cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Investiţii de aproape un milion de lei pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare din Cugir

Investiţii de aproape un milion de lei pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare din Cugir

Publicat în 28.10.2015 la ora 12:00

primarie-cugir-nouConsiliul Local al oraşului Cugir a aprobat studiul de fezabilitate al proiectului „Investiţii pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare la nivelul ariei de operare a operatorului regional SC Apa CTTA SA Alba”, din cadrul căruia face parte şi investiţia privind achiziţia unei autospeciale combinate pentru vidanjat şi spălat reţele de canalizare aferente aglomerării Cugir.

Valoarea totală a investiţiilor în UAT Cugir: 994.352,00 lei, fără TVA, respectiv 223.134,00 euro, fără TVA. Finanţarea proiectului se face astfel: grant UE: 88,16%; contribuţie de la bugetul de stat: 10,84%; contribuţie de la autoritatea locală – oraşul Cugir: 1,00% = 9.943,00 lei (fără TVA), respectiv 2.231 euro, sumă cu care se reduce cofinanţarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba” aprobată prin HCL nr. 3/08.01.2010. În urma analizei studiului de fezabilitate „Investiţii pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare la nivelul ariei de operare a operatorului regional SC Apa CTTA SA Alba”, s-au constatat obligaţiile de conformare a judeţului Alba la directivele europene privind apa şi apa uzată. În anul 2009, a fost pregătită şi aprobată o strategie regională pentru sectorul de apă-apă uzată (Master Plan), pe durata a 30 ani (2009-2039). În cadrul acestuia au fost identificate un număr de şapte aglomerări prioritare cu peste 10.000 de locuitori echivalenţi (Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Câmpeni), care au fost abordate şi dezvoltate în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba” (etapa I), proiect aflat în prezent în implementare, care prevede reabilitarea staţiilor de tratare a apei, a conductelor de aducţiune, construcţia şi reabilitarea unor rezervoare de apă, a unor staţii de pompare, extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei potabile, extinderea şi reabilitarea unor colectoare de apă uzată, realizarea de staţii de epurare a apelor uzate. Având în vedere realizarea tuturor acestor obiective, este imperios necesar ca activităţile de întreţinere şi exploatare pe specificul fiecăreia să se facă în condiţiile cele mai bune, utilizând metode cât mai moderne şi în condiţii optime. Pentru realizarea acestor aspecte trebuie asigurată o dotare corespunzătoare a sectoarelor de exploatare ale operatorului cu echipamente şi utilaje pentru specificul activităţii, printre acestea numărându-se şi cele care fac obiectul prezentului studiu, respectiv echipamente pentru curăţat canale şi pentru lucrări de vidanjare. Prin prezentul studiu de fezabilitate se urmăreşte achiziţia de echipamente şi utilaje pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor de apă şi apă uzată, corespunzătoare a sistemelor de apă şi canalizare, oportunităţile de co-finanţare pentru derularea investiţiilor de exploatare şi întreţinere a sistemelor de apă şi de canalizare. Pentru oraşul Cugir este necesară achiziţionarea unei autospeciale combinate pentru vidanjat şi spălat reţele de canalizare.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 85 ori

Investiţii de aproape un milion de lei pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare din Cugir
4 (80%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.