Rămâi conectat

Administraţie

Investiții de 20,3 milioane lei pentru implementarea de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, pe zona socială în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir s-au ridicat în cursul anului trecut la suma de 2o.300.000 lei.

Astfel la Cantina socială valoarea investiției a fost de 2.500.000 lei pentru: lucrări la structura de rezistenţă a clădirii, recopartimentare pentru asigurarea spațiilor speciale preparării hranei, depozitării produselor, servirii mesei; termoizolare, reabilitarea sistemului de încălzire, înlocuirea cazanului de producere a agentului termic, instalare a sistemului de climatizare; reabilitare și modernizare a instalațiilor electrice, supraveghere video, alarmă, detectare și alarmare incendiu; înlocuire instalații utilitare şi sanitare, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, bandă de ghidaj pentru nevăzători și panouri fotovoltaice.

De asemenea, au fost achiziționate echipamente necesare pentru funcționarea cantinei, astfel încât, să poată fi dezvoltat acest serviciu.

Centrul de Asistenţă şi Recuperare pentru persoane vârstnice – LOTUS, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Capital Uman 2014-2020 – Valoarea totală a investiţiei este de aproape 2.800.000lei.

Obiectivul proiectului a fost reprezentat de dezvoltarea și furnizarea de servicii sociale integrate, de calitate pentru persoanele vârstnice aflate în situații de dependență și/sau în risc de excluziune socială, în scopul creșterii calității vieții, prevenirii situațiilor de dependență și asigurării unei stări bune de sănătate fizică și mentală etc.

În cadrul centrului, 162 de persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani, beneficiază de activități recreative și de socializare, de menținere a vitalității psihice si autonomiei personale, masaj, kinetoterapie, consiliere juridică. Toate aceste servicii având drept scop crearea premiselor pentru îmbătrânirea activă.

Centrul Comunitar Integrat Michelangelo, reabilitat prin proiectul POCU – INCLUZIV – investiție europeană pentru dezvoltarea socială în oraşul Cugir – valoarea totală a proiectului fiind de aproape 15.000.000 lei.

Este o structură de sprijin şi intervenţie fundamentat pe o abordare integrată a activității medico-socio-educaționale pentru eliminarea cauzelor care generează sărăcie şi excluziune socială, acesta fiind în subordinea Serviciului Public de Asistență Socială Cugir.

Beneficiarii serviciilor acordate sunt persoanele/familiile care au un nivel economic sub pragul sărăciei, şomaj, nivel de educaţie scăzut, dizabilitate, boli în faze terminale, care necesită tratamente paliative, graviditate, vârsta a treia, oferind inclusiv îngrijire medicală gratuită la domiciliu etc.

Cuprinde mai multe activități, abordate integrat: informare şi consiliere privind drepturile sociale, prevenirea şi combaterea violenței în familie, suport pentru obţinerea unui loc de muncă şi menţinerea în muncă; facilitarea accesului la servicii de formare şi reconversie profesională, orientare vocaţională; facilitare a accesului la o locuinţă și servicii medicale etc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Investiție de aproximativ 12 milioane de lei în creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Colegiul Național „David Prodan”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului pentru proiectare și execuție aferent proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în Colegiul Național „David Prodan”.

Valoarea contractului propus este de aproximativ 12 milioane de lei.

Prin realizarea investiției vor fi efectuate următoarele lucrări:

• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii:

– izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin: înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată, înlocuirea tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre) către spațiile neîncălzite sau insuficient incălzite o izolarea termică a fațadei – parte opacă: termoizolarea planșeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante în cazul existenței șarpantei; o izolarea termică a planșeului peste sol neîncălzit;

– Izolarea termică a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite

– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice pentru consum propriu: instalații cu panouri solare fotovoltaice

• Lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădire: înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED

• Alte tipuri de lucrări care conduc la eficientizarea energetică a clădirii:

– Repararea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip șarpantă,

– Refacerea finisajelor interioare interioare în zonele de intervenție.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.

Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.

„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.

Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.

Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);

Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;

Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”

Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;

În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir