Rămâi conectat

Cugireni

Mărturisiri de suflet ale poetei Maria Trif, din Cugir: „Creatia artistică, literară în special, ne înnobilează și îmbogățește spiritual”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanca Maria Trif este dovada vie a faptului că pasiunea pentru poezie, emoția  perseverată în creație, poate încununa un talent cu succes, cu afirmare, indiferent de vârstă.

Poeta Maria Trif s-a născut pe 7 mai 1960, în Lancrămul lui Blaga, înainte cu un an și-o zi, ca marele poet și filosof să se mute pe steaua nemuririi sale.

Ce fir misterios, plăpând, al împletirii poetice o fi coborât marele poet din steaua sa spre a-l așeza în sufletul sensibil al viitoarei poete? Ce ursitoare s-a trezit din somn spre a ajunge, în sfârșit, în visele autoarei? Nu vom ști niciodată, dar, încă de mică, Mariei i-a fost remarcată sensibilitatea și înclinația sa spre visare, spre literatură.

Plăcerea ei cea mai mare, cultivată și de către mama sa – la rându-i o cititoare înfocată – era de a se cufunda în lectura unei cărți, de a participa, cu toată emoția sufletului, la acțiunea ficțiunii, de a se lasă în voia plasmuirii… Dădea, fără rezerve sau regret, jocurile copilăriei în schimbul clipelor de lectură și reverie.

Din păcate, a cunoscut de timpuriu durerea trecerii în neființă a părinților ei, durere de neînțeles și de neacceptat de mintea și sufletul unui copil.

Poate tocmai vâltoarea tulbure a valurilor în care a aruncat-o destinul, lupta pentru supraviețuire, au tinut-o departe de creativitate, de plăcerea ei de a „împleti” cuvinte.

• Completarea studiilor și debutul editorial

După terminarea cursurilor elementare și gimnaziale, Maria Trif a fost elevă a colegiului „David Prodan” din Cugir, oraș în care s-a și stabilit după terminarea studiilor, oraș în care ea și soțul ei și-au întemeiat un cămin.

Poeta își amintește că prima poezie, creatie personală, s-a încumetat s-o recite la una din orele de literatură, în anul doi de liceu, într-o activitate intitulată „Ghicește autorul”. Surprinsă, profesoara a felicitat-o pentru poezie și a sfatuit-o să nu-și risipească talentul.

Între anii 2002 – 2010, viitoarea poetă a locuit în Italia, la Torino, timp în care a uitat complet de pasiunea ei. A activat la Cenaclul Literar Solaris Cugir, i-au apărut poezii în revista „Toamna Cugireana” și a fost „adoptată” primită în rândul membrilor „Cenaclului Literar Lucian Blaga” de la Sebeș. Între anii 2015 – 2019. Maria Trif a debutat editorial târziu, la 54 de ani, în 2014, cu volumul de versuri „Ferestre în amurg”. Au urmat volumule ,,Zbor de primavară”, apărut în 2016, apoi, în 2019 „Ningă-ne salcâmii” și cel din urmă volum, sperăm să nu fie ultimul, a aparut în anul acesta, 2021, și se intitulează ,,Verde-târziu”.

A fi sau a nu fi – (Din volumul de debut „Ferestre în amurg”)

De mi-e dimineață sau după amiază

Pasul mă întreabă, nu știu ce să-i spun!

Drumul mă mai cheamă și dorința-i trează,

Dar mă arde talpa și-i miros de fum.

De sunt începutul sau sunt pe sfârșite,

Încă mai citesc dintr-un scurt cuprins,

Cu lumina slabă, mai pe intuite,

Înc-un rând, o filă… lampa nu s-a stins.

De oi fi un astru sau meteorit,

Încă mai lucesc într-un colț de cer, 

Încă mai privesc înspre răsărit,

Cât mai sunt lumină, mai rămân mister.

Lacrimile-mi curg, pe-un picior de vers

Mă pierd și m-adun într-o poezie,

Slovele-mi sunt vii, încă nu s-au șters,

Înc-un lung poem aș mai vrea a scrie!

Debutul, după cum recunoaște și poeta, a fost destul de timid și stângaci, „întâmplat” mai degrabă la îndemnul prietenilor.

În revista ,,Rapsodia” criticul literar, Silviu Guga, scrie: „Pe lângă multele stângacii,  găsim în acest volum de debut o emoție bine învăluită în imagini delicate, deopotrivă melancolice și luminoase…”

Cam în aceeași linie se încadrează și volumul „Zbor de primăvară”.

„…Urmatoarele volumele (scrie criticul Silviu Guga) „Ningă-ne salcâmii” și „Verde-târziu” sunt ale unei poete „experimentate” capabilă să confere un fior liric autentic poemelor sale.

Îndemn  – (Din vol. „Zbor de primăvară”)

Imun la fantezie, nici nu mai simți, străine

Cum te afunzi în golul afundului profund;

Tot mai adânc prin eul ce s-a pierdut de sine,

Cu cât mai plin de lume, cu-atât îți ești mai surd!

Mai dă-ți, cu drag, binețe, mai uităte-n oglindă,

Ia-ți brațul tău de mână și ieși dintre atei!

Sunt mulți sosiți în Gară, plecarea să și-o prindă, 

Nu-ți pierde-ntreg născutul, nu te muri ca ei!

Învață de la păsări cum duc înaltu-n spate

Și crește-ți aripi calde pe omoplații frânți;

De pe privirea strâmtă, dă-ți vălul la o parte

Și va albi pământul de îngeri coborâți!

Mai puneți o poveste sub gânduri, la culcare

Mai prindeți nazuința sub brațul părții stângi,

Trezeste-ți inorogii, înhamă Carul Mare

Și-aprinde-o clipă cerul sub care-o să te stingi! 

Are aceeași înclinație spre melancolie, dar elegiile realizate au individualitate. Cititorii, dar și criticii vor remarca, cu siguranță, capacitatea talentului de a o înscrie pe Maria Trif în sfera viabilă a poeziei. Poezii semnate de Maria Trif au fost publicate în revistele literare „Discobolul” (revistă care apare la Alba Iulia sub egida Uniunii Scriitorilor din România) „Cenaclul de la Păltiniș” și „Extemporal Liric”.

Ningă-ne salcâmii – (Din vol. „Zbor de Primăvară”)

Pe gruiul blând salcâmii-și fac de cap

Ningând curat povestile-nflorite,

Tu mă cuprinzi atât cât să te-cap,

Să-ți fiu îndeajuns tot, iubite!

Eu te inspir adânc, cât să-mi rămâi

Tulburător parfum în de-aniezi de vară,

Minunea caldă-a focului dintâi

Ce-a coborât lumina-n ochi de seară.

Tu pe-un versant iar eu pe celălalt, 

Căutători de ceruri largi, deschise,

În pregătirea ultimului salt

Spre văile de simțăminte ninse.

Versantul stâng e cel mai neumblat,

Pe-aici vin ciute și se-arată cerbii,

Aici, în așteptarea celuilalt,

Nicicând nu se usucă firul ierbii.

Voi fi aici, la margine de crâng,

Uitând de frigul din Strâmtoarea lumii.

Îți voi aprinde dimineți, pe rând,

Să știi s-ajungi… Și ningă-ne salcâmii!

Poeta Maria Trif nu încetează să brodeze pe pânza viselor ei de cuvinte, în culori personale, întru definirea tabloului unui nou volum de poezie.

Verde-târziu – (Din vol. „Zbor de Primăvară)

Iar mă prinde seara gând în gând cu tine;

Luna se răsfrânge-n verdele târziu

Al poveștii care te-a purtat spre mine, 

Să îmi ții de lume-n marele pustiu. 

Ne vorbim de câte-n ceruri și în stele, 

De alinierea aștrilor rotunzi, 

Tu din adâncimea tulburării mele, 

Eu din limpezimea-n care mă cufunzi. 

Și-mi arăți că, totuși, se mai nasc izvoare, 

Chiar din neclintirea muntelui acerb, 

Că-n privirea caldă-a unei căprioare 

Se topește colțul cornului de cerb. 

Am uitat cu totu-a câta zi ne ține 

Prinși de calendarul timpului lumesc;

Stând de strajă clipei, mi-e atât de bine

Și-mi aduc aminte doar că te iubesc!

• Mesajul artistei către iubitorii de poezie și creatorii de artă

Creatia artistică, literară în special, ne înnobilează și îmbogățește spiritual, irigă câmpul sufletelor noastre, salvându-ne de la o iminentă ariditate interioară.

Poezia derivă dintr-o vibrație emoțională, dintr-un vis…

Dați aripi viselor, dați viață vibrației voastre emoționale!

Doamna Maria Trif vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne prezenta frumoasele dumneavoastră realizări artistice și vă dorim ca toate gândurile să vi se împlinească!

A consemnat,
Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Cugireanul Sovereşan Andrei, RECORD de parcurgere a „Via Transilvanica”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanul Andrei Sovereșan a reușit să parcurgă Via Transilvanica într-un timp record. Tânărul a alergat 1.400 km în 15 zile, iar performanța sa este cu atât mai de apreciat cu cât a străbătut întregul traseu pe caniculă și temperaturi insuportabile.

Scopul său, să strângă bani cu care să achiziționeze o mașină cu care să transporte gunoaiele adunate de el și voluntarii asociației Raw Nature Experience de pe munte. Inițiativa lui Andrei vine după șapte ani de când începea o altă aventură – Arc peste Carpati – un proiect prin care a alergat întreg arcul carpatic, în urma căruia s-a înființat Asociația Raw Nature Experience.

„Am luat atunci la pas sălbăticia munților din România, sperând ca pe viitor să se adune mai mulți oameni și/sau ONG-uri care sa refacă traseele turistice și mai ales să se găsească și alți nebuni frumoși care să parcurgă acest traseu”, spune tânărul.

În 2024, în aceeași lună pe care a ales-o în 2017 pentru a alerga în natură, a pornit într-o nouă aventură – Alergarea pe Via Transilvanica de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin.

„Distanța e cam aceiași, doar diferența de nivel este semificativ mai puțină și în plus traseul este marcat scăpându-mă de problemele de orientare. Și pentru că la sfârșitul acestei luni voi avea și ziua de naștere, îmi doresc să strâng cât mai multe fonduri pentru campania Wheels for Nature a asociației Raw Nature Experience”, declara cugireanul în urmă cu două săptămâni.

Și iată că, după 15 zile pe drum, Andrei a ajuns duminică dimineața, în jurul orei 4.00, la Drobeta Turnu Severin, la Poarta Amfiteatrului Roman: ”Este ora 4:04 dimineața și ajung la poarta Amfiteatrului roman din Drobeta-Turnu Severin după a 15-a zi pe Via Transilvanica.

Dorind să închei traseul și să mă întorc acasă după mai mult de două săptămâni hoinarite pe poteci, am decis să continui sa alerg până la finish, chiar dacă aveam să depășesc cu mult orele alergate până acum în fiecare zi.

Așa am reușit să alerg astăzi ultimii 145.18 km cu 4091 m. diferență de nivel in 21 de ore și 57 minute. Mulțumesc Mijache Andrei pentru revitalizare și pentru că m-ai convins sa termin toată etapa aceasta într-o singură zi”, a scris Andrei pe Facebook imediat după finalizarea traseului.

Andrei a avut și un scop precis pentru care a alergat pe Via Transilvanica și anume strângerea de fonduri pentru ca asociația sa Raw Nature Experience să poată achiziționa o mașină cu care să transporte gunoaiele pe care el și voluntarii le adună de pe munte.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au donat până acum pentru cauza pentru care alerg. Voi ați făcut posibil să triplăm targetul propus. Donațiile sunt deschise în continuare și orice donatie ajută foarte mult. De astăzi voi lua o binemeritată pauză de la alergare, dar sper ca acest timp pe care l-am petrecut pe Via Transilvanica să aibă un ecou cat mai mare, mai ales pentru cauza pe care am sustinut-o”, concluzionează Andrei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Noja Paladia, cea mai vârstnică persoană din Cugir a împlinit 109 ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Noja Paladia cu domiciliul în oraşul Cugir (strada Râul Mic) se numără printre cele mai vârstnice persoane din județul Alba și se pare, printre cele mai longevive femei din România. Ea a împlinit astăzi, 20 iulie 2024, venerabila vârstă de 109 ani.

Ca aproape în fiecare an, reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Cugir s-au deplasat și de această dată la domiciliul sărbătoritei pentru a o felicita, în cadrul unei delegații din care au făcut parte: Simion Voișan – președintele asociației, Vistian Blaga – vicepreședinte și fost președinte CARP Cugir, Maria Bărăbanț, contabil șef în cadrul asociației de pensionari.

Și-a exprimat plăcerea să ia parte la eveniment și col.(rtr.) Nicolae Panduru – președintele filialei Alba a A.N.C.M.R.R.

Noja Paladia s-a născut în 1915, a avut o viaţă liniştită pe care şi-a dedicat-o familiei. A fost căsătorită mai bine de 45 de ani şi spune că cea mai mare avere pe care a strâns-o până la vârsta de 109 ani sunt copii, nepoţii şi strănepoţii.

Întrebată care crede că este secretul longevităţii mamei sale, fiica sa mai mică Didina (în grija căreia se află sărbătorita) ne-a mărturisit că toată viaţa a consumat doar produse din gospodăria proprie sau de la oamenii din satele de munte aparţinătoare Cugirului. În plus, Noja Paladia obisnuiește să-şi petreacă timpul liber citind, mai ales cărti de istorie şi geografie.

La cei 109 ani, Paladia este pe picioare, se plimbă prin casă, dialoghează, însă auzul şi văzul i-au cam slăbit. Acest lucru nu o împiedică să se bucure de familie şi de cei care o vizitează.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Vasile Hârjoc, oprire la Primăria Cugir în cadrul turului Europei pe bicicletă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 1 iulie și 13 octombrie 2024, atletul cugirean parcurge o buclă pe bicicletă și participă la o serie de concursuri de atletism în Europa.

Pe data de 1 iulie a pornit, cu bicicleta, din București înspre – Paris – Göteborg – Canfranc – Bucureşti. Pe parcursul traseului amintit, pe 7 iulie 2024, participă la un concurs de pregătire, Campionatul Naţional de Alergare Montană la Stâna de Vale, proba de trail 33km.

Paris, Franța: ca ţintă de sosire pe data de 26 iulie, de faţă la deschiderea Jocurilor Olimpice;

Göteborg, Suedia: ţintă de sosire pe 18 august, având apoi start în proba de 10km la Campionatul Mondial Masters de Atletism, apoi probele de cros 6km pe 20 august şi semi-maraton pe 24 august;

Canfranc, Spania: ţintă de sosire pe 14 septembrie, start în proba de trail 34km, D+ 2000m, la Campionatul Mondial Masters de Alergare Montană;

Bucureşti, închiderea buclei: ţintă 13 octombrie, start în proba de maraton la Campionatul Mondial Masters.

La vizita domnului Hârjoc în cadrul primăriei, viceprimarul Călin Furdui a apreciat eforturile continue pe care le depune sportivul nostru, unde reprezintă cu onoare orașul Cugir și obține rezultate de excepție de fiecare dată.

„Îi urez putere de muncă în continuare și noi performanțe în competițiile ce urmează, unde va reprezenta din nou România și orașul Cugir și îl asigur de susținere în continuare din partea Primăriei Orașului Cugir.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir