Rămâi conectat

Politică

Mihai Nicușor: „Sistem mafiot pus la cale de tripleta PDL-PPDD-PNȚ din comuna Șibot”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mihai-Nicusor-PNLDupă ce ieri, viceprimarul liberal al comunei Șibot, Dacian Herlea, a fost schimbat din funcție, în urma inițiativei primarului PDL, Ilie Tomuș, susținută de votul consilierilor locali ai PDL-PPDD-PNȚ, vicepreședintele PNL Alba, Mihai Nicușor a reacționat dur acuzându-i pe cei care formează majoritatea în Consiliul Local Șibot, că se apropie de un sistem de tip mafiot.

Liberalul a mai anunțat faptul că PNL Alba va ataca în justiție hotărârea Cconsiliului Local de destituire a lui Dacian Herlea și că speră la o decizie favorabilă în acest sens.

În cadrul unei conferințe de presă, Mihai Nicușor, a explicat că PNL se supune principiului democratic potrivit căruia minoritatea se supune majorității însă consideră că ceea ce s-a întâmplat ieri, în cadrul ședinței de CL Șibot, contravine principiului moral al conviețuirii politice pentru interesul cetățenilor din comună.

“Considerăm că acest principiu moral a fost încălcat ieri de către primarul Ilie Tomuș, împreună cu clica ce crează majoritatea în CL PDL, PPDD și PNȚ. În proiectul de hotărâre nu s-a motivat de ce se produce această schimbare a viceprimarului ales Dacian Herlea. Noi credem că aceasta se datorează faptului că a fost foarte corect și cinstit pe perioada mandatului. Menționăm că Dacian Herlea este încă viceprimar al comunei Șibot, până când hotărârea CL va primi avizul de legalitate din partea Instituției Prefectului Alba.”

Potrivit liderului PNL Alba, majoritatea din CL Șibot, respectiv consilierii PDL, PPDD și PNȚ, vor să continue nederanjați politica dăunătoare pentru cetățenii comunei Șibot, de sifonare a banului public, tocmai către buzunarele celor care au votat schimbarea viceprimarui Herlea. Aceștia ar încerca practic să ascundă gravele încălcări ale legii sesizate de organele de control și la care toți consilierii PDL, PPDD și PNȚ s-ar face părtași.

Mihai Nicușor mai susține faptul că “acești consilieri locali conduși de primarul Ilie Tomuș se comportă de parcă Șibotul ar fi feuda primarului sau a dânșilor” și a amintit despre raportul organelor de control prin care sunt semnalate grave prejudicii aduse bugetului comunei Șibot, deci în buzunarul cetățenilor din comună, prejudicii de care consilierii PDL,PPDD și PNȚ s-ar face vinovați.

Pentru a sugera interesele personale ale consilierilor locali din Șibot care au votat schimbarea lui Dacian Herlea, vicepreședintele PNL Alba a dat câteba exemple în acest sens.

“Au votat Matei Rațiu Cosmina de la PNȚ, patronul firmei Romana Costin din Șibot, cel mai mare distribuitor de cuie și aracet pentru primăria comunei Șibot, lucru ce reiese din documentele publice.

A mai votat Lazea Dan, tot de la PNȚ, președintele Asociației Agricole Miorița, care deține mai mult de jumătate din pășunile comunei, fiind datoare primăriri sume considerabile.

A votat și Iosif Valer, consiler PPDD, care a fost instruit cum să voteze de președintele PPDD Alba, Cornel Comșa, că astfel nu îmi explic prezența acestuia în biroul viceprimarului din Șibot, chiar înainte de începerea ședinței de ieri.”

Cele mai mari șanse să fie numitviceprimar în locul lui Dacian Herlea le-ar avea, în opinia lui Nicușor, Vasile Ștef. Acesta a fost viceprimar între anii 2008-2012 și s-ar fi remarcat prin faptul că a închiriat pe numele fiului său “târgul” din comuna Șibot.

O altă situație semnalată de Mihai Nicușor se referă la sora primarului Ilie Tomuș, care nu are nicio funcție în cadrul primăriei, dar care astăzi a amenințat-o pe secretara primăriei să nu mai facă publice informații care sunt de interes public

“În comuna Șibot, în opinia mea, sistemul pus la cale de tripleta PDL,PPDD,PNȚ se apropie de un sistem de tip mafiot, mai ales că astăzi am luat cunăștință de faptul că sora domnului primar d-na Matei  Viorica a amennințat pe secretarul comunei Șibot să nu mai facă publice informații care sunt de interes public. Voi verifica încă odată această informație și dacă este cazul vom interveni acolo unde trebuie, în asfel de situații.

Este o ingerință cruntă a familiei primarului Ilie Tomuș în problemele comunei Șibot, încă o dovadă că familia edilului se comportă ca și când comuna ar fi o feudă a acestora.

Vom ataca în justiție hotărârea Cconsiliului Local și cred că așa cum am obținut la Cugir o decizie favorabilă vom obține și în cazul Dacian Herlea.

Vreau ca primarul Ilie Tomuș să înțeleagă că nu este nimic personal în această chestiune, dar nimeni nu este mai presus de lege și fiecare tyrebuie să răspundă pentru faptele sale”, a mai declarat Mihai Nicușor, vicepreședinte PNL Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Primarul și viceprimarul comunei Ceru Băcăinți au trecut la PSD

cugirinfo.ro

Publicat

în

Corneliu Mureșan, secretar executiv la PSD Alba, a anunțat că primarul Ioan Trif și viceprimarul Ciprian Borza, din comuna Ceru Băcăini, au trecut la PSD. Candidatul pentru funcția de primar al comunei, la alegerile locale, va fi Ciprian Borza.

„Doi oameni de administrație profesioniști, primarul comunei Ceru Băcăinți – Ioan Trif și viceprimarul Ciprian Borza, s-au alăturat echipei PSD Alba. Decizia lor de a se implica activ în proiectele noastre demonstrează încrederea pe care oamenii competenți o acordă valorilor și obiectivelor pe care ni le-am asumat. Cu sprijinul direct al echipei PSD Alba, comuna Ceru Băcăinți se va dezvolta mai mult în următorii ani, iar locuitorii săi vor beneficia de mai multe oportunități și servicii de calitate. Ciprian Borza, viceprimarul comunei Ceru Băcăinți, va candida pentru funcția de primar la alegerile locale, fiind susținut de Ioan fiind susținut de Ioan Trif și de colegii din organizația locală și județeană a PSD Alba”, a transmis Corneliu Mureșan.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Comunicat de presă | Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

Sute de locuitori din Cugir au semnat, în câteva ore, petiția inițiată de organizația locală a PSD Alba și Corneliu Mureșan, care vizează reducerea tarifelor la apă potabilă și canalizare. La cortul organizat de Partidul Social Democrat, s-a format chiar o coadă, oamenii așteptând la rând. Acest fapt reconfirmă că inițiativa PSD Alba se bucură de susținerea și încrederea comunității locale.

Lucrurile privind apa și canalizarea sunt cât se poate de clare și simple: tarifele la aceste utilități au crescut constant în ultimii 8 ani, iar creșterile de prețuri vor continua și în următorii ani. Astfel, dacă în 2017, tarifele pentru apă și canalizare erau 5,87 de lei/mc, astăzi sunt 15,32 de lei/mc, iar în 2028 vor fi 17,18 lei/mc (dacă nu chiar și mai mari), potrivit strategiei de tarifare ELABORATE de Asociația APA Alba, din care fac parte, în majoritate covârșitoare, primari PNL. Această strategie a fost propusă de către APA CTTA Alba, firma de casă a Consiliului Județean Alba, ambele instituții conduse de PNL Alba și Ion Dumitrel.

ANRSC nu impune prețurile! În zadar bocitoarele PNL invocă vina ANRSC, instituție cu rol de reglementare. ANRSC ar fi aprobat strategia de tarifare și dacă prețurile erau mai mici, așa cum a cerut PSD. Strategia de tarifare și prețurile mari la apă și canalizare sunt instituite și asumate de către PNL, întrucât Asociația APA Alba, condusă de PNL-istul Dorin Nistor, a ELABORAT planul de tarifare.

În timp ce noi plătim cele mai mari tarife la apă și canalizare din regiune, APA CTTA Alba realizează profituri de 3,3 milioane de euro pe an, iar șefii instituției se îmbogățesc, având salarii de lux. Și nu vorbim despre o cu un management performant, ci de una care deține monopol pe servicii și face bani din facturile mari pe care noi le plătim.

Așadar, PSD Alba și PSD Cugir fac apel la cetățeni să semneze, în continuare, petiția pentru scăderea tarifelor! La nivel de județ petiția a strâns mii de semnături, la doar câteva zile după ce a fost lansată.

PSD Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

USR Cugir cere scăderea tarifelor la apă potabilă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

În ședința care a condus la majorarea tarifelor la apă și canalizare începând cu 01.09.2023, CONSILIERII LOCALI USR CUGIR AM FOST SINGURII CARE AM VOTAT ÎMPOTRIVA MAJORĂRII TARIFELOR la apă – canalizare, însă majorarea a fost aprobată din cauza votului acordat de consilierii locali PNL și PSD care au majoritate în Consiliul local.

Pentru ca să înțelegeți de ce votul lor a făcut diferența, componența Consiliului local Cugir, stabilită în urma alegerilor locale din anul 2020, este următoarea: 4 consilieri USR, 5 consilieri PSD și 10 consilieri PNL.

Și din cauza votului lor, alături de hotărârile similare luate în celelelalte consilii locale din județ, a fost aprobată o creștere inițială de 11,47% pentru tariful la apă și de 18,88% pentru canalizare începând cu 01.09.2023, la care se vor adăuga și alte creșteri procentuale ale tarifelor la apă – canalizare, în fiecare început de an, până în anul 2028, fără să mai fie nevoie de trecerea eventualelor proiecte de majorare a tarifelor prin consiliile locale. Astfel, din păcate o nouă majorare a tarifului se va face simțită în buzunarele cugirenilor începând chiar din această lună, 6,17% pentru prețul la apă și 2,49% pentru prețul la canalizare.

Pentru că dorim să continuăm acțiunile de reprezentare, apărare și promovare a intereselor cugirenilor din Consiliul local Cugir și în afara acestuia, USR Cugir va iniția în perioada următoare o campanie de strângere de semnături în Cugir cu scopul de a determina SC APA C.T.T.A. SA Alba să scadă tarifele la apă – canalizare. Campania se va desfășura începând cu acest weekend, în stradă și la sediul USR din Cugir și se va extinde ulterior pe teritoriul întregului județ, prin organizațiile locale USR Alba. După strângerea semnăturilor, acestea vor fi înaintate operatorului de furnizare a apei SC APA C.T.T.A. SA și Asociației     ,,Apa Alba”, însoțite de o petiție justificată pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare. Pentru acest demers, prin care dorim ca cetățenii orașului nostru să nu mai fie afectați în continuare de aceste majorări care nu se reflectă în calitatea serviciilor, avem nevoie de sprijinul fiecărui cugirean.

Considerăm nejustificat nivelul actualelor tarife din Alba raportat la costurile de captare, filtrare și tratare a apei, costurile legate de epurare și mai ales lipsa investițiilor necesare infrastructurii de operare. Lipsa investițiilor în infrastructură conduce la pierderile semnificative de apă pe care tot locuitorii județului nostru le plătesc lunar. De exemplu, din datele oficiale, pierderile declarate de APA CTTA SA Alba pe anul 2022 au fost de 33%. Investițiile și nu lipsa investițiilor justifică majorări de tarife. Alte nemulțumiri, sunt legate de formula de calcul (un cinică, care a condus automat la majorarea tarifelor și a cărei date nu pot fi verificate statistic) și tariful stabilit unilateral de către furnizorul de apă, aceasta fiind o condiție absurdă, aprobată tot în urma votului politic din consiliile locale.

Este inadmisibil ca locuitorii din județul Alba să plătească cele mai mari tarife la apă – canalizare din toată regiunea, județele învecinate Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Bihor și Cluj având tarife mai mici la apă – canalizare față de județul nostru (a se vedea mai jos tabelul prețurilor pentru operatori regionali la 01.01.2024 – Județul Alba și județele învecinate), în timp ce tariful la canalizare este al 7-lea cel mai mare tarif din țară.

Solicitarea noastră din petiția pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare va fi să avem tarife decente, asta înseamnând să ne încadrăm sub media de la nivel național, nicidecum în prima treime cum se întâmplă acum.

PREȚURI/TARIFE AVIZATE/APROBATE DE ANRSC pentru operatori regionali la 01.01.2024 (Județul Alba și județele învecinate):

Nr. crt. Denumire operator Preţ apă potabilă lei/mc, exclusiv T.V.A Tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A Preț apă și tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A.
1. S.C. C.T.T.A. S.A. Alba 6,94 7,21 14,15
2. APA CANAL Sibiu S.A. 5,12 3,89 9,01
3. APAVIL S.A. Râmnicu Vâlcea 4,99 5,24 10,23
4. S.C ACTIVITATEA GOSCOM S.A. Orăștie 5,02 4,20 9,22
5. S.C. APA PROD S.A. Deva 7,92 5,14 13,06
S.C. APA SERV VALEA JIULUI S.A. Petroşani 6,36 4,22 10,58
6. S.C. COMPANIA DE APĂ Oradea S.A. 5,83 4,66 10,49
7. COMPANIA DE APĂ SOMEȘ S.A. Cluj Napoca 5,12 5,43 10,55
8. COMPANIA AQUASERV S.A. Târgu Mureş 7,10 6,22 13,32

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir