cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » La Cugir, depozit de obiecte inutile şi gunoaie, eliminat de autorităţile locale din locuinţa unei „colecţionare”

La Cugir, depozit de obiecte inutile şi gunoaie, eliminat de autorităţile locale din locuinţa unei „colecţionare”

Publicat în 27.06.2015 la ora 10:30

gunoaie-apartamentMai bine de şase ore au lucrat reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială şi ai Administrării Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Cugir, pentru a degaja tone de obiecte nefolositoare şi gunoaie din incinta unei garsoniere situate pe strada Alexandru Sahia.

Este pentru a treia oară în decursul a cinci ani, când autorităţile locale intervin, la solicitarea vecinilor din bloc, pentru a scoate şi îndepărta mari acumulări inutile de obiecte diverse şi de gunoi şi de a face curăţenie în interiorul şi în faţa locuinţei unei octogenare care locuieşte aici de peste 20 de ani. Ca şi atunci, şi de această dată, s-au dus „lupte” grele, de convingere a proprietarei imobilului, ca aceasta să permită intrarea în locuinţă a personalului de la salubrizare, pentru a strânge obiectele nefolositoare, pentru a igieniza încăperea şi spaţiul din faţa intrării. Poate că situaţia ar fi putut fi trecută cu vederea dacă oamenii nu erau deranjaţi de faptul că „depozitul” de cartoane, cutii goale,  haine vechi, recipienţi din plastic, genţi, bucăţi de scândură şi de tablă, obiecte de uz casnic, cărţi, reviste, ziare, multe dintre ele devenite gunoaie, n-ar fi atras rozătoarele, gândacii, muştele şi chiar o şopârlă, care se plimbau nestingherite, găsind aici condiţii de adăpost şi chiar de hrană. Aşadar, un caz de colecţionară de lucruri din categoria celor care nu se îndură să arunce nimic din ceea ce au cărat în sfera lor de habitat, ajungând să nu mai aibă loc pe unde intra în locuinţă, preferând, cum este în cazul de faţă, să doarmă afară, indiferent de anotimp, punându-şi sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Din punct de vedere al specialiştilor, această tulburare caracterizată prin acumularea compulsivă de obiecte are un loc în galeria fobiilor umane, deoarece are la origine o teamă pe cât de obsesivă, pe atât de intensă – teama de a strânge câte ceva tot timpul, de a arunca orice, de a renunţa la ceva, oricât de inutil. O patologie numită disposofobie, investigată de câteva decenii, dar rămasă, până azi, neelucidată pe deplin.

Constantin Predescu

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 1508 ori

La Cugir, depozit de obiecte inutile şi gunoaie, eliminat de autorităţile locale din locuinţa unei „colecţionare”
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.