cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Momente de neuitat oferite de Garda Apulum pentru elevii din Cugir

Momente de neuitat oferite de Garda Apulum pentru elevii din Cugir

Publicat în 08.12.2015 la ora 20:25

garda-romana-la-cugir-dec-2015Elevii și cadrele didactice de la Școla Gimnazială Nr. 3 și de la Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au fost astăzi beneficiarii unui proiect inițiat de Muzeul Unirii din Alba Iulia, prin care li s-a oferit un cadou de neuitat din partea Gărzii Apulum, compusă din Legiunea XIII Gemina – trupa romanilor, Lupii Apulonului – trupa dacilor, Magna Nemesis – trupa de dans  şi trupa gladiatorilor.

Spectacolul oferit de războinici a reușit să dea viață unor vremuri demult apuse printr-o reconstituire istorică antică, dorindu- se a fi totodată și un preambul al Festivalului Cetăţilor Dacice ce va avea loc în iunie 2016 la Cugir. Atractiva manifestare, aplaudată la scenă deschisă de câteva sute de elevi,  a cuprins prezentarea documentată istoric a costumelor şi armelor trupelor mai sus amintite, lupte organizate sub comenzi în limba latină între daci şi romani  la care au participat şi voluntari din rândul elevilor participanţi la eveniment,  dar şi dansuri ale fetelor din trupa Magna Nemesis.

Coordonatorul Garzii Apulum este Dr. Liviu Zgârciu , şef secţie Relaţii Publice la  Muzeul Unirii din Alba Iulia şi preşedintele Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie. Proiectul coordonat de muzeu se află la trei ani de la prima reprezentație, după Vinţul de jos şi  Alba Iulia. Anul acesta a fost ales Cugirul, tocmai pentru a marca festivalul ce va avea loc în vara anului viitor.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 94 ori

Momente de neuitat oferite de Garda Apulum pentru elevii din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.