Ştiri din zonă
Meșterul popular Constantin Perța omagiat post-mortem, la cea de-a XII-a ediție a a Festivalului „Sărbătoarea Salcâmilor” de la Ceru Băcăinți
Duminică, 20 mai 2018, a avut loc la Ceru Băcăinți cea de-a XII-a ediție a Festivalului ,,Sărbătoarea Salcâmilor”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul local Ceru Băcăinți, cu sprijinul Consiliului Județean Alba.
Programul manifestărilor artistice a fost întregit în acest an cu un eveniment cultural de marcă, prin omagierea post-mortem, la 80 de ani de la nașterea sa, a meșterului popular Constantin Perța, o personalitate a comunei care a reușit să o facă cunoscută prin creațiile sale, pe toate meridianele lumii. Cu acest prilej, în semn de prețuire veșnică a fost dezvelită la centrul etnografic din localitate, o placă comemorativă cu chipul meșterului popular realizată de artistul plastic albaiulian, profesorul Romi Adam.
Acest lucru a fost posibil prin implicarea umană dar și financiară a directorului SC Apă-CTTA Alba, domnul ing. Ștefan Bardan, fiu al comunei provenit dintr-o familie de intelectuali care și-au adus de-a lungul timpului o mare contribuție la iluminarea culturală, educativă dar și spirituală a comunei Ceru Băcăinți.
Placa comemorativă a fost sfințită de pr. Remus Stoica fiind dezvelită în prezența domnului Ion Dumitrel – președinte al Consiliului Județean Alba, domnului Alexandru Pereș – senator în Parlamentul României, a domnului Ioan Trif – primar al comunei Ceru Băcăinți, a domnului Ștefan Ciprian Borza – viceprimar al comunei Ceru Băcăinți și a domnului Clement Negruț – președinte al PMP Alba. Au fost prezente și doamnele Cristina și Mariana Perța, nepoate ale meșterului popular Constantin Perța.
Manifestările au continuat cu spectacol folcloric la care au luat parte alături de formații și artiști din comuna gazdă și Ansamblul folcloric al Casei de Cultură ,,Ioan-Budai Deleanu” din Geoagiu, jud. Hunedoara, Ansamblul folcloric ,,Vințana” din Vințu de Jos și Ansamblul folcloric ,,Mărginenii” din Căpâlna.
Meșterul popular Constantin Perța s-a născut în 1938 în comuna Ceru Băcăinți. Încă din copilărie a îndrăgit cioplitul în lemn care avea să-l facă unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din România. Autodidact fiind s-a specializat în cioplit linguri reușind să lase o colecție impresionantă de linguri cu modele unicat, aflate în colecții muzeale sau particulare. Alături de aceste lucrări de artă populară, meșterul Constantin Perța, supranumit ,,meșterul sihastru al Apusenilor” a confecționat și obiecte de uz casnic, mobilier mic sau obiecte de înfrumusețare a locuinței, piesele sale de senzație fiind lanțuri de diferite dimensiuni realizate dintr-o singură bucată de lemn. Meritele sale deosebite au fost recunoscute, apreciate și recompensate de specialiști cu numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Mai mult decât atât, Constantin Perța a fost primit alături de alți ași ai meșteșugurilor tradiționale ca membru în Academia Artelor Tradiționale de la Muzeul ASTRA din Sibiu iar în anul 2011 a fost declarat Tezaur Uman Viu într-un proiect al UNESCO de salvgardare a patrimoniului material și imaterial mondial. În anul 2015, înainte cu un an de decesul său, a fost decorat de Președinția României pentru merite culturale deosebite.
Ştiri din zonă
Incendiu izbucnit la o casă din Săliștea. Intervin pompierii militari din Sebeș
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină joi, 23 ianuarie 2025, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Săliștea.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în localitatea Săliștea. Din informațiile primite de la apelant incendiul se manifesta la o locuință. Forțele alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.
UPDATE: „Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului pe aproximativ 20 mp. Se lucrează pentru stingerea acestuia”, a mai transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Două persoane au ajuns la spital, după ce s-au răsturnat cu ATV-ul într-un pârâu de pe marginea DJ 107U, între Valea Mare și Ceru-Băcăinți
Luni, 6 ianuarie 2025, în jurul orei 14.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DJ 107U.
Polițiștii Serviciului Rutier Alba au constatat că un bărbat de 35 de ani, din municipiul Petroșani, județul Hunedoara, în timp ce conducea un ATV, pe DJ 107U, între localitățile Valea Mare și Ceru-Băcăinți, nu ar fi adaptat viteza de deplasare și a părăsit partea carosabilă, rasturnându-se într-un pârâu.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a pasagerei, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Petroșani, fiind transportați la spital, pentru efectuarea unor investigații medicale de specialitate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ştiri din zonă
Mai multe familii din Tărtăria au pus mână de la mână și au împodobit strada, de sărbători
Costurile bucuriei de Crăciun și Anul Nou s-au ridicat la aproximativ 300 – 400 de lei de familie. Este al treilea an când comunitatea de pe strada Doba din Tărtăria se unește în spiritul sărbătorilor de iarnă încercând să aducă culoare și nu în ultimul rând spiritul specific perioadei din an.
N-a fost muncă ușoară. Operațiunile de împodobire au debutat la jumătatea lunii noiembrie și au fost finalizate în pragul Crăciunului, după eforturi de zi cu zi. Primăria a contribuit și ea, cu un utilaj ce a ajutat la bunul demers al faptelor de bine.
Strada Doba din Tărtăria, comuna Săliștea, se poate lăuda, fără urmă de modestie, cu faptul că poate rivaliza, în tainele împodobirii și bucuriei sărbătorilor de iarnă, chiar și cu orașe măricele sau mari din județul Alba, ori chiar din întreaga țară, iar cheia succesului pare să fie voluntariatul în comunitate, precum declară Daniel Jurj.
„A fost initiațiva tuturor de pe stradă, ne-am întâlnit într-o seară și am zis: Hai sa împodobim strada!. Am pus fiecare niște bănuți, am cumpărat instalații și ne-am apucat de împodobit. Am vrut să facem frumos pentru toată lumea, nu numai pentru noi. Am vrut să se bucure oamenii. Și vin în fiecare seară, încontinuu de când am terminat. Vin oameni de la Săliștea, de la noi din Tărtăria toți au venit. Vin cu mașinile, se uită, fac poze și pleacă. A fost chiar frumos”, a declarat Cornel Jurj, unul dintre tinerii organizatori.
Primarul comunei Săliștea din județul Alba, de care aparține satul Tărtăria, a rămas plăcut impresionat de inițiativa cetățenească și atmosfera feerică. Edilul a lansat chiar și un îndemn: „Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria”.
„În fiecare an, am fost surprins să văd case frumos „îmbrăcate” în luminițe pentru Crăciun, însă, ce m-a impresionat cu adevărat a fost o stradă „îmbrăcată” pentru Crăciun de locuitorii acelei zone. Oamenii s-au adunat, fiecare a contribuit cu ce a putut, și au transformat strada într-un loc luminat și călduros, un loc plin de lumina pentru toți cei care trec pe acolo găsiți inclusiv bomboane de Crăciun (pe banca situată la intrarea în zona luminată). Sunt profund entuziasmat și inspirat atunci când văd cum oamenii se unesc pentru a face ceva frumos, nu doar pentru ei, ci pentru toți cei din jur. Aceste gesturi mă fac să cred cu tărie că avem șansa unui viitor mai bun, dar doar ÎMPREUNĂ, uniți că o comunitate.
Dacă ar fi să-mi pun o dorință la început de an 2025, această ar fi: „Doamne, ajută la o comunitate unită și sănătoasă!” Știu că, cu ajutorul vostru, oameni faini, dorința mea se va îndeplini! Nimic fără Dumnezeu, iar când suntem buni unii cu alții, Dumnezeu zâmbește de sus și ne răsplătește cu mai multă bunătate. Să fim împreună pentru un an nou plin de provocări, dar și de ajutor reciproc cu voie bună! Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria.” a transmis primarul comunei Săliștea Gherman Ioan, de care aparține satul Tărtăria.
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro