Ştiri din zonă
Licitație de aproape UN MILION de lei pentru reabilitarea dispensarului medical din comuna Săliștea
Primăria comunei Săliștea a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Execuție lucrări reabilitare dispensar medical uman, comuna Săliștea”. Valoarea totală estimată a contractului este de 940.602.17 de lei.
Clădirea propusa cu destinaţia de dispensar medical uman se desfăşoară pe un nivel P – (parter), cu dimensiunile exterioare maxime de 17.80 m x 23.20 m.
Fundaţiile sunt din beton amnat, de tipul continui, sub pereţii portanţi.
Pereţii interiori si exteriori sunt realizaţi din diafragme de zidărie, cu grosimea de 45cm, respectiv 70 cm. Pereţii exteriori vor fi placaţi cu termosistem in grosime de 15 cm.
Planşeul de peste sol se va realiza din beton armat iar planseul peste parter se va realiza din grinzi de lemn ecarisat.
Lucrări propuse
– lucrări de subzidire si camasuire fundaţii pe exterior;
– hidroizolarea fundaţiilor;
– executarea unei centuri de beton armat peste pereţii portanţi ai construcţiei;
– refacerea şarpantei din lemn si a invelitorii;
– executare buiandrugi peste golurile noi create;
– termoizolare construcţie cu termosistem conform audit energetic;
– termoizoiarea planseului peste parter;
– schimbarea pardoselilor si a tamplariei din lemn;
– refacerea tencuieloior si a finisajelor interioare-exterioare;
– reabilitarea coşurilor de fum;
– executarea unui trotuar de protecţie in jurul clădirii;
– refacerea sistemului de colectare si indepartare a apelor pluviale;
– dotarea cu echipamente si mobilier specific;
– refacerea instalaţiilor de încălzire, sanitare si electrice;
– executarea instalaţiilor privind securitatea la incendiu; instalaţii de semnalizare si detecţie, instalaţie de iluminat de siguranţa;
– executare instalaţi de curenţi slabi: supraveghere video, internet;
– executare instalaţi de ventilaţie;
– executare unei instalaţii fotovoltaice privind eficientizarea energetica a construcţiei;
Atât pentru interior cât şi pentru exterior s-au ales soluţii şi finisaje compatibile cu materialele propuse pentru sistemul structural adoptat.
– suprafeţe tencuite şi zugrăvite în culori pastel;
– pardoseli din tarkett si gresie;
– placări cu faianţă pe o înălţime de 2,1 Om G.S.;
– reţelele de instalaţii poziţionate în pereţi sau în pardoseala;
1. Oficina locală de distribuţie – încăperea în care are acces publicul, unde se face vânzarea şi eliberarea medicamentelor şi a celorlalte produse permise în farmacie.
Aceasta va avea:
– o suprafaţa de 22,35 mp. (Oficina+ Depozit)
– va fi prevăzută cu un sistem propriu de asigurare a temperaturii necesare păstrării medicamentelor în condiţiile specificate de producător şi cu dispozitive de monitorizare a condiţiilor de temperatură create;
– va avea un spaţiu destinat discuţiei confidenţiale cu pacientul afişat la loc vizibil; acesta poate fi şi biroul farmacistului şef (Oficina).
– Toate acestea vor respecta Cap III Organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, secţiunea Farmacia comunitara, art. 18 din ORDIN Nr 444 din 25 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, actualizat in 2021.
2. Cabinet medical – medicina de familie – Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă- conform ordonanţei nr.124 din 29 august 1996 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale.
Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul de medicină de familie întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:
– Cabinetul de consultaţii are o suprafaţă de 16,40 mp., grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.55mp., C.T. pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezirrfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şl uniformele, în suprafaţa de 2,60mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.
3. Cabinet stomatologic – medicina dentara: Cabinetul reprezintă entitatea de baza, „nucleul’ oricărui furnizor de servicii medicale stomatologice.
Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul stomatologic întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:
– Aprovizionarea cu apă potabilă:. Apa corespunde cerinţelor de potabilitate prevăzute de standardele în vigoare iar cabinetul este dotat cu chiuvetă racordată la apă caldă şi rece.
– Racordarea la reţeaua de canalizare a localităţii, astfel încât apele uzate nu produc poluarea apei, aerului şi solului,
– Se asigură unui microclimat corespunzător: 22-24 °C în cabinetul stomatologic, 18-20° C în sala de aşteptare,
– Se asigură iluminarea naturală şi artificială necesară desfăşurării în condiţii optime a activităţii de medicină dentară.
– Cabinetul stomatologic are o suprafaţă de 25,90 mp,, grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.00mp., Magazie, pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezinfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şi uniformele, în suprafaţa de 3.80mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.
Ştiri din zonă
Incendiu izbucnit la o casă din Săliștea. Intervin pompierii militari din Sebeș
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină joi, 23 ianuarie 2025, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Săliștea.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în localitatea Săliștea. Din informațiile primite de la apelant incendiul se manifesta la o locuință. Forțele alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.
UPDATE: „Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului pe aproximativ 20 mp. Se lucrează pentru stingerea acestuia”, a mai transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Două persoane au ajuns la spital, după ce s-au răsturnat cu ATV-ul într-un pârâu de pe marginea DJ 107U, între Valea Mare și Ceru-Băcăinți
Luni, 6 ianuarie 2025, în jurul orei 14.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DJ 107U.
Polițiștii Serviciului Rutier Alba au constatat că un bărbat de 35 de ani, din municipiul Petroșani, județul Hunedoara, în timp ce conducea un ATV, pe DJ 107U, între localitățile Valea Mare și Ceru-Băcăinți, nu ar fi adaptat viteza de deplasare și a părăsit partea carosabilă, rasturnându-se într-un pârâu.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a pasagerei, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Petroșani, fiind transportați la spital, pentru efectuarea unor investigații medicale de specialitate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ştiri din zonă
Mai multe familii din Tărtăria au pus mână de la mână și au împodobit strada, de sărbători
Costurile bucuriei de Crăciun și Anul Nou s-au ridicat la aproximativ 300 – 400 de lei de familie. Este al treilea an când comunitatea de pe strada Doba din Tărtăria se unește în spiritul sărbătorilor de iarnă încercând să aducă culoare și nu în ultimul rând spiritul specific perioadei din an.
N-a fost muncă ușoară. Operațiunile de împodobire au debutat la jumătatea lunii noiembrie și au fost finalizate în pragul Crăciunului, după eforturi de zi cu zi. Primăria a contribuit și ea, cu un utilaj ce a ajutat la bunul demers al faptelor de bine.
Strada Doba din Tărtăria, comuna Săliștea, se poate lăuda, fără urmă de modestie, cu faptul că poate rivaliza, în tainele împodobirii și bucuriei sărbătorilor de iarnă, chiar și cu orașe măricele sau mari din județul Alba, ori chiar din întreaga țară, iar cheia succesului pare să fie voluntariatul în comunitate, precum declară Daniel Jurj.
„A fost initiațiva tuturor de pe stradă, ne-am întâlnit într-o seară și am zis: Hai sa împodobim strada!. Am pus fiecare niște bănuți, am cumpărat instalații și ne-am apucat de împodobit. Am vrut să facem frumos pentru toată lumea, nu numai pentru noi. Am vrut să se bucure oamenii. Și vin în fiecare seară, încontinuu de când am terminat. Vin oameni de la Săliștea, de la noi din Tărtăria toți au venit. Vin cu mașinile, se uită, fac poze și pleacă. A fost chiar frumos”, a declarat Cornel Jurj, unul dintre tinerii organizatori.
Primarul comunei Săliștea din județul Alba, de care aparține satul Tărtăria, a rămas plăcut impresionat de inițiativa cetățenească și atmosfera feerică. Edilul a lansat chiar și un îndemn: „Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria”.
„În fiecare an, am fost surprins să văd case frumos „îmbrăcate” în luminițe pentru Crăciun, însă, ce m-a impresionat cu adevărat a fost o stradă „îmbrăcată” pentru Crăciun de locuitorii acelei zone. Oamenii s-au adunat, fiecare a contribuit cu ce a putut, și au transformat strada într-un loc luminat și călduros, un loc plin de lumina pentru toți cei care trec pe acolo găsiți inclusiv bomboane de Crăciun (pe banca situată la intrarea în zona luminată). Sunt profund entuziasmat și inspirat atunci când văd cum oamenii se unesc pentru a face ceva frumos, nu doar pentru ei, ci pentru toți cei din jur. Aceste gesturi mă fac să cred cu tărie că avem șansa unui viitor mai bun, dar doar ÎMPREUNĂ, uniți că o comunitate.
Dacă ar fi să-mi pun o dorință la început de an 2025, această ar fi: „Doamne, ajută la o comunitate unită și sănătoasă!” Știu că, cu ajutorul vostru, oameni faini, dorința mea se va îndeplini! Nimic fără Dumnezeu, iar când suntem buni unii cu alții, Dumnezeu zâmbește de sus și ne răsplătește cu mai multă bunătate. Să fim împreună pentru un an nou plin de provocări, dar și de ajutor reciproc cu voie bună! Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria.” a transmis primarul comunei Săliștea Gherman Ioan, de care aparține satul Tărtăria.
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro