Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Învăţământ - Cultură

O delegație a școlii „Anton Heilingbrunner Realschule”, din Wasserburg – Germania, a fost oaspetele Colegiului Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a încheiat încă un an, cel de-al cincelea, al aparteneriat mutual încheiat între Colegiul National „David Prodan” din Cugir și Școala Anton Heilingbrunner Realschule din Wasserburg – Germania, în cadrul proiectului: „Dialoguri culturale româno – germane”.

Timp de o săptămână, o delegați germană formată din doisprezece elevi și doi profesori, Katharina Schraud și Veronica Huber au onorat Cugirul, motiv de bucurie pentru alți doisprezece elevi români și profesorii coordonatori ai acestui proiect.

Potrivit conducerii colegiului cugirean, a fost o săptămână plină de evenimente, activități comune, farmec și presărată cu lacrimi la despărțire în aeroport. Copiii au vizitat Salina Turda, Cetatea Alba Carolina, Castelul Corvinilor, orașul Sibiu, au participat la deschiderea oficială a Festivalului “Toamna Cugireană”, iar  în weekend s-au bucurat de un program organizat exclusiv de părinți și de activități propuse de aceștia la Arsenal Park,  la piscină sau în drumeții pe munte.

Delegația a fost invitată să viziteze STAR TRANSMISSION CUGIR, ocazie pentru elevii români să cunoască indeaproape viața economică a orașului, oportunitate pentru elevii germani care studiază la o școală cu profil tehnic în Wasserburg. Copiii grmani au avut ocazia de a învăța să danseze românește alături de profesorul Ioan  Buda și de membrii Ansamblului ,,Câmpul Pâinii” din Vinerea.

Ca fiecare mobilitate, și cea de anul acesta s-a încheiat cu redactarea unui produs final – o descriere  însoțită de  imagini, intitulată – ,,Cel mai frumos moment al meu în România”. Ca întotdeauna, delegația a fost oaspete de onoare la Primăria Orașului Cugir unde primarul Adrian Teban le-a prezentat elevilor și profesorilor istoricul și proiectele orașului și le-a solicitat elevilor să se imagineze primari pentru o zi având posibilitatea să-și prezinte ideile lor.

Seara romănească, organizată de părinți la Sala de festivități a Casei de Cultură a încheiat frumos și cu succes săptămâna petrecută de cei din Wasserburg la Cugir : Trupa Amurg – Attila Doszlop, dansatorii și totodată profesorii de dans pentru elevii din proiect Radu Stoian și Bianca Vesa au asigurat o atmosferă deosebită și prietenească pe tot parcursul serii. Copiii nemți au oferit flori familiilor gazdă și le-au mulțumit pentru ospitalitatea și primirea lor călduroasă.

În ultima seară, în aeroport, copiii și-au spus emoționați “pe curând”. În mai 2018, delegația din Cugir va fi oaspete la Wasserburg unde partenerii germani  o vor aștepta cu aceeași emoție, Va fi o săptămână plină de activități și experiențe noi, de data aceasta propuse și organizate de partea germană.

Echipa de proiect formată din profesorii Maria-Cristina Pătroescu, Lilica Vanț, Ioana Scânteie  și directorul colegiului prof. Ionela Cozmescu adresează mulțumiri părinților elevilor, care le-au fost gazdă oaspeților germani, autorităților locale și tuturor celor care într-un mod sau altul au contribuit la reușita acestei mobilități. Aceleași sincere mulțumiri le adresează și primarului orașului, Adrian Teban care susține în continuare acesastă înfrățire și sprijină acest proiect de parteneriat.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Ziua Europeană a Limbilor, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ca în fiecare an, la Cugir a fost sărbătorită „Ziua Europeană a Limbilor”, eveniment la care au fost reprezentate toate unitățile școlare din Cugir și Vinerea, dar si Centrul pentru tineri al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate – coordonat de părintele Adrian Cebotari. 

A fost un eveniment reușit la care au participat 180 elevi, părinți, profesori de limbi moderne, inspector școlar, poeți.

Evenimentul a avut loc la ora 14.00 la Centrul Cultural  „Valentin Uritescu” cu acordul directorilor unităților școlare.

Copiii s-au pregătit cu pliante, colaje, desene, discursuri consistente și cântece în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și maghiară.

În fiecare an, la 26 septembrie întreaga Europă sărbătorește Ziua Europeană aLimbilor printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Europei în diferitele state membre. Europa este un mozaic cultural bogat în care diversele limbi joacă un rol central în conturarea identităților naționale  și regionale. Pe un continent cu peste 200   limbi   vorbite,   comunicarea   devine   esențială pentru promovarea păcii și cooperării între națiuni. Astfel limbile  devin punți de comunicare, înțelegere și respect reciproc.

De-a   lungul   istoriei   Europa   a   cunoscut   numeroase   conflicte cauzate   tocmai   de   diferențele   lingvistice   și   culturale.

Uniunea Europeanăț își promovează, însă, multilingvismul  și dialogul intercultural.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, desfășurată la Constanța

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent a avut loc la Constanța, întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, un eveniment dedicat promovării colaborării și inovării în educație prin proiecte europene și internaționale.

Județul Alba a fost reprezentat cu mândrie de Corina Voicu și Nicoletta Huștiuc, ambele ambasadoare eTwinning,   dar si parte din rețeaua de ambasadori Erasmus. Acestea au contribuit la activități și discuții despre dezvoltarea și implementarea proiectelor educaționale de succes.

După cum ne relata Nicoletta Huștiuc, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir, în agenda conferinței a inclus o gamă variată de activități și prezentări relevante pentru comunitatea eTwinning și Erasmus. Printre principalele puncte de interes s-au numărat exemplele de bune practici din proiectele anterioare, analiza detaliată a activităților derulate în anul precedent și consolidarea legăturii dintre platformele eTwinning și Erasmus. De asemenea, s-a discutat despre implementarea proiectelor de suport atât pentru profesorii începători, cât și pentru cei cu experiență, subliniind importanța sprijinului continuu în comunitatea educațională.

La eveniment au participat și personalități marcante din domeniul educației, cum ar fi Andreea Oprician și Robert Gorgota de la TREMEND România, Magda Cojocea și Irina Petcu din partea Asociației Europene a Profesioniștilor din Educație EDUMI, precum și Florin Tudose de la Asociația „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți!”. Aceștia au adus un plus de valoare conferinței, oferind perspective variate și expertiză în implementarea proiectelor educaționale inovatoare.

„Cu ajutorul echipei NSO, formată din Mirela, Alexandra și Corina, proiectele eTwinning au reușit să ajungă în aproape toate școlile din România. Acest lucru subliniază impactul extins al eTwinning în formarea cadrelor didactice și dezvoltarea unui mediu educațional colaborativ, modern și accesibil.

Întâlnirea a fost o oportunitate valoroasă de colaborare, schimb de idei și de învățare, reflectând angajamentul ambasadorilor de a continua să promoveze și să dezvolte comunitatea educațională din România. Ambasadorii eTwinning sunt, de altfel, persoane resursa fiecare în școala din care provine, în care lucrează. ETwinning este alături de Erasmus parte din Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din  București”, a ținut să precizeze Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Sprijin în ghiozdane și rechizite, pentru elevii claselor speciale de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Membrii Asociației „Implicare și dăruire Cugir 2023” împreună cu „S.C. Elco Business” (Magazin cu produse de papetărie și birotică în Cugir) și-au propus printr-un proiect caritabil să sprijine elevii claselor speciale care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale „Singidava Cugir.

Voluntari locali s-au organizat în echipe și au reușit să disribuie ghiozdane și penare complete cu rechizite pentru copiii reprezentând această categorie de elevi.

Potrivit doamnei Mihaela Bota, (voluntar în acest demers), copiii, părinții și cadrele școlare au adus mulțumiri și s-au bucurat nespus de atenția și de darurile frumoase primate din partea unor oameni deosebiți cu prilejul începutului de an școlar.

„Pentru că acțiunea este rodul muncii unei echipe, organizatorii mulțumesc partenerilor care s-au mobilizat și implicat pentru a face o bucurie unor suflete minunate. Ne-am propus ca faptele bune de acest fel să le continuăm și în perioada următoare”, a precizat Mihaela Bota.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir