Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Învăţământ - Cultură

La Cugir a început sesiunea de examene în domeniul securității ecologice

cugirinfo.ro

Publicat

în

Departamentul Formare Profesională din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca condus de conf. univ. dr. ing Viorel  Dan a întocmit programul privind sesiunea de examene/colocvii și sesiunea de susținere a lucrărilor de absolvire în specialitatea securitate ecologică la Cugir.

În luna octombrie a anului trecut la Colegiul Tehnic ,,I.D. Lazarescu” din Cugir s-au deschis cursurile de perfecționare postuniversitare în domeniul securității ecologice, un demers aparținând Centrului pentru Promovarea Antreprenoriatului în domeniul Dezvoltării Durabile înființat în cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca în anul 2011.
În prezența subprefectului, Cornel Murg și a echipei clujene de experți, condusă de Prof. univ. dr. ing. Vasile Soporan, un număr de 43 de persoane (în cea mai mare parte cadre didactice) și-au exprimat atunci, dorință de a se înscrie la cursurile de securitate ecologică, grupul țintă fiind format din persoane care vor să dezvolte o activitate independentă.
Cursurile au început pe data de 10 noiembrie, anul trecut și s-au finalizat pe data de 13 martie a.c. fiind susținute de personalități din mediul de afaceri și academic cu experiență în domeniul antrprenoriatului și al dezvoltării durabile, majoritatea profesori de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Potrivit Planificării prezentate de Universitatea Tehnică din Cluj, începând din 18 aprilie și până pe 27 aprilie au loc examene după cum urmează:

18.04   –  Disciplina: – Comunicare ocupatională, securitate informatională

19.04   –  Disciplina: – Evaluarea riscului și reconstrucția ecologică

20.04   –  Disciplina: – Biosecuritate și siguranța alimentară

22.04   –  Disciplina: – Securitate și eficiență energetică

24.04   –  Disciplina: – Managementul integrat al calității mediului, securitate și sănatate ocupațională

25.04   –  Disciplina: – Activitate practică

26.04   –  Disciplina: – Securitate ecologica-concepte, dimensiuni și conexiuni

27.04   –  Disciplina: – Politici, strategii și instituții privind securitatea ecologică

Sustinerea lucrării de absolvire se  va face în perioada 9.05 – 11.05.2013


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Ziua Naţională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, în contextul zilei de 9 octombrie, marcăm Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România. Avem astfel ocazia unui moment solemn în care sa ne amintim de victimele evreiești și rome care au fost ucise  în Holocaust, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, holocaustul reprezintând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității.

Miercuri  9 octombrie 2024 cei mai mari elevi ai Liceului Tehnologic  „I. D . Lăzărescu” din Cugir, elevii clasei a XII-a „privind în trecut“ în cadrul unei activități extrașcolare, coordonată de către doamna profesor Urs Gabriela, au comemorat acest  trist eveniment .

Doamna profesor, a prezentat în fața elevilor greșelile imense săvârșite în acea perioadă de timp, iar elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări și a participa la o dezbatere trecut – prezent, fiind prima generație a liceului ce a studiat Istoria Holocaustului ca disciplină de studiu. Elevii au purtat un dialog despre beneficiile informării corecte, rolul lecțiilor de istorie și au rememorat anumite evenimente care, în viziunea lor, nu pot fi date uitării.

Ziua s-a transformat int-un moment de reflectie asupra atrocitatilor comise, dar și un angajament de a lupta împotriva antisemitismului, rasismului si oricaror forme de discriminare.

La sesiunea de lucru a participat și directorul instituției, profesor Iancu Ionuț care a vorbit despre Auschwitz, ca o „Golgotă a lumii contemporane “ relatând anumite aspect redate în literatura de specialitate, dar și impresii în urma unor  vizite efectuate în această parte tristă a Europei.

Evenimentele vor continua întreaga săptămână, în cadrul orelor de istorie, doamna profesor  Urs Gabriela propunându-și sensibilizarea tuturor elevilor din liceu în privința efectelor dezastruoase ale prejudecăților asupra omenirii.

„A ne aminti de aceste grozăvii reprezintă o garanție pentru viitor. Abisul la care s-a ajuns în lagărele de exterminare naziste a început cu ură, prejudecăți și antisemitism. Amintirea acestor origini ne poate ajuta să fim mereu atenți la semnele de avertizare”, a precizat doamna profesor Urs.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Ziua Europeană a Limbilor, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ca în fiecare an, la Cugir a fost sărbătorită „Ziua Europeană a Limbilor”, eveniment la care au fost reprezentate toate unitățile școlare din Cugir și Vinerea, dar si Centrul pentru tineri al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate – coordonat de părintele Adrian Cebotari. 

A fost un eveniment reușit la care au participat 180 elevi, părinți, profesori de limbi moderne, inspector școlar, poeți.

Evenimentul a avut loc la ora 14.00 la Centrul Cultural  „Valentin Uritescu” cu acordul directorilor unităților școlare.

Copiii s-au pregătit cu pliante, colaje, desene, discursuri consistente și cântece în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și maghiară.

În fiecare an, la 26 septembrie întreaga Europă sărbătorește Ziua Europeană aLimbilor printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Europei în diferitele state membre. Europa este un mozaic cultural bogat în care diversele limbi joacă un rol central în conturarea identităților naționale  și regionale. Pe un continent cu peste 200   limbi   vorbite,   comunicarea   devine   esențială pentru promovarea păcii și cooperării între națiuni. Astfel limbile  devin punți de comunicare, înțelegere și respect reciproc.

De-a   lungul   istoriei   Europa   a   cunoscut   numeroase   conflicte cauzate   tocmai   de   diferențele   lingvistice   și   culturale.

Uniunea Europeanăț își promovează, însă, multilingvismul  și dialogul intercultural.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, desfășurată la Constanța

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent a avut loc la Constanța, întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, un eveniment dedicat promovării colaborării și inovării în educație prin proiecte europene și internaționale.

Județul Alba a fost reprezentat cu mândrie de Corina Voicu și Nicoletta Huștiuc, ambele ambasadoare eTwinning,   dar si parte din rețeaua de ambasadori Erasmus. Acestea au contribuit la activități și discuții despre dezvoltarea și implementarea proiectelor educaționale de succes.

După cum ne relata Nicoletta Huștiuc, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir, în agenda conferinței a inclus o gamă variată de activități și prezentări relevante pentru comunitatea eTwinning și Erasmus. Printre principalele puncte de interes s-au numărat exemplele de bune practici din proiectele anterioare, analiza detaliată a activităților derulate în anul precedent și consolidarea legăturii dintre platformele eTwinning și Erasmus. De asemenea, s-a discutat despre implementarea proiectelor de suport atât pentru profesorii începători, cât și pentru cei cu experiență, subliniind importanța sprijinului continuu în comunitatea educațională.

La eveniment au participat și personalități marcante din domeniul educației, cum ar fi Andreea Oprician și Robert Gorgota de la TREMEND România, Magda Cojocea și Irina Petcu din partea Asociației Europene a Profesioniștilor din Educație EDUMI, precum și Florin Tudose de la Asociația „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți!”. Aceștia au adus un plus de valoare conferinței, oferind perspective variate și expertiză în implementarea proiectelor educaționale inovatoare.

„Cu ajutorul echipei NSO, formată din Mirela, Alexandra și Corina, proiectele eTwinning au reușit să ajungă în aproape toate școlile din România. Acest lucru subliniază impactul extins al eTwinning în formarea cadrelor didactice și dezvoltarea unui mediu educațional colaborativ, modern și accesibil.

Întâlnirea a fost o oportunitate valoroasă de colaborare, schimb de idei și de învățare, reflectând angajamentul ambasadorilor de a continua să promoveze și să dezvolte comunitatea educațională din România. Ambasadorii eTwinning sunt, de altfel, persoane resursa fiecare în școala din care provine, în care lucrează. ETwinning este alături de Erasmus parte din Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din  București”, a ținut să precizeze Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir