Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Meșterul popular Constantin Perța omagiat post-mortem, la cea de-a XII-a ediție a a Festivalului „Sărbătoarea Salcâmilor” de la Ceru Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 20 mai 2018, a avut loc la Ceru Băcăinți cea de-a XII-a ediție a Festivalului ,,Sărbătoarea Salcâmilor”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul local Ceru Băcăinți, cu sprijinul Consiliului Județean Alba. 

Programul manifestărilor artistice a fost întregit în acest an cu un eveniment cultural de marcă, prin omagierea post-mortem, la 80 de ani de la nașterea sa,  a meșterului popular Constantin Perța, o personalitate a comunei care a reușit să o facă cunoscută prin creațiile sale, pe toate meridianele lumii. Cu acest prilej, în semn de prețuire veșnică a fost dezvelită la centrul etnografic din localitate, o placă comemorativă cu chipul meșterului popular realizată de artistul plastic albaiulian, profesorul Romi Adam.

Acest lucru a fost posibil prin implicarea umană dar și financiară a directorului SC Apă-CTTA Alba, domnul ing. Ștefan Bardan, fiu al comunei provenit dintr-o familie de intelectuali care și-au adus de-a lungul timpului o mare contribuție la iluminarea culturală, educativă dar și spirituală a comunei Ceru Băcăinți.

Placa comemorativă a fost sfințită de pr. Remus Stoica fiind dezvelită în prezența domnului Ion Dumitrel – președinte al Consiliului Județean Alba, domnului Alexandru Pereș – senator în Parlamentul României, a domnului Ioan Trif – primar al comunei Ceru Băcăinți, a domnului Ștefan Ciprian Borza – viceprimar al comunei Ceru Băcăinți și a domnului Clement Negruț – președinte al PMP Alba. Au fost prezente și doamnele Cristina și Mariana Perța, nepoate ale meșterului popular Constantin Perța.

Manifestările au continuat cu spectacol folcloric la care au luat parte alături de formații și artiști din comuna gazdă și Ansamblul folcloric al Casei de Cultură ,,Ioan-Budai Deleanu” din Geoagiu, jud. Hunedoara, Ansamblul folcloric ,,Vințana” din Vințu de Jos și Ansamblul folcloric ,,Mărginenii” din Căpâlna.

Meșterul popular Constantin Perța s-a născut în 1938 în comuna Ceru Băcăinți. Încă din copilărie a îndrăgit cioplitul în lemn care avea să-l facă unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din România. Autodidact fiind s-a specializat în cioplit linguri reușind să lase o colecție impresionantă de linguri cu modele unicat, aflate în colecții muzeale sau particulare. Alături de aceste lucrări de artă populară, meșterul Constantin Perța, supranumit ,,meșterul sihastru al Apusenilor” a confecționat și obiecte de uz casnic, mobilier mic sau obiecte de înfrumusețare a locuinței, piesele sale de senzație fiind lanțuri de diferite dimensiuni realizate dintr-o singură bucată de lemn. Meritele sale deosebite au fost recunoscute, apreciate și recompensate de specialiști cu numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Mai mult decât atât, Constantin Perța a fost primit alături de alți ași ai meșteșugurilor tradiționale ca membru în Academia Artelor Tradiționale de la Muzeul ASTRA din Sibiu iar în anul 2011 a fost declarat Tezaur Uman Viu într-un proiect al UNESCO de salvgardare a patrimoniului material și imaterial mondial. În anul 2015, înainte cu un an de decesul său, a fost decorat de Președinția României pentru merite culturale deosebite.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Autoturism în flăcări pe Autostrada A1, în zona localității Șibot. Au intervenit pompierii miltari din Sebeș

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină pe Autostrada A1, în zona localității Șibot, după ce un autoturism a luat foc.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe Autostrada A1, in zona loc Sibot, sens Sebes – Orastie. Fară victime. Forțe alocate: 1 x ASAS”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul a fost lichidat. A ars generalizat un autoturism”, a mai transmis ISU Alba


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 22 de ani din Șibot reținut de polițiști, după ce și-a agresat mai mulți membrii din familie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 6 iunie 2024, în jurul orei 23.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au intervenit la o locuință din comuna Șibot unde a fost semnalat un scandal în familie.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că, pe fondul unor discuții contradictorii și al consumului de alcool, un tânăr de 22 de ani și-ar fi agresat mama, tatăl vitreg și pe fratele vitreg, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale.

Față de tânărul violent a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Totodată, față de acesta a fost emis un ordin de protecție provizoriu prin care i-a fost interzis să se apropie de membrii familiei sale.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 20 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis un autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 5 iunie 2024, în jurul orei 14.00, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au depistat un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Săliștea, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fără ca autoturismul să fie înmatriculat în circulație.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir