cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Investiţie costisitoare, lucru prost făcut pe drumul forestier Râul Mic – Bucuru

Investiţie costisitoare, lucru prost făcut pe drumul forestier Râul Mic – Bucuru

Publicat în 15.06.2015 la ora 10:00

raul mic-bucuruCând în urmă cu mai bine de un an scriam, în cotidianul Unirea, despre drumul forestier Râul Mic – Bucuru ca despre o adevărată  “Transalpină” a Cugirului, n-am realizat atunci că mă grăbeam făcând această comparaţie, fapt pentru care îmi cer scuze faţă de cititori.

În urma vizitei făcute pe amintita arteră încă neterminată, care traversează o bună suprafaţă de pădure aparţinând domeniului public al oraşului Cugir şi administrată de Ocolul Silvic “Sâpcea”, eram aproape convins la timpul respectiv că investiţia de 1.500.000 de euro, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, îşi va atinge cu adevărat scopul. Din păcate, după finalizarea lucrărilor, aveam să realizez că situaţia acestui drum care se întinde pe 5,2 km este cu totul alta şi că se înscrie, ca şi în cazul altor investiţii, în deviza “Cugirul lucrului prost făcut”.
La invitaţia unor localnici care obişnuiesc să facă turism în zonă, am putut să constat că există serioase probleme legate de respectarea unor norme care ţin de dimensiuni ale drumului, de calitatea lucrărilor şi de felul în care este asigurată siguranţa circulaţiei rutiere. Din discuţiile purtate cu cei care circulă cu mijloace auto rezultă faptul că drumul nu are lăţimea corespunzătoare şi că pe multe porţiuni ale acestuia este foarte greu ca două automobile să poată trece unul pe lângă celălalt, chiar dacă, aşa cum se observă, pădurea a fost  tăiată pe o suprafaţă atât de mare încât se putea construi o autostradă. O altă problemă pe care o reclamă mai mulţi localnici ţine de siguranţa drumului, având în vedere că lipsesc aproape în totalitate parapeţii rutieri de protecţie, iar din pereţii de stâncă, în care s-au făcut excavaţii pentru realizarea construcţiei, cad bucăţi mari de rocă, făcând tot mai greoaie circulaţia. Am luat ca exemplu, la solicitarea mai multor cugireni, doar unul dintre cele 7 drumuri fores­tiere care fac parte din proiectul “Accesibilizarea fondului forestier, prin construirea infrastructurii de transport, la Ocolul Silvic «Sâpcea» Cugir, judeţul Alba”, proiect care s-a materializat în accesibilizarea unei suprafeţe de 2.100 de hectare din fondul forestier prin construirea drumurilor: Piciorul Neamţului, Preluca-Comarnici, Brădet, Vinerea Archiş, Valea Groşi, Afinet, Râul Mic – Bucuru, a căror lungime totală este de 17,3 km, valoarea investiţiei ridicându-se la 7.450.000 de lei, din care 6.000.000 de lei fonduri europene. Cum vor arăta celelalte 6 drumuri, n-avem încă semnale. Rămâne ca cei care au misiunea să vegheze la modul cum s-a făcut recepţia acestora să facă constatări şi să ia măsurile ce se cuvin. Dar un exemplu în acest sens este suficient de relevant: drumul forestier Râul Mic – Bucuru.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 590 ori

Investiţie costisitoare, lucru prost făcut pe drumul forestier Râul Mic – Bucuru
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.