Rămâi conectat

Cugireni

Oameni de lângă noi: „Omul cu chitara” – inginerul Vasile Palfi din Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

vasile palfi„Orice om trebuie să aibă, pe lângă profesie, şi un hobby care să-i creeze o satisfacţie interioară”

Vasile Palfi, căruia cugirenii îi mai spun şi “Omul cu chitara”, s-a născut la 26 februarie 1964, în localitatea Negreşti – Oaş. Studiile primare, gimnaziale şi liceale le-a efectuat în oraşul natal. După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1988, an în care a fost repartizat ca inginer stagiar la Uzina Mecanică Cugir, unde a lucrat până în anul 2000. De atunci şi până în prezent, lucrează ca inginer programator la S.C. Nova Grup S.R.L. Cugir. Este căsătorit şi are 2 copii. În biografia lui se mai află consemnat şi faptul că a lucrat ca şi cadru didactic asociat pentru Facultatea T.C.M. din Cluj-Napoca. Vasile Palfi a îndrăgit muzica din copilărie, astfel că începând din clasa a V-a, a exersat vioara, iar din clasa a IX-a s-a ataşat de chitară, de care nu s-a mai despărţit până astăzi. A luat parte la numeroase evenimente artistice organizate atât pe scena casei de cultură din localitatea natală, dar mai ales la manifestaţii culturale studenţeşti. Activitatea muzicală a continuat-o şi la Cugir, unde, de mai bine de 4 ani, cântă în formaţia de pop-rock “Millenium C”, a Casei Orăşeneşti de Cultură.

– Domnule Vasile Palfi, de când aţi început să cântaţi şi cine v-a insuflat această dragoste pentru muzică?

– Vin dintr-o familie cu mare plăcere de a cânta, aşa încât am început cu vioara la vârsta de 12 ani, iar din clasa a IX-a am făcut o pasiune pentru chitară. În timpul liceului am luat parte la o serie de activităţi culturale, fiind prezent la spectacolele organizate în cadrul oraşului natal. Era perioada de succes a muzicii folk, cântam ca toţi tinerii de atunci, muzica lansată de Cenaclul “Flacăra”, eram îndrăgostit de poeziile lui Adrian Păunescu şi de cântecele noi lansate. În facultate am găsit terenul propice pentru a mă implica deplin în activitatea culturală studenţească. Eram prezent la manifestări muzicale organizate de Casa de Cultură a Studenţilor, dar şi de Clubul cultural al Institutului Politehnic, activând mai întâi în Ansamblul folcloric “Românaşul” al Institutului Politehnic Cluj-Napoca, unde am luat contact cu folclorul de calitate, care mi-a fost favorabil mai târziu. A fost un prilej bun să-mi completez noţiunea de folclor autentic. Îmi plăcea folclorul, precum şi faptul că acolo se cânta corect. Făceam repetiţii patru ore pe săptămână, cu un dirijor exigent, aşa încât calitatea rezultatului a fost de înalt nivel. Participam la concursurile muzicale studenţeşti. M-a ajutat şi faptul că am cântat alături de doi valoroşi interpreţi ai muzicii populare: Sava Negreanu şi Dumitru Sopon. Mai apoi am activat în rândurile brigăzii artistice „BUM” a Facultăţii de Mecanică, prilej cu care viaţa de student a luat o turnură deosebită, colindând alături de oameni minunaţi, participând la spectacole de umor şi muzică în toate centrele studențeşti din România, dar şi la concursurile organizate sub egida FACS (Festivalul Artei şi creaţiei studenţeşti), unde eram mereu abonaţi la locul întâi naţional.

– Care a fost agenda dumneavoastră muzicală, după terminarea studenţiei?

– Din păcate, n-a fost una a continuităţii artistice manifestate public. După terminarea facultăţii am fost repartizat ca inginer stagiar la Uzina Mecanică Cugir, într-o secţie de producţie militară, unde timp de un an, 1988 – 1989, am fost stagiar, mai apoi fiind transferat la Atelierul de Programare a Maşinilor Unelte cu Comandă Numerică din cadrul Fabricii de Maşini Unelte. În 1989 m-am căsătorit cu Daniela, fostă colegă de facultate, iar împreună avem doi copii, Diana şi Andrei. Până în anul 2000 mi-am dezvoltat cunoştintele profesionale, mai întâi ca programator, apoi proiectare asistată în cadrul Atelierului de Cercetare, iar de atunci şi până în prezent mă aflu în activitate ca responsabil al Departamentului de Pregătirea Fabricaţiei, la S.C. NOVA GRUP SRL Cugir. Cu toate că eram un împătimit al muzicii, timp de aproximativ 20 de ani nu am mai luat parte la activităţi culturale organizate, ocupându-mi timpul liber cu creşterea şi educaţia muzicală (şi nu numai) a copiilor mei. Vreau să precizez că cei doi copii, Andrei – inginer, cât şi Diana – psiholog, sunt pasionaţi de muzică, ambii au cântat la anumite evenimente cugirene, atât muzică vocală, cât şi instrumentală şi sunt mândru de ei. În urmă cu mai bine de 4 ani, la 2 ani de la înfiinţarea în cadrul Casei de Cultură din Cugir a formaţiei pop-rock “Millenium C”, am acceptat invitaţia de a face parte din grup şi am rămas în această trupă alături de Camelia Bartalics, Vali Oajdea, Radu Paul şi Atilla Doszlop. Împreună cu ei, am participat la o serie de manifestări culturale precum: “Toamna Cugireană”, “Festivalul Naţional de Folclor Poiana cu Goruni –Vinerea”, “Zilele Sebeşului”, “Festivalul Tineretului Cugir”, Festivalul de Folk Cugir. Am cântat la evenimente dedicate Zilei Naţionale a României, ziua de 8 Martie, la spectacole organizate de Casa de Cultură cu ocazia sărbătorilor de Crăciun etc. Genul abordat de trupă este muzica cover – muzică rock (chitară şi voce).

– Care este muzica preferată de dumneavoastră?

– Ca muzică îmi plac toate genurile: rock, blues, jazz, folk, simfonică etc. Ca interpreţi români de muzică folk îi prefer pe Ştefan Hruşcă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş. Sunt interpreţi consacraţi şi este o bucurie pentru mine să cânt din repertoriul acestor mari artişti. Folkul înseamnă muzică, idei, mesaj şi poezie. Este modul simplu şi frumos de a te exprima şi mă bucur să cânt pentru şi împreună cu oamenii cărora le place acest gen. Ca trupe prefer: Pink Floyd, Deep Purple, Dire Straits, Queen, Holograf, Vama etc., iar ca artişti ascult cu mare pasiune: David Gilmour, Eric Clapton, Joe Cocker, John Mayer, Chris Botti, Beth Hart, Joe Bonamassa etc. Hobby-urile mele sunt: muzica, drumeţiile, schiatul, lectura. Admir natura în toate anotimpurile, îi găsesc frumuseţea în zilele însorite de primăvară sau de vară, dar şi în zilele ploioase de toamnă sau în cele geroase de iarnă. Toate au farmecul lor.

– Sunteţi de formaţie inginer. Cum se împacă profesia cu muzica?

– Profesia şi muzica sunt două extreme. Prima este extrem de riguroasă, a doua cu o mare libertate, ele în final aducând echilibrul interior de care avem mare nevoie fiecare. Orice om trebuie să aibă, pe lângă profesie, şi un hobby care să-i creeze o satisfacţie interioară. Eu am ales această cale şi am observat că îmi face bine.

– De câţiva ani v-aţi remarcat prin interpretarea unor colinde deosebit de frumoase, fapt ce a făcut ca publicul să vă numească “Hruşcă” al Cugirului. Cum comentaţi această remarcă?

– Comparaţia mă onorează. Mi-a plăcut şi îmi place Ştefan Hruşcă. E un mare artist, un om cu un suflet frumos. Cânt cu mare plăcere din repertoriul său de colinde şi nu doar. L-am cunoscut la Cugir cu ocazia unui spectacol susţinut de acesta. M-a auzit cântând şi mi-a mărturisit că i-a plăcut. Pentru mine colindul este un gen muzical aparte, este povestea aceea frumoasă care ne însoţeşte de-a lungul vieţii, începând cu primele amintiri, şi ne va însoţi atâta timp cât sufletul nostru rămâne curat, dispus să le ofere celor din jur iubire, bucurie, sprijin, înţelegere.

– Ce mesaj doriţi să le adresaţi tinerilor?

– Să participe în număr cât mai mare la activităţi culturale organizate fie de către casa de cultură, fie de către şcolile unde învaţă fiecare. Mi-aş dori să participe la seri cultural-muzicale unde să cânte, să recite, să povestească, să se împrietenească. Să treacă în număr cât mai mare pragul casei de cultură, să înveţe muzica, dansul şi teatrul, să socializeze direct, faţă în faţă. Le recomand să îşi dezvolte de timpuriu încrederea în sine, să-şi propună cu curaj ţinte cât mai îndrăzneţe şi mai înalte, pentru că, dacă au voinţă, întotdeauna vor găsi resursele şi metodele de împlinire ale acestora.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cugireni

Inginerul cugirean Aurel Voicu, cel mai bătrân doctorand din România, împlinește 90 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Inginerul Aurel Voicu, fost primar al orașului Cugir împlinește astăzi frumoasa vârstă de 90 de ani. Totodată, cugireanul este și cel mai în vârstă absolvent de facultate și student masterand din România.

Inginerul Aurel Voicu a lucrat întreaga sa viață profesională în cadrul uzinei mecanice din oraș, din 1968 și până în 1995. După pensionare a fost primar și viceprimar al orașului timp de 12 ani. La finalul carierei politice, s-a dedicat realizării unui muzeu. Pentru a colabora legal cu instituția culturală și pentru a aprofunda cunoștințele din domeniul istoriei necesare dezideratului, a decis să se înscrie la masterat.

• Ales în administrația Cugirului timp de 20 de ani

La Cugir, pe lângă uzina de muniție și armament, care funcționează și astăzi, a existat o tradiție de peste 50 de ani în domeniul producției de mașini de cusut și mașini de spălat. Aici erau angajate, în special, soțiile bărbaților care munceau în secția „specială”.

În 1989, lucrau în uzina mecanică circa 18.000 de oameni. Astăzi, în cele două societăți în care s-a divizat fosta mare platformă industrială, mai lucrează aproximativ 2.000 de persoane. Studentul Aurel Voicu este pensionar din anul 1995.

Cariera politică și-a început-o în anul 1992, când a fost ales consilier, în primele alegeri locale libere din România. Ulterior, a fost ales primar timp de două mandate, în perioada 1996 – 2004, și apoi viceprimar timp de un mandat.

Între 2008 și 2012 a fost, de asemenea, consilier local. Și în prezent, „studentul” mai activează din punct de vedere politic, el fiind președintele organizației pensionarilor din PNL Alba. Ultimul proiect important al acestuia este cel al realizării muzeului din Cugir.

• Cel mai vârstnic student din România

Aurel Voicu a absolvit masteratul la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Albă Iulia, la Facultatea de Istorie. Domeniul ales este „Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului istoric”, unde a început, în 2022, alături de 16 colegi. A avut pe 5 iulie disertația.

Pentru a putea urmări și participa la cursuri, Aurel Voicu a fost nevoit să învețe să lucreze pe calculator, asta în condițiile în care 90 la sută din cursuri au fost exclusiv online. Are un băiat și o fată, iar când și-a dat seama că e văzut de tot orașul Cugir s-a emoționat.

• La aproape 90 de ani s-a apucat de doctorat

Cu toate că mai avea doar câteva luni până la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, setea sa de cunoaștere nu îi dădea pace, motiv pentru care fostul edil al orașului de la poalele Drăganei s-a apucat de doctorat.

Tema aleasă de cugirean pentru lucrarea de doctorat este ”Premisele înființării Muzeului orașului Cugir”.

• Secretul longevității

Inginerul Aurel Voicu din Cugir a fost prezent și la emisiunea în direct „La Măruță” de la PRO TV, unde a discutat despre experiența sa de student și absolvent de master la vârsta de 89 de ani.

Întrebat ce face pentru a se menține în formă la această vârstă, inginerul a declarat că în fiecare dimineța face 30 de minute de sport și are o dietă echilibrată. De asemenea, acesta pune accent și pe timpul petrecut cu familia, pe credință și pe activitățile din cadrul primăriei de la Cugir.

Aurel Voicu este căsătorit de 60 de ani și vorbește cu lacrimi în ochi despre soția sa și despre nepoți, cu care se mândrește.

Mesajul cugireanului pentru tinerii din ziua de astăzi este „Să învățați la vreme! Mai târziu este mai greu.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Agentul principal de poliție Ovidiu Văsian a salvat o femeie de 96 de ani, imobilizată la pat, din casa cuprinsă de incendiul de pe strada Ion Creangă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Agentul principal de poliție Ovidiu Văsian din cadrul Poliției Orașului Cugir, este eroul zilei. Miercuri, 14 mai 2025, el a răspuns prompt la un apel care anunța un incendiu la un imobil din Cugir.

Ajuns la fața locului, nu a stat pe gânduri și a pătruns în imobil, preocuparea sa principală fiind să salveze persoana care se afla în interior, o femeie, în vârstă de 96 de ani, imobilizată la pat.

„Îl felicităm pe colegul nostru pentru mobilizarea exemplară și devotamentul de care a dat dovadă!”, a transmis Poliția Română.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

La aproape 90 de ani, cugireanul Aurel Voicu este cel mai vârstnic doctorand din România

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aurel Voicu, fostul primar al orașului Cugir, își pregătește doctoratul, după ce anul trecut, în 2024, bărbatul a devenit cel mai vârstnic absolvent din România, odată cu finalizarea studiilor de master la Universitatea 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Cu toate că peste două luni Aurel Voicu va împlini venerabila vârstă de 90 de ani, setea sa de cunoaștere nu are limite, motiv pentru care fostul edil al orașului de la poalele Drăganei s-a apucat de doctorat: „Mă aflu pe drumul lung și greu al studiilor doctorale, care spre deosebire de masterat, este mult mai lung și mai complex, atât în conținut, cât și în volum”, a declarat bărbatul pentru ziarulunirea.ro.

Doctorand la 90 de ani

Aurel Voicu a urmat studiile de masterat la Universitatea din Alba Iulia în perioada 2022-2024, pe care le-a finalizat cu lucrarea de disertație „Monumentele de for public din orașul Cugir. Evidență și punere în valoare”: „S-a făcut un studiu pe această temă și a fost apreciat de cei interesați, respectiv Primăria, Uzina Mecanică, Fabrica de Arme, biserica, mai ales că a fost și o apreciere pozitivă prin apariția mea la emisiunea La Măruță”, ceea ce a atras aprecierile mai multor concetățeni sau chiar români”, spune bărbatul.

Tema aleasă de cugirean pentru lucrarea de doctorat este „Premisele înființării Muzeului orașului Cugir”. Începuturile înființării muzeului de la Cugir sunt în anul 2007 și s-au încheiat în 2022 cu o expoziție muzeală publică permanentă, organizată de către Asociația Pro Cugir, pe care Aurel Voicu o conduce cu onoare, după cum spune: „Din 2022 în 2024, dar și anul acesta, au apărut în cadrul expoziției permanente aprobate de Consiliul Local în 2014, și doi angajați cu specialitatea Istorie, de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, și anume Barbu Mihaela, respectiv Claudiu Purdea, care au pus în rând cele 3800 de exponate dobândite de mine în perioada menționată”, mai spune bărbatul.

 

Înființarea Muzeului Tehnic al orașului Cugir

De asemenea, potrivit lui Aurel Voicu, s-a obținut deja o hotărâre de Consiliu Local pentru înființarea Muzeului Tehnic al orașului Cugir, cu aprobările cuvenite de la Ministerul Culturii, dar și a altor instituții abilitate.

„Acum ne aflăm în perioada de atestare, de stabilire și prezentare a parametrilor în care se află precedenta expoziție muzeală care a avut 14 săli, cu tot atâtea teme, iar acum se mai adaugă încă 2 secțiuni, însă pentru că se află într-o clădire improprie, administrația locală se zbate să amenajeze o altă clădire pentru a găzdui Muzeul Tehnic al orașului Cugir care, pe timp ce trece, se îmbogățește cu exponate de valoare”, a mai adăugat Aurel Voicu.

Potențialul turistic uriaș al orașului Cugir este un alt punct important pe lista de interese a cugireanului, acesta subliind că traseul Via Transilvanica, care trece și prin orașul Cugir, atinge toate monumentele principale de for public, care sunt cuprinse în studiul masteratului său: „Este o ocazie de a scoate în evidență această bogăție a unui tezaur privind istoria locală, care sunt într-o stare bună, dar și relevante pentru istoria locală.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir