Învăţământ - Cultură
O delegație de profesori de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Cugir a efectuat o vizită în Islanda, în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Ka 2 – ”Earthworm”
Între 21 ;i 28 octombrie 2017 a avut loc prima mobilitate în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic ”EARTHWORM, acțiunea cheie 2, Schimb de bune practici, parteneriate doar între școli.
Proiectul are un buget pentru România de 18950.00 euro și este finanțat de Comisia Europeană. Coordonatorul acestui proiect este Islanda, unde s-a desfășurat prima mobilitate, respectiv Learning/Teaching/Training Activity, după calendarul de desfășurare al proiectului. Partenerii acestui proiect sunt unități școlare din Spania, România și Lituania.
În cadrul acestei mobilități au participat din partea României, respectiv a Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir/G.P.N Vinerea și G.P.N. 5 Cugir următoarele cadre didactice: prof. Nicoletta Huștiuc, coordonator pentru România al acestui proiect, director adjunct, prof. Laura Teban și prof. Ioana Hăprianu.
Activitatea s-a concentrat pe tema proiectului, respectiv sustenabilitatea, care poate fi învățată și aplicată încă din educația timpurie, fapt pentru care prin acest proiect cadrele didactice vor fi instruite să lucreze în acest domeniu. S-a accentuat importanța celor 4 piloni ai sustenabilității, respectiv societate, cultură, mediul înconjurător și economie, fiecare dintre ei având un rol deosebit de important, îmbinându-se și completându-se reciproc.
Întreaga mobilitate a avut un real succes, activitatea fiind foarte bine planificată de organizatori, în calitate de coordonatori de proiect. Au fost discutate activitățile următoare, deja stabilite în proiect, următoarea întâlnire având loc în mai 2018 in Spania, iar până atunci continuând cu diseminarea celor învățate și bineînțeles, întâlnirile pe skype planificate în cadrul proiectului.
Învăţământ - Cultură
Ziua Europeană a Limbilor, celebrată la Cugir
Ca în fiecare an, la Cugir a fost sărbătorită „Ziua Europeană a Limbilor”, eveniment la care au fost reprezentate toate unitățile școlare din Cugir și Vinerea, dar si Centrul pentru tineri al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate – coordonat de părintele Adrian Cebotari.
A fost un eveniment reușit la care au participat 180 elevi, părinți, profesori de limbi moderne, inspector școlar, poeți.
Evenimentul a avut loc la ora 14.00 la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” cu acordul directorilor unităților școlare.
Copiii s-au pregătit cu pliante, colaje, desene, discursuri consistente și cântece în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și maghiară.
În fiecare an, la 26 septembrie întreaga Europă sărbătorește Ziua Europeană aLimbilor printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Europei în diferitele state membre. Europa este un mozaic cultural bogat în care diversele limbi joacă un rol central în conturarea identităților naționale și regionale. Pe un continent cu peste 200 limbi vorbite, comunicarea devine esențială pentru promovarea păcii și cooperării între națiuni. Astfel limbile devin punți de comunicare, înțelegere și respect reciproc.
De-a lungul istoriei Europa a cunoscut numeroase conflicte cauzate tocmai de diferențele lingvistice și culturale.
Uniunea Europeanăț își promovează, însă, multilingvismul și dialogul intercultural.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, desfășurată la Constanța
Recent a avut loc la Constanța, întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, un eveniment dedicat promovării colaborării și inovării în educație prin proiecte europene și internaționale.
Județul Alba a fost reprezentat cu mândrie de Corina Voicu și Nicoletta Huștiuc, ambele ambasadoare eTwinning, dar si parte din rețeaua de ambasadori Erasmus. Acestea au contribuit la activități și discuții despre dezvoltarea și implementarea proiectelor educaționale de succes.
După cum ne relata Nicoletta Huștiuc, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir, în agenda conferinței a inclus o gamă variată de activități și prezentări relevante pentru comunitatea eTwinning și Erasmus. Printre principalele puncte de interes s-au numărat exemplele de bune practici din proiectele anterioare, analiza detaliată a activităților derulate în anul precedent și consolidarea legăturii dintre platformele eTwinning și Erasmus. De asemenea, s-a discutat despre implementarea proiectelor de suport atât pentru profesorii începători, cât și pentru cei cu experiență, subliniind importanța sprijinului continuu în comunitatea educațională.
La eveniment au participat și personalități marcante din domeniul educației, cum ar fi Andreea Oprician și Robert Gorgota de la TREMEND România, Magda Cojocea și Irina Petcu din partea Asociației Europene a Profesioniștilor din Educație EDUMI, precum și Florin Tudose de la Asociația „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți!”. Aceștia au adus un plus de valoare conferinței, oferind perspective variate și expertiză în implementarea proiectelor educaționale inovatoare.
„Cu ajutorul echipei NSO, formată din Mirela, Alexandra și Corina, proiectele eTwinning au reușit să ajungă în aproape toate școlile din România. Acest lucru subliniază impactul extins al eTwinning în formarea cadrelor didactice și dezvoltarea unui mediu educațional colaborativ, modern și accesibil.
Întâlnirea a fost o oportunitate valoroasă de colaborare, schimb de idei și de învățare, reflectând angajamentul ambasadorilor de a continua să promoveze și să dezvolte comunitatea educațională din România. Ambasadorii eTwinning sunt, de altfel, persoane resursa fiecare în școala din care provine, în care lucrează. ETwinning este alături de Erasmus parte din Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din București”, a ținut să precizeze Nicoletta Huștiuc.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Sprijin în ghiozdane și rechizite, pentru elevii claselor speciale de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir
Membrii Asociației „Implicare și dăruire Cugir 2023” împreună cu „S.C. Elco Business” (Magazin cu produse de papetărie și birotică în Cugir) și-au propus printr-un proiect caritabil să sprijine elevii claselor speciale care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale „Singidava Cugir.
Voluntari locali s-au organizat în echipe și au reușit să disribuie ghiozdane și penare complete cu rechizite pentru copiii reprezentând această categorie de elevi.
Potrivit doamnei Mihaela Bota, (voluntar în acest demers), copiii, părinții și cadrele școlare au adus mulțumiri și s-au bucurat nespus de atenția și de darurile frumoase primate din partea unor oameni deosebiți cu prilejul începutului de an școlar.
„Pentru că acțiunea este rodul muncii unei echipe, organizatorii mulțumesc partenerilor care s-au mobilizat și implicat pentru a face o bucurie unor suflete minunate. Ne-am propus ca faptele bune de acest fel să le continuăm și în perioada următoare”, a precizat Mihaela Bota.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro