Rămâi conectat

Cugireni

Legenda maistrului de geniu de la Uzina de Armament din Cugir, care a inventat primul pistol-mitralieră fabricat în România

cugirinfo.ro

Publicat

în

”Tetea Lae”, așa era cunoscut de apropiaţi Nicolae Sterca, una dintre ”legendele” uzinei de armament din orașul Cugir. De măiestria acestuia se leagă primul pistol-mitralieră produs în România, în 1939, denumit ”Oriţa”. Nicolae Sterca a lucrat continuu în fabrică din 1937 până în 1984, iar apoi, rechemat din pensie, până în 1993.

”Oriţa” a fost un proiect ceho-român şi a reprezentat primul pistol-mitralieră de calibrul 9 mm fabricat în România începând cu anul 1939, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi câţiva ani după. Arma fost numită după căpitanul Marin Oriţa, care a omologat în România acest model. La realizarea pistolului-mitralieră a mai contibuit, pe lângă Nicolae Sterca şi un inginer ceh – Leopold Jašek.

Prima versiune a armei a intrat în dotarea armatei române în 1943. O nouă versiune, îmbunătăţită, avea pat fix de lemn sau pat rabatabil din metal. Arma s-a dovedit deosebit de fiabilă pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial şi a rămas astfel în dotarea armatei române, până ce a fost înlocuită cu un calibru mai mare, în versiunea românească a automatului AK-47. ”Oriţa” (foto jos) a rămas în serviciul Gărzilor patriotice până în anii 1970.

Arma a fost primul proiect de succes al viitorului maistru Nicolae Sterca, apelat de prieteni şi cunoscuţia ca ”Tata Lae” sau ”Tetea”. Acesta a lucrat continuu timp de 47 de ani în uzina mecanică şi a contribuit decisiv la alte zeci de proiecte ale fabricii din Cugir, atât în domeniul militar, cât şi în cel civil. Sterca a inventat arme care au ajuns în toate colţurile lumii, dar şi maşini de cusut celebre care au ajuns, de asemenea, atât în ţară cât şi în stărinătate. Meşterul Sterca a inventat a peste 80 de prototipuri de arme şi utilaje, fiind omul al cărui destin se suprapune perfect cu istoria U.M. Cugir. Cea mai mare parte a activităţii şi-a desfăşurat-o ca maistru şef al atelierului ”Prototipuri”.

Nicolae Sterca s-a născut în satul Cărpiniş din Munţii Apuseni, la 22 martie 1922. În copilărie era pasionat de maşini şi ”bâte”, cum le spunea el puştilor. Pasiunea l-a determinat să se înscrie la Şcoala de Arte şi Meserii din Miercurea Sibiului, unde a fabricat, pe ascuns, o puşcă. A fost descoperit, dat afară din şcoală, dar a fost reprimit după ce conducerea şcolii a înţeles că tânărul Sterca era un mic geniu. A absolvit şcoala cu brio după care, la 17 ani, a intrat pe poarte uzinei din Cugir pentru a se angaja.

În legătură cu examenul de la angajare circula o legendă. Proba de lăcătuşerie a terminat-o într-un timp extrem de scurt. Din acest motiv, a început să  ”caşte gura” printr-o secţie. Unui superior ceh i s-a părut suspect faptul ca un tânăr se plimba prin secţie şi i-a cerut sa vadă piesa pe care a realizat-o. Probabil că fineţea şi perfecţiunea piesei au reprezentat ceva neclar pentru superiorul ceh, motiv pentru care l-a pus sa realizeze alta piesa. A terminat-o si pe aceasta la fel de repede dar şi la acelaşi standard de calitate. Patronul a rămas uimit şi l-a angajat rapid, dar nu cu categoria a şaptea, cum ar fi fost normal, ci cu a şasea, respectiv cu salariul echivalent.

”Când am intrat în fabrică, actuala uzină de armament – Uzina de Sus – mi se părea că am pus piciorul într-o catedrală. La început lucram la normă. Ca toţi ceilalţi. Şi ca să nu pierd vremea, am meşterit un dispozitiv semiautomat, ca să fac mai repede unele operaţii. Apoi i-am adăugat un dispozitiv de aruncat. Cum terminam o piesă, dispozitivul o arunca peste capul colegilor, direct în coşul colector. Era la vreo zece metri de mine, nu mai făceam drumul până la el.

Era prima zi, l-am gătat, i-am dat drumul! Fără să bag de seamă, în spatele meu s-au adunat toţi şefii: patronul, directorul, ingineri, maiştri. Toate piesele nimereau în coş, nici una alături. Atunci, pe loc, mi-au triplat salariul, m-au făcut maistru şi m-au mutat la prototipuri. Şi-acolo am rămas până-n ’84, apoi, rechemat din pensie, până-n ’93“, spunea Nicolae Sterca într-un interviu publicat în revista culturală Omniscop.

”Oriţa” a fost primul model de succes creat de Nicolae Sterca în 1939, la vârsta de doar 17 ani. Arma a fost fabricată special pentru Regele Carol, care a şi vizitat fabrica din Cugir. Ulterior, pistolul-semiautomat a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de armata română. Renumele maistrului de la Cugir a ajuns şi la urechile dictatorului Nicoale Ceauşescu, căruia i-a făcut în 1983 un AKM modificat cu calibru de 5,6 mm, cu pat rabatabil şi cu încărcător de 20 de cartuşe. Arma i-a fost oferită lui Ceauşescu de ziua lui şi a ajuns în colecţia personală a acestuia, care, în final, avea să numere peste 100 de arme. ”Tetea Lae” a realizat şi prima maşină de cusut din România denumită Casnica. Aceasta a stat la baza următoarelor tipuri de maşini de cusut care au făcut istorie la Cugir.

Nicolae Sterca a murit în anul 2003, la vârsta de 81 de ani, iar în 2004 a devenit cetăţean de onoare post-mortem al oraşului, ca urmare a undei hotărâri adoptată de Consiliul Local Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Doi tineri au lăsat viața din Germania pentru traiul liniștit din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ana și Marian sunt doi tineri care de doi ani își clădesc familia pe care și-au dorit-o amândoi, iar de aproape un an, în viața lor a apărut Mihnea, o minune de băiețel.

„Ne-am cunoscut în toamna anului 2021, pe rețelele de socializare, eu eram în România (Focșani), Marian era în Germania (Munchen)”, povestește Ana.

Circa 7 luni au locuit împreună în Munchen, după care au decis să facă o vacanță mai prelungită în orașul lui Marian, mai exact în Cugir: „Atât de frumos s-au îmbinat toate, încât la sfârșit de iunie 2022 am rămas însărcinată, tot atunci fiind și momentul reîntoarcerii definitive acasă, pe plaiurile ardelenești”.

Nu a fost ușor, dar a meritat, iar cei doi tineri își doresc ca copiii lor să crească cât mai aproape de natură și mai ales de ei. Ana și Marian sunt de părere că țara noastră le oferă această șansă, pentru că pot alege ce să facă și cum să își câștige pâinea: „Mă refer aici, la faptul că muncim pentru noi și nu pentru alții. Decidem noi cât să câștigăm și cât timp liber să avem. Știm, pentru unii pare de necrezut și foarte mulți ne blamează pentru munca noastră, ca fiind “de weekend” și nu ceva de viitor, dar cu timpul le vom demonstra că se înșeală”.

Iar pentru cine nu îi cunoaște, Ana muncește în sectorul vânzărilor online și colaborează cu o companie din Germania care îi dă acces gratuit la depozitele ei virtuale cu infinite produse pentru diverse nevoi: imunitate, creșterea părului, fitness, slăbire, îngrijirea tenului, plus multe altele, iar Marian este barman și se ocupă cu organizare de evenimente ca nunți, botezuri, zile de naștere, petreceri private.

În iunie 2022, cei doi au demarat proiectul lor de suflet, „Un colț de rai, în Cugir”, o proprietate achiziționată în Fețeni, în apropiere de Cugir, într-un loc cu peisaje care îți taie respirația.

„Locația „Un colț de rai, în Cugir” a luat naștere la începutul lunii iunie 2022, după ce a devenit proprietatea noastră (cumpărată de noi, nu dobândită, moștenită), iar prin promovarea zonei montane locale ne dorim să ajungem în sufletul și viața cât mai multor oameni, în special familii ca și noi, care vor să se întoarcă la origini sau pur și simplu să îi ajutăm să își păstreze vii amintirile locurilor pe care le vizitau cândva”, spune tânăra familie.

Pe pagina de Facebook ”Un colț de rai, în Cugir”, internauții pot urmări aventurile tinerilor, provocările de zi cu zi, dar și realizările lor.

„Ăștia suntem noi. Simpli, modești și muncitori. Ne place să trăim calitativ și să ne creăm cât mai multe amintiri împreună. Iar vouă, celor care ne urmăriți și apreciați, vrem să vă mulțumim din suflet! Fără voi, nu am fi fost aici. Vă îmbrățișăm, Ana, Marian și bebe Mihnea!”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

„Din cer cântă îngerii” – Colind de Crăciun interpretat de o tânără originară din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mirosul de brad și cozonac, atingerea fulgilor de nea şi gustul vinului fiert sunt câteva dintre lucrurile care ne duc cu gândul la Crăciun, iar colindele completează peisajul de basm devenit realitate o dată în an.

Daria, o tânără originară din Cugir, ne încântă sufletele și ne aduce mai aproape atmosfera sărbătorilor de iarnă cu un minunat cântec de Crăciun, o compoziție care aparține chiar tatălui ei.

Daria Georgiana Birăesc are 19 ani și este studentă la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică Informatică, anul II.

Cu toate că a ales să se perfecționeze în domeniul științelor exacte, tânăra a trăit înconjurată de muzică toată viața și cântă încă de mic copil: ”Am cântat de mică, însă în perioada adolescentei m-am focalizat pe școală, după cum știți fiind anii cu cele mai importante examene”, a povestit Daria pentru ziarulunirea.ro.

„Muzica m-a însoțit în fiecare zi din viață, întrucât provin dintr-o familie cu oameni talentați, tatăl și fratele meu fiind instrumentiști”, a mai spus tânăra.

Versurile cântecului interpretat de Daria aparțin creatoarei Jeni Voina: ”Colinda pe care o interpretez este înregistrată în studioul tatălui meu și este o compoziție a lui, lucru care m-a făcut tare fericită. Videoclipul este realizat de tata în colaborare cu Jorza Ioan, filmările având loc la un studio foto-video din Cluj Napoca”, a concluzionat tânăra.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Afacerea propusă de o tânără din Cugir i-a impresionat pe jurații de la „Imperiul Leilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Angela Filimon, tânăra antreprenoare din Cugir, care a pus bazele brandului „Delicate Lace”, a participat marți, la emisiunea Imperiul Leilor, difuzată de postul Pro Tv.

Brandul „Delicate Lace” este o poveste de familie în care sunt implicate trei generaţii de femei: bunica, mama și fiica. Acestea cos manual inclusiv dantela pe care o folosesc în procesul de confecționare a lenjeriei intime.

Delicate Lace, brandul de lenjerie intimă lansat de Angela Filimon în 2018, duce ideea de made-to-measure mai aproape de trup ca niciodată, produsele fiind realizate în atelierul din Cugir, acolo unde pot fi croite în funcţie de preferinţele purtătoarelor. Dincolo de acest element diferenţiator, accentul pus pe sustenabilitate şi pe liniile simple transformă piesele Delicate Lace în promotoarele unui stil de viaţă confortabil într-o lume a excesului, scrie protv.ro.

După ce și-a susținut prezentarea, Leii au adresat întrebări, pentru a înțelege mai bine afacerea Angelei. La toate acestea, tânăra a răspuns promt:

„Cel mai mult am nevoie de o persoană cu conexiuni care să mă ajute să mă dezvolt mai mult decât până acum”, a spus ea, după ce Răzvan Raț a întrebat-o de ce are nevoie în afacerea ei.

• Ulterior, Leii au dat verdictul:

„Dragoș mi-a dat o temă foarte grea. Atunci când faci produse pe comandă, trebuie să fie foarte scumpe. Putem să încercăm împreună să te ghidăm spre o zonă safe, din care tu să câștigi și noi să fim mândri. Sunt de acord să accept propunerea lui Dragoș și să fac din tine un antreprenor adevărat”, a spus Cristina Bâtlan.

• Cine este Angela Filimon de la Imperiul Leilor

Absolventă a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, Angela a lucrat după terminarea facultăţii în domeniul hotelier şi, ulterior, a fost senior buyer în cadrul unei multinaţionale din Alba timp de cinci ani. Apoi, au venit doi copii şi pasul spre antreprenoriat. Ideea de a lansa un proiect axat pe lenjerie intimă a venit astfel dintr-o nevoie pur personală, la acel moment fiind puţine opţiuni locale care să răspundă propriilor standarde ale antreprenoarei.

Alături de mama ei, lângă Angela Filimon au mai stat sora şi bunica ei, astfel că Delicate Lace este un business feminin de familie.

Delicate Lace a pornit de la bun început cu un concept care lipsea din piaţa de profil, şi anume acela al lenjeriei personalizabile, în funcţie de silueta fiecărei purtătoare, practic un made-to-measure adus mai aproape de trup ca niciodată.

Povestea afacerii este un alt element diferenţiator, implicarea atâtor generaţii de femei dând certitudinea că produsele sunt realizate în deplină cunoştinţă a particularităţilor pe care corpul feminin le ocroteşte. Astfel, printre colecţii sunt şi game care se adresează femeilor însărcinate sau care abia au născut, ale căror corpuri au nevoie în mod cert de o altfel de lenjerie intimă.

Antreprenoarea mai spune că materialele utilizate sunt achiziţionate din Europa, alegând fibre sustenabile, cum ar fi bumbac organic, bumbac 100%, dar şi dantelă, microfibră şi tul. Antreprenoarea spune că în curând va fi lansat un nou material, tot din categoria celor sustenabile, inovaţia urmând să se regăsească într-o nouă colecţie. Până acum, eforturile forţelor feminine din spatele Delicate Lace s-au concentrat mai ales pe piaţa din România, dar acest lucru s-ar putea schimba de anul acesta. Totodată, un alt plan de dezvoltare este diversificarea canalelor prin care clientele pot ajunge la produsele Delicate Lace.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir