Cugireni
La CUGIR a luat naștere cel mai nou brand de lenjerie intimă din România – „Delicate Lace”
Delicate Lace, brandul de lenjerie intimă lansat de Angela Filimon în 2018, duce ideea de made-to-measure mai aproape de trup ca niciodată, produsele realizate în atelierul din Cugir putând fi croite în funcţie de preferinţele purtătoarelor. Dincolo de acest element diferenţiator, accentul pus pe sustenabilitate şi pe liniile simple transformă piesele Delicate Lace în promotoarele unui stil de viaţă confortabil într-o lume a excesului.
„Am crescut printre dantele, voaluri şi cu sunetul de fundal al maşinii de cusut, toate acestea datorită mamei mele, a cărei pasiune pentru frumos mi-a fost insuflată“, spune Angela Filimon, fondatoarea brandului de lenjerie intimă Delicate Lace.
Absolventă a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, Angela a lucrat după terminarea facultăţii în domeniul hotelier şi, ulterior, a fost senior buyer în cadrul unei multinaţionale din Alba timp de cinci ani. Apoi, au venit doi copii şi pasul spre antreprenoriat.
„Am ales antreprenoriatul şi în special în acest domeniu deoarece am o pasiune pentru lenjeria intimă, iar după îndelungi căutări mi-am dorit pentru mine un concept de calitate, dorinţă care a dus la naşterea brandului Delicate Lace.“
Ideea de a lansa un proiect axat pe lenjerie intimă a venit astfel dintr-o nevoie pur personală, la acel moment fiind puţine opţiuni locale care să răspundă propriilor standarde ale antreprenoarei.
„În 2018, acest concept a prins contur şi s-a transformat treptat într-o afacere de familie. Alături de mama mea, creez şi îmi pun în aplicare toate ideile.“ Cu ajutorul ei, Angela a pus bazele celor mai importante etape în realizarea acestui proiect, şi anume crearea tiparelor, croirea, coaserea lenjeriilor şi nu numai.
Mai departe, antreprenoarea s-a ocupat de tot procesul prin care produsele Delicate Lace ajung la cliente, lucru care a presupus mai întâi identificarea partenerilor pentru materialele necesare. Au urmat realizarea conceputului pentru ambalare, promovarea, inclusiv realizarea fotografiilor sau a colaborărilor necesare pentru a duce conceputul Delicate Lace cât mai departe. În total, investiţiile s-au ridicat la peste 40.000 de euro, surse proprii, dar şi o finanţare europeană prin programul Startup Plus.
Alături de mama ei, lângă Angela Filimon au mai stat sora şi bunica ei, astfel că Delicate Lace este un business feminin de familie.
„Un ajutor foarte mare a fost şi bunica mea, care ne-a ajutat cu un produs premium, care avea aplicată dantelă realizată manual 100%. Pe viitor, ne va ajuta cu siguranţă şi cu alte colecţii de acest gen.“
Delicate Lace a pornit de la bun început cu un concept care lipsea din piaţa de profil, şi anume acela al lenjeriei personalizabile, în funcţie de silueta fiecărei purtătoare, practic un made-to-measure adus mai aproape de trup ca niciodată.
„Pe lângă acesta, realizăm şi lenjerie intimă inspirată de designul clientului, folosind materialele de care dispunem în atelierul nostru. Cum ne place nouă să spunem, dăm formă imaginaţiei clientului nostru.“ Acestea sunt elementele principale care diferenţiază Delicate Lace de competiţie. „La asta putem să mai adăugăm şi că în primele noastre colecţii am oferit un produs premium, cu aplicaţii din dantelă realizată 100% manual de mama şi de bunica mea. Ne dorim să mai facem câteva astfel de produse, poate chiar anul acesta.“
Povestea afacerii este un alt element diferenţiator, implicarea atâtor generaţii de femei dând certitudinea că produsele sunt realizate în deplină cunoştinţă a particularităţilor pe care corpul feminin le ocroteşte. Astfel, printre colecţii sunt şi game care se adresează femeilor însărcinate sau care abia au născut, ale căror corpuri au nevoie în mod cert de o altfel de lenjerie intimă.
„Produsele Delicate Lace sunt realizate în micul nostru atelier din Transilvania, mai exact în Cugir, judeţul Alba. Pentru noua noastră colecţie, pe care o lansăm în curând, am ales să colaborăm cu o fabrică cu experienţă din zonă.“ Produsele vor fi împărţite în piese pe mărimi standard şi creaţii cu croi customizat, pe care Angela o să le facă, la fel ca până acum, cu ajutorul mamei sale. „Modelele au un design minimalist, urmărind linii simple.“
Antreprenoarea mai spune că materialele utilizate sunt achiziţionate din Europa, alegând fibre sustenabile, cum ar fi bumbac organic, bumbac 100%, dar şi dantelă, microfibră şi tul.
„Se pune tot mai mult accent pe sustenabilitate, pe materiale sustenabile, pe produse de calitate, cu design atemporal, realizate local şi etic. Şi acest lucru nu poate decât să ne bucure.“ Clienta Delicate Lace ţine cont de aceste tendinţe, este o femeie activă care îşi doreşte să se poată mişca în voie, adoră să se simtă confortabil, este o femeie puternică şi independentă care preferă simplitatea într-o lume a excesului.
Antreprenoarea spune că în curând va fi lansat un nou material, tot din categoria celor sustenabile, inovaţia urmând să se regăsească într-o nouă colecţie.
„Dacă am început cu lenjerie intimă realizată din dantelă şi microfibră, urmată de câteva piese din satin (pijamale, maiouri, furouri) şi tul, acum ne mândrim cu colecţia noastră din materiale sustenabile (bumbac organic şi bumbac 100%), cu colecţia pentru perioada de sarcină şi după naştere, cu cea pentru mirese şi respectiv cea de costume de baie. În colecţiile noastre avem mai multe modele de sutiene, de chiloţi, de body-uri, kimonouri, costume de baie din două piese şi costume de baie întregi.“
Dar chiar dacă s-a diversificat portofoliul în timp, abordarea brandului a fost mereu unitară, mereu concentrată pe un design simplu. „De-a lungul timpului am realizat şi modele după designul clienţilor, astfel că aceştia nu au fost limitaţi doar la produsele create de noi.“
Până acum, eforturile forţelor feminine din spatele Delicate Lace s-au concentrat mai ales pe piaţa din România, dar acest lucru s-ar putea schimba de anul acesta. Totodată, un alt plan de dezvoltare este diversificarea canalelor prin care clientele pot ajunge la produsele Delicate Lace.
„În acest moment, produsele noastre sunt disponibile doar pe site-ul nostru delicatelace.ro. Anul acesta avem multe planuri de dezvoltare în această direcţie, vizăm colaborări cu câteva magazine fizice şi online din România şi, de ce nu, şi din afară, mai ales că ne dorim să creştem şi exporturile. Vrem să fim cât mai aproape de clienţi.“
sursa: zf.ro

Cugireni
Călin Bocănici, un tânăr originar din Cugir, reconstruiește GRATUIT sprâncenele persoanelor care le-au pierdut din motive medicale
Călin Bocănici sau „Dermopigmentistu”, cum îi spun prietenii și cunoscuții, are 28 de ani și este din Cugir. Tânărul este inițiatorul unui proiect inedit prin care recomstruiește GRATUIT sprâncenele persoanelor care și le-au pierdut din cauza problemelor de sănătate.
Până în 2010, Călin a locuit la Cugir, orășelul de la poalele Drăganei, apoi a plecat în Italia, iar în 2015 s-a stabilit în Cluj-Napoca.
Tânărul își amintește că încă de copil era pasionat de desen: ”Mereu desenam, era una din modalitățile de a-mi petrece timpul și, evident, de la hârtie am trecut la a-i desena pe corp pe verișori și prieteni. Îmi amintesc că în școala generală, la orele la care nu eram interesat de subiect, desenam în timp ce profesoara preda, iar odată am pățit chiar să-mi rupă desenul, probabil pentru că aveam alte preocupări în ora ei”, povestește Călin.
Tot din școala generală, dupa ce a încercat toate tipurile de carioci și markere pe prieteni și a realizat că nimic nu rămânea mai mult de câteva zile, băiatul de la vremea aceea a trecut la nivelul următor: ”Eram destul de îndemânatic și creativ, așa că mi-am construit un aparat de tatuat dintr-un motor de la o mașină cu telecomandă, un nasture, un încărcător de telefon și un ac de seringă”. Cu aparatul respectiv a început să facă tatuaje la vârsta de 11-12 ani, până au aflat părinții și ”s-a terminat cariera mea de tatuator”.
Călin a îngropat pasiunea pentru tatuaje mulți ani, timp în care a încercat tot felul de alte lucruri, de la mecanică, ospătărie, traducător, detailing auto și frizerie: ”Căutam răspunsuri la întrebări precum ‘care e sensul vieții’ și ‘ce să fac cu viața mea’.
După ce a terminat liceul de informatică în Italia, a revenit în România și s-a înscris la Facultatea de Arhitectură, crezând că aceasta e cea mai potrivită pentru interesele sale printre care desen, creativitate, viziune în spațiu, abilități tehnice, simț estetic: ”Mi-a luat 3 ani să înțeleg cu adevărat că locul meu nu e acolo, deși am simțit asta încă de la început, însă la insistențele tuturor, de genul “așa e normal, la început e mai greu, în viață nu faci doar ce-ți place”, am răbdat acei 3 ani în care mi-am urât viața și am intrat în depresie”, mărturisește bărbatul.
În cele din urmă, Călin renunță la arhitectură, încearcă să intre la psihologie și la cinematografie, iar într-un final începe Facultatea de Științe politice, administrative și ale comunicării, secția publicitate: ”Aici, în ultimul semestru, am avut un seminar în care săptămânal făceam teste de autocunoaștere și cred că asta, împreună cu toate cărțile de dezvoltare personală pe care le-am citit, m-au ajutat să înțeleg mai bine cine sunt, ce vreau și care sunt criteriile pe care viitoarea mea meserie trebuie să le îndeplinească”.
Și-a dat seama că micropigmentarea reunește principalele sale preocupări (desen, tatuaj, simț estetic, naturalețe, munca cu oamenii, posibilitatea de a ajuta prin muncă și chiar și psihologie) și a pornit pe acest drum cu toată încrederea: ”Mi-am spus că ori voi fi cel mai bun, ori nu o fac. De când am început, am aceeași ambiție ca în prima zi și mă străduiesc să evoluez continuu”.
A început cursurile în domeniul dermopigmentării destul de recent, în ianuarie 2021, în Italia. A continuat apoi specializările în România, cursurile fiind mai complexe aici, dar și mai accesibile: ”Învăț însă continuu de la profesioniști atât din țară, cât și din Europa, Asia și America, și încerc să-mi perfecționez tehnica. Am încercat să accelerez cât mai mult procesul de învățare, pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt la cele mai bune rezultate”.
Tânărul recunoaște că majoritatea veniturilor le-a investit în formarea sa, în cursuri, masterclass-uri și conferințe, iar efortul a meritat pentru că într-un timp relativ scurt a ajuns să culeagă roadele muncii și dedicării.
În prezent, Călin lucrează în Cluj Napoca, dar periodic merge în Italia și la București pentru proceduri.
Cugireanul este și autorul unei inițiative inedite. Acesta reconstruiește GRATUIT sprâncenele persoanelor care și le-au pierdut din cauza problemelor de sănătate: ”Este ceva la care m-am gândit încă de la început, deoarece am înțeles că ceea ce mă împlinește cu adevărat e să ajut pe cine are nevoie, prin ce știu eu să fac mai bine”.
Tânărul artist mai spune că în cazul acestor persoane este vorba de o nevoie, nu de o dorință sau un ‘moft’: ”Ceea ce reușesc să le ofer nu sunt niște sprâncene, ci e încredere, expresivitate, bucuria de a nu se mai simți priviți sau judecați de ceilalți pentru aspectul lor diferit, cauzat de lipsa sprâncenelor. Nu pot descrie ce emoție, ce bucurie și ce sentiment de împlinire se simte atunci când prin ceea ce fac reușesc să readuc fericirea pe chipul oamenilor, să primesc mesaje în care îmi spun că le-am redat încrederea, că au ieșit în sfârșit fără șapcă sau că au renunțat la breton pentru că nu mai trebuie să-și ascundă sprâncenele.
În ceea ce privește planurile de viitor, Călin mărturisește că scopul său e să ajute cât mai multe persoane cu ceea ce face: ”Cu gândul ăsta am început și mă bucur că am în continuare acest principiu ca pilon al carierei mele”.
De asemenea, Călin urmează să lanseze și un program de training pentru dermopigmentiștii care vor să-și ducă cariera la următorul nivel, iar cei interesați pot afla amănunte luând legătura personal cu el: ”Urmează să trec la faza de a transmite învățăturile mai departe la alți dermopigmentiști. Astfel, ajutându-i pe ei/ele, le ajut indirect și pe persoanele care beneficiază de serviciile lor. Deci ajutorul e multiplicat fără limite și asta mi se pare cel mai frumos și nobil lucru!”
În septembrie, Călin va participa la World PMU Industry Convention Championship care se va desfășura în Germania, la Munchen, concurs unde tânărul este finalist.
Cugireni
Cugireanul Aurel Voicu s-a înscris la masterat, la venerabila vârstă de 88 de ani
Inginerul cugirean Aurel Voicu, vârstnic de 88 de ani, hotărât că viața este o continuă luptă de învățare, a decis să înceapă un program de masterat în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
„S-a făcut selecție pe baza regulamentului și a fost o notă dominantă, către maxim și am fost admins.
La 3 octombrie 2022 a fost deschiderea oficială și ne-am apucat de treabă. Doamna profesor Burnicioiu Ileana a fost desemnată tutorele grupului. Suntem 15 sau 16 colegi din toată țara, inclusiv București, Brașov.
Este o competiție, în așa fel încât lecțiile să fie interactive și profesorii fac tot posibilul să obțină de la fiecare cunoștințele pe care le-a dobândit sau să dobândească în continuare pe baza programelor dumnealor.
Totul este online și destul de greu. În momentul acela dispuneam de un calculator, dar l-am luat pentru știri externe, noutăți locale, județene, etc., dar ca să reușești un dialog tip lecție e o diferență uriașă și mai ales comunicarea dintre profesori, universitate și masteranzi este numai online, numai prin internet.
Referitor la prima sesiune de examene acesta a transmis că a fost „mulțumitor pentru că notele la cele 6-7 materii”, a povestit Aurel Voicu.
Cugireni
Cugireanul Petre Dubleș, marinarul mitralior care și-a întrecut aliații din Pactul de la Varșovia
La cei aproape 87 de ani, Petru Dubleș din Cugir, mai păstrează și astăzi, spre aducere aminte, ziarul Scânteia Tineretului apărut la 1 august 1957, care inserează într-una din paginile sale un articol reprezentând un moment din viața sa de ostaș.
Pe timpul când își satisfăcea serviciul militar la o unitate a marinei din Mangalia, Dubleș povestește cu mândrie despre un episod care l-a făcut cunoscut comandanților și confraților militari, dar și tovarășilor săi de muncă din Cugir.
În preajma zilei Marinei, sub titlul „Mitraliorul navei”, Scânteia Tineretului relatează despre un exercițiu militar în care matrozii de pe navă așteptau cu emoție ordinele comandanților.
Potrivit lui Dubleș, era vorba de efectuarea unor exerciții de luptă pe timp de noapte, la care luau parte formațiuni militare navale aparținând URSS, Bulgariei și României, țări membre ale Pactului de la Varșovia.
„La un moment dat, radiotelegrafistul de la bord recepționă că o formație de avioane „inamice” atacă nava. Printre norii albi de bumbac străbătea văzduhul un avion inamic cu reacție. Când distanța până la aparat devenise regulamentară, tânărul marinar utemist de la mitralieră, Dubleș Petru își încordă atenția și acționă pe „automat”. Snopul de proiectile au lovit „ținta” în plin, iar „inamicul” nu s-a apropiat de litoralul nostru. De fiecare dată când mitraliera de la pupă era mânuită de marinarul Petru Dubleș, echipajul se întorcea la bază victorios”, scrie publicația amintită. Așa cum ne relatează Dubleș, anterior, ținta fusese ratată atât de militarii ruși cât și cei bulgari. Din păcate, ziarul n-a mai consemnat acest lucru știut fiind faptul că nu puteai să arăți că România este mai bună decât „șeful” de la Răsărit.
Câteva zile mai târziu, conducerea uzinei și tovarății de muncă ai lui Dubleș au primit la Cugir, o scrisoare semnată de comandantul unității. Preluăm din ziar: „Matrozul Dubleș Petru venit să-și satisfacă serviciul militar în marină este mândria navei și unității noastre. Vă felicităm că ați crescut asemenea tineri ce fac cinste uzinei din care au plecat. De curând, pe navă, într-un cadru sărbătoresc, fostul dumneavoastră tovarăș de muncă a primit titlul de fruntaș în pregătirea de luptă și politică pe navă”.
În 1960, Dubleș Petru a fost lăsat la vatră după 4 ani de militărie. Deși i s-a propus să rămână în marină acesta a refuzat preferând să se întoarcă acasă, deoarece avea în Cugir părinții și 3 frați pe care trebuia să-i ajute financiar, lucrând în uzină.
Astăzi, la cei aproape 87 de ani (născut în Cugir pe 4 oct. 1936), Dubleș Petru își trăiește liniștit viața în cartierul Cindeni din localitatea natală alături de cei dragi.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro