deplaseze, în funcţie de tipul de deşeu. Condiţia de bază este ca oamenii să vină cu deşeurile sortate, altfel nu vor fi primite. Acesta a precizat că primăria nu se va ocupa de ridicarea deşeurilor de la domiciliu, transportul până la centru fiind strict problema cetăţenilor. „Noi vom refolosi cât mai mult din aceste deşeuri, iar cele pe care nu le putem recicla le vom preda, conform legii, unor firme autorizate. Vreau să precizez că avem în vedere ca materialele textile, cum ar fi îmbrăcămintea, să ajungă la persoanele nevoiaşe din localitate”.

Şeful ADP a ţinut să precizeze că vor fi drastic sancţionaţi cetăţenii care vor continua să arunce la containerele din oraş alte reziduri decât cele menajere. Poliţia Locală va intensifica controalele şi va sancţiona nerespectarea H.C.L. nr. 79/2011 cu amenzi cuprinse între: 200-500 de lei pentru persoanele fizice şi 500-1.000 lei pentru persoanele juridice.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 169 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.