Actualitate
Joi, 9 noiembrie 2023, ora 14.00: Miting de protest organizat de Sindicatul „Apărarea” de la Fabrica de Arme din Cugir
Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 14.00, Sindicatul „Apărarea” de la Fabrica de Arme din Cugir va organiza un miting de protest în fața societății.
Potrivit liderului de sindicat, ec. Ioan Neagu, demersul are în vedere situația deficitară a forței de muncă existentă în industria de apărare, cât și recentele evoluții în actualul context regional – apariția unei zone de conflict în imediata vecinătate a României și în Orientul Mijlociu, situații ce reclamă acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale.
„Am trimis o scrisoare deschisă Guvernului României prin care propunem exceptarea industriei de apărare de la prevederile Legii nr. 546/2023, «Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung». Societățile din industria de apărare sunt furnizori de servicii și produse de apărare, atât pentru piața internă, cât și pentru piața externă, ele au în derulare contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, pentru realizarea unor produse de importanță vitală pentru siguranța și apărarea României, dar și cu parteneri externi.
Deși entitățile economice din industria de apărare fac parte din categoria: companiilor naționale, societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, acestea nu sunt finanțate de la bugetul de stat, astfel încât salariile angajaților să greveze bugetul de stat. Ele au un caracter industrial sau comercial, desfășoară activități economice în condiții normale de piață concurențială (competitivitate și profitabilitate), urmăresc obținerea unui profit, suportă pierderile care rezultă din exercitarea activităților derulate, activitatea economică fiind susținută prin autofinanțare”, susține Neagu.
Sindicaliștii atrag atenția asupra unor articole din lege precum:
– Posturile vacante existente la nivelul structurilor organizatorice ale operatorilor economici la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, pentru care nu au fost declanșate procedurile pentru ocuparea acestora, se ocupă prin concurs sau, potrivit metodologiei existente la nivelul operatorilor economici, pe baza hotărârii consiliului de administrație în limita maximă a 7,5% din posturile vacante existente până la sfârșitul anului 2023. Restul posturilor vacante existente la data intrării în vigoare a prezentei legi după aplicarea prevederilor alin. (1), la nivelul operatorilor economici se desființează și nu se pot reînființa pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.
– Desființarea posturilor vacante și interzicerea încadrării de personal până la data de 1 iulie 2024, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru societățile din industria de apărare, duce la imposibilitatea dimensionării personalului în raport cu activitatea desfășurată și contractele aflate în derulare, fapt ce conduce la incapacitatea de funcționare a acestora. Aplicabilitatea unei asemenea măsuri influențează negativ realizarea unor contracte și comenzi, având în vedere specificul activității industriei de apărare, precum și faptul că, în mare parte, personalul ce lucrează în acest domeniu este încadrat pe perioadă determinată, în funcție de dimensiunea contractelor aflate în derulare și de specificul locului de muncă necesar pentru finalizarea acestora la termen.
– Condiționarea remunerațiilor conducătorilor operatorilor economici care nu sunt membri executivi ai consiliilor de administrație de recuperarea pierderilor contabile anterioare și înregistrarea de pierderi contabile curente duce la imposibilitatea acordării indemnizației conducătorilor operatorilor economici care au stabilit remunerații între 3 și 6 media pe ultimile 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar, motivat de ciclul lung de fabricație al produselor până la finalizarea contractelor, astfel în primele luni ale derulării contractelor se generează cheltuieli, veniturile evidențiindu-se ulterior.
– Aplicarea prevederii care stipulează că „Salariile de bază, plățile de ore suplimentare, inclusiv sporurile personalului încadrat în cadrul operatorilor economici nu pot depăși maximum 80% din nivelul componentei fixe ale membrilor executivi ai consiliilor de administrație sau, după caz, a remunerațiilor conducătorilor care nu fac parte din consiliile de administrație” influențează negativ remunerarea salariaților motivat de specificul activității unde sporurile aferente activității de produse speciale și sensibile sunt obligatorii, conform claselor de pericol și condițiilor de muncă în condiții periculoase și nocive, toxice etc.
– Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană, indiferent de denumirea acesteia, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu ianuarie 2025. Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.
– Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au fost înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.
– Aplicarea prevederilor anterior menționate va duce la diminuarea veniturilor salariale și implicit la o putere de cumpărare mai mică, cu implicații privind „convulsiile” de natură socială în rândul salariaților din industria de apărare (unde salariile de încadrare sunt puțin peste salariul minim brut pe țară de 3.300 de lei) și la imposibilitatea acordării de: cheltuieli sociale (ajutoare de naștere, ajutoare de înmormântare, Ziua Femeii, Ziua Copilului, ajutor de sărbători pascale și de Crăciun); tichete de masă; vouchere de vacanță; participare salariați la profit.
„Toate aspectele prezentate reprezintă premise pentru exceptarea industriei de apărare de la prevederile actului normativ, iar ca temei legal, Tratatul de Funcționare al UE și Legea nr. 232/2016 privind industria de apărare. În acest context, în data de 22 noiembrie a.c. Sindicatele din Industria de Apărare vor organiza un miting de protest în fața Palatului Victoria”, a precizat președintele Sindicatului „Apărarea” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Campania „Moș Crăciun Motociclist” – un deceniu de zâmbete aduse pe chipurile familiilor nevoiașe din Cugir
Campania „Moș Crăciun Motociclist” aduce de deceniu zâmbetul pe chipurile familiilor nevoiașe din Cugir, iar anul acesta, acțiunea umanitară organizată de Clubul Lupii Sigidavei a ajuns la o ediție aniversară.
Evenimentul devenit deja tradiție în orașul de la poalele Drăganei, aduce deja de 10 ani magia Crăciunului în casele a zeci de oameni nevoiași din oraș, care au simțit cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă datorită motocicliștilor inimoși care le trec pragul an de an încărcați de daruri.
„Am ajuns la ediția a X-a de „Moș Crăciun Motociclist”. Ne bucurăm și am putea spune chiar, că este ediție aniversară anul acesta. Împreună cu voi am dat viață acțiunilor umanitare de acest fel… împreună readucem zâmbetul pe buzele familiilor aflate în impas! Pentru mai multe detalii legate de acțiune sau pentru donații, puteți lua legătura cu oricare membru al asociației sau să ne contactați pe pagina Oficială Lupii Sigidavei Cugir”, au transmis bikerii din Cugir pe pagina de Facebook a evenimentului.
Actualitate
Sute de persoane au asistat, în seara de Sfântul Nicolae, la aprinderea iluminatului festiv în orașul Cugir
Moș Nicolae a sosit în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou vineri, 6 decembrie 2024, din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.
Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde ale grupului Mlădițe Cugirene, Fanfara Cugir și Vasile Palfi!
Ca în fiecare an, momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, iar majoritatea dintre cei prezenți au făcut poze.
O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale din Vinerea
Cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale s-a desfășurat manifestarea cu tema: “Construirea rezilienței la persoanele cu dizabilități”, evenimentul având ca invitați beneficiari ai serviciilor centrului.
„Acestora le-a fost prezentată importanța construirii rezilienței, depășirea obstacolelor fizice și emoționale, promovarea independenței și îmbunătățirea calității vieții. Invitații au fost provocați la un exercițiu de autocunoaștere și comunicare asertivă, dezvoltând un dialog animat și autentic între participanți”, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Specialiștii Centrului au fost : psihologii: Olteanu Corina și Florea Andreea, kinetoterapeutul Radu Aurel și coordonatorul Nestian Iulia.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului